Son yıllarda yabancı öğrenciler iyi bir eğitim alabilmek için Türkiye’yi fazlası ile tercih ediyor. Türkiye’deki üniversite eğitimi, ülkemizde büyük bir tartışma konusu. Fakat belli başlı üniversitelerin verdikleri eğitim dünyaya örnek oluyor. Üstelik bu üniversitelerin sayısı da her geçen artış gösteriyor. Bu da yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye olan ilgisini artırmaya yetiyor. Günümüzde, dünyanın her bölgesinde eğitim almak oldukça kolay bir hal aldı. Öğrenciler çok rahat bir şekilde, farklı ülkelerde eğitim alabiliyor.
Yabancı uyruklu öğrenciler bugün dünyanın her yerinde karşımıza çıkıyor. Bu öğrenciler ilk olarak Amerika ve İngiltere’de sayıca çok fazlaydı. Daha sonra öğrenciler Hollanda, Almanya ve Fransa’ya doğru yayılmaya başladı. Son olarak ise öğrenciler Türkiye gibi ülkelerin de avantajlarını da keşfetti. Bir öğrencinin kendi ülkesini bırakarak farklı bir ülkeye eğitime gitmesi oldukça büyük bir sorumluluk ve zorluktur. Ayrıca kaliteli öğrencileri bünyesinde tutabilmek ülkeler için de son derece önemli bir süreçtir.
Bu süreçten iki tarafın da karlı çıkması gerekir. Bu yüzden hem öğrenciler sınavlarda kalitelerini göstererek okullara başvurur hem de ülkeler öğrenciler için iyileştirmeler sağlar. Bu iyileştirmeler her zaman eğitim kalitesi ile sınırlı kalmaz. Çünkü artık kaliteli eğitim dünyanın dört bir yanında öğrencilere sunulan bir seçenektir. Yani öğrenciler artık istedikleri her ülkede en az bir adet uluslararası eğitim veren üniversite bulabilir. Bu yüzden hem ülkeler hem de üniversiteler ekstra çalışmalar yapmalıdır.
Yabancı Öğrenciler Neden Türkiye’yi Tercih Ediyor?
Ülkemizdeki aslında pek çok etken öğrencilerin ilgisini çekiyor. Şüphesiz ki bunların başında üniversitelerdeki artan eğitim kalitesidir. Bu durum da yabancı öğrencilerin Türkiye’de üniversite okuması için oldukça iyi bir neden. Özellikle Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri bu anlamda başı çekiyor. Bu okulların arasına yavaş yavaş diğer okullar da katılmaya başladı. Yani öğrencilerin ülkemizde tercih edebileceği okul sayısı oldukça fazladır. Psikoloji, Hukuk ve Tıp gibi alanlarda ise Türkiye yüksek kalitede eğitimi öğrencilere sunuyor.
Fakat bu etkenler bir öğrencinin ülkemizi seçmesi için tek başına yeterli değildir. Ayrıca ülkemizdeki üniversite fiyatları da yabancı öğrenciler için oldukça uygun. Türkiye’deki devlet üniversiteleri de ayrıca Avrupa’ya göre oldukça ucuz. Bunun yanı sıra öğrencilerden oturma izni ve öğrenci vizesi de istenir. Bu iki istek de ülkemizde diğer ülkelere oldukça kolay alınan iki konudur. Öğrenciler basit bir başvuru sürecinden sonra bu belgelere kolayca sahip olur.
Üniversiteler Yabancı Uyruklu Öğrencilerden Neler İster?
Ülkemizdeki her üniversitenin başvuru süreci farklıdır. Genellikle istenilen belgeler aynı olsa da belgelerdeki puanlar farklı aralıklarda olabilir. Ayrıca yabancı öğrencilerin Türkiye’de lise okuması için de genellikle bu tarz belgeler öğrencilerden istenir. Öğrencilerden istenilen belgeler ise şunlardır:
- YÖK yabancı öğrenciler yönetmeliği içerisinde belirtildiği gibi öğrencilerin lise transkript belgesi istenir. Bu belge okul ya da noter tarafından dış temsilciler tarafından onaylı olmalıdır. Ayrıca Türkçe olması de zorunludur.
- Her üniversitenin kendine ait bir öğrenci kabul formu vardır. Öğrenciler bu formu detaylı ve eksiksiz olarak doldurmalıdır. Daha sonra da okula teslim edilmesi gerekir.
- Finansal teminat üniversitelerin hiçbir gecikme istemediği konulardan birisidir. Okul ücretleri belirtilen tarihler içerisinde okulların ilgili bölümüne teslim edilmelidir.
Yabancı Uyruklu Üniversitelerin Girecekleri Sınavlar
2011 yılına kadar öğrencilerin ülkemizde okuması için farklı bir sistemden geçmesi gerekiyordu. Merkezi sistem yılda bir kere yabancı uyruklu öğrenciler için sınav yapıyor ve başarılı olanlara onay veriyordu. Günümüzde ise bu sistem değişti. Üniversiteler yabancı öğrenciler için YÖS adı altında kendi sınavlarını düzenliyor. Üniversitelerin resmi siteleri her yıl bu sınavın tarihlerini öğrenciler ile paylaşıyor. Ayrıca paylaşımda öğrencilerin başvuru şartları ve kriterleri detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Bunun yanı sıra ülkemizde geçerli olan uluslararası sınavlar da vardır. SAT sınavı da bunların başında gelir. SAT sınavına girerek geçerli puan alan öğrenciler de istedikleri şekilde başvuru yapabilir. Boğaziçi, ODTÜ ya da Koç gibi her üniversite SAT sınavından farklı puanları öğrencilerden ister. Son olarak ise öğrenciler bir dil sınavına da girmesi gerekir. Ülkemizde İngilizce eğitim alacak öğrenciler için IELTS, TOEFL ya da YDS üniversitelerde geçerlidir. Bu sınavlara girmek istemeyen öğrenciler ise bir yıl İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra üniversitede okumaya devam edebilir.
Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ve Youtube kanalını ziyaret ederek yabancı öğrencileri için diğer önemli konular hakkında bilgiler bulabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de yabancı uyruklu öğrencilerin ülkemizde en çok tercih ettiği bölümler hakkında yazılar okuyabilirsiniz.