Blog

Türkiye ve Yurt Dışı Burs İmkanları

13 Şubat 2021

“Üniversite eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak isteyen öğrencilerimiz için burs imkanları son derece önemlidir. Gerek Türkiye gerekse yurt dışı burs imkanları, öğrencilerin üniversite eğitimlerini garanti altına almaktadır. Bu nedenle, öğrencilerin […]”

Üniversite eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak isteyen öğrencilerimiz için burs imkanları son derece önemlidir. Gerek Türkiye gerekse yurt dışı burs imkanları, öğrencilerin üniversite eğitimlerini garanti altına almaktadır. Bu nedenle, öğrencilerin mevcut burs imkanlarını değerlendirirken nasıl hareket etmeleri gerektiği sorusu gündeme gelmektedir. Değerli öğrencilerimiz için Türkiye’de ve yurt dışında sayısız burs imkanı bulunmaktadır.

Öğrencilerimize, Aba ailesi yurt dışında çok ciddi miktarlarda burslar kazandırmaktayız. Bu anlamda yurt dışındaki burslardan ve güncel gelişmelerden haberdar olan biriyim. Bu açıdan bakıldığında Türkiye ve yurt dışındaki burs imkanlarının doğru kriterlere göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğitim sistemi olarak incelendiğinde, Türkiye’de devlet üniversitelerindeki eğitimin ücretsiz olmasının olumlu olduğunu söylemeliyiz. Diğer ülkelerle kıyaslandığında ücretsiz üniversite eğitimi veren ülke sayısı yok denecek kadar azdır. Yani diğer ülkelerde bulunan devlet üniversiteleri için de durum aynıdır.

Bu anlamda Türkiye’de ODTÜ’de, Hacettepe’de ve İstanbul Üniversitesi’nde okumanın bir ayrıcalık olduğunu söyleyebiliriz. Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin de ücretsiz ve çok kaliteli eğitim alabildiklerini görmekteyiz. Dünyanın en sosyal ülkelerinde dahi devlet üniversitelerinin, öğrencilere böyle bir imkanla sunulmadıklarını biliyoruz. Türkiye’de devlet üniversitelerinin 4 yıllık bir eğitimi ücretsiz olarak vermesi, öğrenciler için ciddi bir avantaj durumundadır. Türkiye haricinde dünya genelinde üniversite eğitiminin ücretli olması Yurtdışında Burslu üniversite okumak kavramını daha da önemli hale getirmektedir.

Yurt Dışı Burs İmkanları Söz Konusu Olduğunda Amerika Ne Durumda?

Aslında Amerika Birleşik Devletleri öğrencilerimizin düşündüğü gibi rahat ve ücretsiz bir eğitim imkanı tanımamaktadır. Bilindiği gibi Amerika, iki farklı yapıda yönetildiği için, yani bir tarafta genel anlamda devlet yer alırken diğer tarafta da federal hükümetler bulunmaktadır. Haliyle, federal hükümetler bazında değişen kurallar ve eğitim sistemleri mevcuttur. Amerika, kendi ülkesinin vatandaşı olan öğrencilere belirli miktarda bir eğitim desteği sunmaktadır. Yurt dışındaki öğrencilere göre Amerikan vatandaşı olan öğrenciler çok cüzi dönemlik eğitim ücretleri ile eğitim alabilmektedir. Durum böyle olunca uluslararası öğrenciler için yurt dışı burs fırsatları daha da önem kazanmaktadır.

Amerika’da kendi vatandaşı olanlara dönemlik 4.000 dolar civarında bir ücretle eğitim veren çok sayıda üniversite bulunmaktadır. 4.000 dolarlık ücreti ülke bazında, alım gücüne göre değerlendirmek daha doğru bir yaklaşım olur. Yani döviz kuruna oranladığınızda 4.000 doların yüksek bir rakam olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak alım gücü dikkate alınarak bir değerlendirme yapıldığında Amerika’da eğitim için bu tutarın çok uygun olduğunu söylemek mümkündür. Amerika’da kendi vatandaşlarına ücretsiz eğitim veren üniversiteler de yok değildir. Ancak bu üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin de eğitim karşılığı olarak mezuniyete kadar ciddi anlamda eğitim borçlarının oluştuğu dikkat çekmektedir.

Amerika’da ücretsiz eğitim alan öğrenciler mezuniyet sonrasında büyük meblağlarda biriken borçları ödemekle yükümlü hale gelmektedir. Yani dönemsel olarak hesaplanan tutarlar, mezuniyet sonrasında 50.000 dolarlara kadar ulaşabilmektedir. Hatta öğrenci, Stanford Üniversitesi gibi bir yerde eğitim almışsa, ödemesi gereken toplam tutar çok daha ciddi boyutları bulmaktadır. Bu durum, bize aslında hiçbir şeyin uzaktan göründüğü gibi olmadığını göstermektedir. Bu durum, eğitim anlamında önemli bir noktayı açığa çıkarmaktadır. Şöyle ki; Amerikan vatandaşı, kendi ülkesindeki prestijli üniversitelerde eğitim almak için sonuçta ciddi rakamlar ya da borç kalıntıları ile karşılaşırken Türkiye’deki başarılı bir öğrenci yurt dışı burs imkanları sayesinde; Yale, Stanford, Princeton gibi Üniversitelerden tam burs alma hakkı elde edebilmektedir. Konu bu açıdan değerlendirildiğinde Türkiye’deki başarılı bir öğrencinin Amerika’daki prestijli üniversitelerden eğitim alma şansının yüksek olduğu söylenebilir.

Yurt Dışı Burs İmkanları: Amerika Neden Böyle Bir Politika Uyguluyor?

