Blog

Yeni Nesil Eğitim İçerisinde Neler Değişmeli?

13 Temmuz 2021

“Dünyada yeni nesil eğitim kavramı yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde dünyada büyük değişimler meydana geldi. Bu değişimler de insanların hayatlarını büyük ölçüde farklılaştırdı. İş hayatlarında meydana gelen […]”

Dünyada yeni nesil eğitim kavramı yavaş yavaş yaygınlaşmaya başladı. Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde dünyada büyük değişimler meydana geldi. Bu değişimler de insanların hayatlarını büyük ölçüde farklılaştırdı. İş hayatlarında meydana gelen değişimler zamanla diğer alanlara da sıçramaya başladı. Eğitim sektörü de çok geçmeden bu değişimden nasibini aldı. Özellikle geçtiğimiz 10 yıl içerisinde, ilkokul seviyesinden doktora seviyesine kadar eğitimin her alanı bu değişime maruz kaldı.

Ülkemizde de değişimin etkileri görüldü. Şu an ülkemizde verilen eğitim sistemi 4+4+4 düzeninde. Bu durum ilk başlarda fazlası ile eleştirilmişti. Fakat Türkiye son derece genç bir nüfusa sahip bir ülke. Türkiye sistemde bir yıl ileriye giderek okullaşma yaşını erkene almayı başardı. Okuma yaşı da ne kadar erken olursa o kadar fazla öğrenci okuyabiliyor. Yani Türkiye K12 sistemine geçti. Önceden 8 yıl olan zorunlu eğitim artık 12 yıl oldu.

12 yıl zorunlu eğitim bütün dünyada kabul gören sistemlerden birisidir. Bu durum da aslında bu sistemi kabul eden ülkelerdeki gençlerin lisans eğitimini sonraya almasına neden oluyor. Günümüzde bu ülkelerde bulunan 200 milyon gencin 100 milyonu üniversiteye okuyamıyor. Bunun da asıl sebeplerinin başında maddi imkansızlıklar bulunuyor. Bir diğer yandan üniversite eğitimi de yeterli değil. Çünkü firmalar çalışan bulamıyor, mezunlar ise iş arıyor ama bulamıyor. Buradaki ara köprünün iyi anlaşılır olması gerekir.

Yeni Nesil Eğitim Sisteminin İçeriği Değişmeli

İlk olarak şirketler ve mezunların ortak paydada buluşması için eğitim sisteminin içeriği değişmelidir. Eğitim sistemi çok teoriye dayalı ve uygulama alanı oldukça az. Hem ülkemizde hem de dünyada hala ezbere dayalı bir şekilde test sistemi devam ediyor. Bunların yerine öğrencilerin projeler yapması lazım. Özellikle üniversite 3. Ve 4. Sınıf derslerinin proje temelli olarak ilerlemesi gerekiyor. Çünkü bu öğrenciler iki yıl sonra mezun olarak piyasaya girecek. Öğrenciler bu süreçte uygulamalı eğitim alarak profesyonel hayata daha hazır bir şekilde adım atar.

Üniversite ve Sanayi İş Birliğinin Önemi

Amerika’da Stanford Üniversitesi mezunlarının işsizlik oranı sadece yüzde 3 seviyelerinde. Bu dünyada en düşük rakamların başında geliyor. Bunun nedeni ise Stanford’un üniversite sanayi iş birliğini başarılı bir şekilde sürdürmesi. Yeni nesil eğitim kurumları içerisinde bu durum zamanla daha da yaygınlaşacak. Benzer bir işsizlik yüzdesi diğer üniversite - sanayi iş birliğini başarılı yapan okullarda da mevcut. Öğrenciler genel olarak üniversiteyi bitirdikten sonra iş hayatına gitmeyi düşünür. Fakat asıl önemli olan nokta öğrencilerin daha mezun olmadan iş hayatına atılmasıdır.

Hatta öğrenciler üniversite hayatlarından önce de iş hayatına atılmalıdır. Lise 1 dönemlerinde bile öğrenciler gelir beklemeden farklı alanlarda çalışmalıdır. Örneğin tercümanlık ya da projelerde gönüllü yer alma gibi konularda öğrenciler adım atabilir. Günümüzde bu tarz yeni nesil eğitim sistemini en iyi İsrail uyguluyor. Öğrenciler 8. Sınıftan sonra her yaz bir alanda çalışmak zorunda. Bu sayede öğrenciler ilerleyen süreçlerde pek çok önemli kademede kendine yer buluyor.

21. Yüzyılın İhtiyaçlarını Karşılayan Eğitim Sistemi

Günümüzde gençler için 2 önemli ihtiyaç söz konusu. Bunlardan bir tanesi çok iyi derecede İngilizce bilgisidir. Diğeri ise teknoloji bilgisinin yeterli düzeyde olmasıdır. Bugün en azından öğrencilerin dijital pazarlama ya da dijital algıyı öğreniyor olması lazım. Dijital olarak öğrenciler sosyal medyada fotoğraf paylaşmak ile kendilerini sınırlamamalıdır. O medyanın arkasındaki algoritmaları anlamak ve öğrenmek gerekir. Bu sayede gençler 21.yüzyılın en çok ihtiyaç duyulan kavramları hakkında bilgi sahibi olur.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek yeni nesil eğitim nedir gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de ülkelerin eğitim sistemi hakkında yazılar okuyabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de yurt dışı okulları hakkında detaylı blog yazıları bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?