Yabancı bir ülkede okuyabilmek için öğrenciler SAT sınavı gibi bazı sınavlara girmelidir. SAT gibi sınavlar ülkemizde son dönemlerde ismini duyurmaya başladı. Halbuki SAT, küresel anlamda onlarca yıldır kullanılan bir sınav. Dünyanın en iyi üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrenciler, SAT başta olmak üzere bazı sınavlardan başarılı olmalıdır. Aksi takdirde okullar, öğrencilerin başvurularını hiçbir şekilde değerlendirmeye almaz. Oldukça kapsamlı bir sınav olan SAT, ayrıca düzenli bir çalışma da ister.
Yani öğrenciler bu sınava girip çalışmadan başarılı olamaz. Sadece ülkemizdeki öğrenciler bu sınava girmez. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki öğrenciler de bu sınava istedikleri gibi başvuru yapar. Her yıl başvuru yapan sayısını arttıran bir sınav olduğu için önemini de arttırıyor. Her geçen dönem üniversiteler bu sınava çok daha fazla önem veriyor. Bu yüzden de SAT’ın geçerli olduğu üniversite ve ülke sayısında büyük bir artış oluyor. SAT üniversiteler için kaliteli öğrencileri seçebilecekleri en iyi seçenek.
Çünkü SAT tarzı ile ve soru modelleri ile öğrencilerin yetenek ve becerilerini ortaya çıkaran bir sınavdır. Bu özelliği de aslında sınavın ne kadar kritik bir etkiye sahip olduğunu bizlere gösteriyor. SAT benzeri başka sınavlar olsa da SAT’ın önemi ve yeri her zaman ayrıdır. Günümüzde SAT oldukça geniş alanlarda kullanılıyor. Hatta bazı durumlarda ülkemizde bile SAT geçerli oluyor. Bugün SAT istemeye okullar bile SAT puanı olan öğrencileri ayrı değerlendiriyor.
Yurt Dışında SAT Sınavı ve Geçerli Olduğu Yerler
SAT çıkış olarak zaten yurt dışı temelli bir sınavdır. Amerika temelli bir sınav olan SAT’ın en çok tercih edildiği yer de Amerika’dır. Amerikan üniversiteleri bu sınavı sadece yabancı öğrenciler için kullanmıyor. Kendi öğrencileri için de SAT’ı zorunlu tutuyor. Bu yüzden Amerika’da üniversite okumak isteyen öğrenciler için SAT zorunlu bir sınavdır diyebiliriz. SAT’ın kullanıldığı ülkeler Amerika ile sınırlı değil. İngiltere’nin en iyi üniversiteleri de SAT’tan geçerli bir puan istiyor.
Amerika ve İngiltere gibi ülkeler için SAT adeta zorunlu bir sınav. Fakat Hollanda ve diğer Avrupa ülkelerine baktığımız zaman durum değişiyor. Hollanda öğrencilerden SAT sınavı başvurusu ve başarısı istiyor. Ama öğrencilere bunun yanı sıra bazı seçenekler de sunuyor. Örneğin sadece IELTS ya da TOEFL puanı alarak okumak Hollanda’da mümkün. Fakat bazı Hollanda üniversiteleri ve bölümleri için SAT girilmesi kesin olan bir sınavdır. Hollanda’yı ve Avrupa’yı ise Uzak Doğu ve Kanada takip ediyor.
Ülkemizde SAT’ın Kullanım Alanları
SAT ülkemizde de aktif olarak kullanılan bir sınavdır. Fakat bu sınav Türk pasaportu olan öğrenciler için kullanılmıyor. Ülkemizde okumak isteyen öğrenciler ülkemizdeki bazı okulları tercih etmek için bu sınavdan başarılı olmalıdır. Öğrencilerin ülkemizde okuması için YDS ya da IELTS – TOEFL sınavına ek olarak SAT sınavı içerisinde de başarılı olması gerekiyor. Üniversitelerin istedikleri SAT derecesi de birbirinden farklı değerlendiriliyor. Ülkemizde SAT ile yabancı öğrenci kabul eden okullar ise şunlar:
- ODTÜ
- Boğaziçi Üniversitesi
- Koç Üniversitesi
- Sabancı Üniversitesi
Bu üniversitelerden bazıları yabancı öğrenciler için direkt olarak SAT’ı zorunlu tutuyor. Bir kısmı ise sadece tıp fakültelerinde okumak isteyen yabancı öğrencilere bu sınavı zorunlu yapıyor. Bir diğer yandan SAT’a olan ilginin ülkemizde bu kadar artmış olmasının bir diğer sebebi de SAT’ın üniversite sınavına yardımcı olmasıdır. SAT konuları ülkemizdeki TYT ve AYT sınavları ile paralel olarak ilerler. Bu da öğrencilerin iki sınava da aynı anda çalışabilmesi için büyük bir olanak sağlar.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek SAT sınavı konuları hakkında detaylı videolar bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesinden de SAT gibi diğer sınavlar hakkında detaylı yazılar okuyabilirsiniz. Aba Eğitim internet sitesinden de SAT ve diğer uluslararası sınavlar hakkında uzmanlarca yazılmış içerikler bulabilirsiniz.