Amerika ve Avrupa’daki prestijli üniversiteler, diğer ülkelerdeki kaliteli beyini göç ile almak için bu tür stratejiler uygulamaktadır. Yaklaşım böyle olunca Türk öğrencilere burs veren ülkeler tarafından sunulan imkanlar dikkate alınabilir. Ülkelerin kaliteli beyin göçü için tam burslu olarak eğitim vermeleri, Türkiye’deki öğrencilerin bu ülkelere ücretsiz eğitim imkanı ile gidebilmelerine imkan tanımaktadır. Devletlerin kaliteli ve entelektüel beyin göçü için sunduğu bu imkanların yanı sıra şirketlerin de benzer yaklaşımlara sahip oldukları görülmektedir.

Yurt dışında okuyan öğrencilere burs Veren kurumlar da aynı mantıkla, öğrencilerin üniversite eğitim masraflarını ve diğer giderlerini karşılayarak onların mezuniyet sonrasında kendi şirketlerinde çalışmalarını şart koşmaktadır. Bu sayede şirketler kaliteli iş gücüne sahip olarak, kendi çalışan portföyüne katkı sağlamış olmaktadır. Bu şirketlerden bazıları, Amerika dışında faaliyet göstermelerine rağmen eğitim için çalışanlarını Amerika’daki kaliteli üniversitelere göndermektedir. Bu durumun yaygınlaştığını söylemek şu an için pek mümkün görünmemektedir. Bu durumun daha da yaygınlaşması, faydalı sonuçlar sağlayabilir.

Türkiye’deki Üniversiteler İş Dünyasına Çalışan Yetiştiriyor mu?

Yurt dışı burs imkanları öğrencilerin eğitim hayatlarını belirleyen unsurların başında yer almaktadır. Bunun dışında Türkiye’de kaliteli eğitim veren üniversitelerin de önemlerinin büyük olduğu söylenebilir. Türkiye’deki üniversiteleri göz önüne alırsak; bu üniversitelerin daha yeni yeni iş dünyasına köprü oluşturduklarını görmekteyiz. Bu durum için özel üniversiteleri dikkate alabiliriz. Bugün Koç Üniversitesi, iş dünyasında var olan bir şirketin vakfı tarafından kurulmuş bir üniversitedir. Koç Üniversitesi’nin öğrencilere sağladığı ciddi burslar bulunmaktadır. Ancak genel olarak değerlendirdiğimizde Amerika’daki kadar gelişmiş bir sistemin olmadığını görmekteyiz.

Türkiye’nin en büyük farkı, devlet üniversitelerindeki eğitimi ücretsiz olarak vermesidir. Bununla birlikte; öğrencilerin üniversitelerden borçsuz bir şekilde ayrılmaları da büyük imkanlar arasında yer almaktadır. Öğrencilerin borcu olmadan iş dünyasına atılmaları ya da işe girme süreçlerine katılmaları, öğrenciler için son derece önemlidir.

Eğitim konusunu bir kenara alırsak, iş dünyasında da birtakım eksikliklerin olduğunu görüyoruz. Bu eksikliklerin başında; iş dünyasına gençlerin, erken yaşlarda dahil edilmemesi gösterilebilir. Bugün İsrail örneğini dikkate alabiliriz. Orada, 13-14 yaşlarındaki gençler için çalışma prensipleri oluşturulmaktadır. Kısmi çalışma süreleri belirlenerek bu sürelere uygun ilkeler bulunmaktadır. Bu durum, gençlerin tecrübe edinmeleri ve üretime katkı sağlamaları bakımından son derece faydalı bir sistemi meydana getirmektedir. Yani çalışma imkanının, üniversite bittikten sonraya ötelenmesi doğru değildir.

Gençlerin, küçük yaşlarda stajlar yapmaları ve belirli işlerde bulunmaları gerekmektedir. Amerika’da burs verirken, öğrencilerin yapmış oldukları stajlar dikkate alınmaktadır. Türkiye’deki en büyük eksikliklerden biri de belki bu olmaktadır. Öğrenciler için staj yapabilecekleri çok az imkan yer almaktadır. Staj için gerekli olan imkanların kısa sürede sağlanarak öğrenci gelişimi desteklenmelidir. Sonuç olarak; asıl önemli olan, öğrencilere yalnızca burs vermek değildir. Bunu yurt dışı burs veren kurumlar da yapmaktadır. Gerçek anlamda önemli olan hayata erken yaşta atılmayı sağlayan imkanların sunulmasıdır.

Gençler Geleceğe Nasıl Hazırlık Yapmalılar?

Günümüzde yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerimiz için pek çok imkan bulunmaktadır. Ülkemizde Yurtdışı Eğitim Bursları MEB ve benzeri kurumlar tarafından sunulan programlarla öğrencilerimizin dünya standartlarında bir eğitim almaları hedeflenmektedir. Gençlerimiz, çok erken yaşlarda hayata atılmayı öğrenmelidir. Bunun için kendilerini geliştirmelerini sağlayan işlerde deneyim kazanmaları gerekmektedir. Erken yaşlarda bütçe yönetimi yapmak ve hatta erken yaşlarda ‘kazıklanmak’ gençler için önemli deneyimler arasında yer almaktadır.

Türkiye ve yurt dışı burs imkanları hakkında soru ve görüşleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Benzer konularda hazırlanmış videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Ayrıca diğer içerikler için de Doç. Dr. Gamze Sart blog sayfasına göz atabilirsiniz. Yurt dışında eğitim için ihtiyaç duyulan sınavlara hazırlık aşamasında aba Academy'den destek alabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?