Blog

Yurt Dışı Eğitim: Okul ve Bölüm Seçimi

20 Ağustos 2020

“Bugünlerde, yurt dışı eğitim birçok öğrencinin hayali haline geldi. Öğrenciler bu konuda neler yapabilecekleri, nerede, nasıl, ne zaman eğitim almaları gerektiği konusunda bilgi almak istiyorlar. Yurt dışı eğitim lisans düzeyinde […]”

Bugünlerde, yurt dışı eğitim birçok öğrencinin hayali haline geldi. Öğrenciler bu konuda neler yapabilecekleri, nerede, nasıl, ne zaman eğitim almaları gerektiği konusunda bilgi almak istiyorlar. Yurt dışı eğitim lisans düzeyinde alınabileceği gibi lisans sonrasında da alınabiliyor. Yurt dışı eğitime giden süreç uzun ve zorlu bir süreç

İlk aşama elbette doğru üniversite seçimi ve doğru bölüm seçimi… Bu aşamada hangi ülkeye gidileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Ülkeyi seçtikten sonra üniversite ve okul bazında araştırma yapılıyor. Bu noktada ise önemli olan hangi alanda uzmanlaşmak istediğiniz. Okul araştırmasını uzmanlaşmak istenilen alan üzerinden yapmak gerekiyor.

Yaşadığımız Yüzyılın İhtiyaçları Dikkate Alınmalı

Pek çok öğrenci üniversite seçimi yaparken üniversitelerin isimlerini ya da sıralamarını dikkate alıyor. Yurt dışı eğitim bağlamında elbette; Harvard Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, MIT gibi üniversiteler pek çok açıdan ön sıralarda yer alıyor. Ama bu tek başına yeterli değil… Dünyanın en iyi üniversitelerinden mezun olan öğrenciler işsizlik problemiyle karşı karşıya kalabiliyor. Bu durumun en temel sebeplerinden bir tanesi yaşadığımız yüzyılın ihtiyaçlarına cevap veren bölümleri tercih etmemiş olmak.

Yani aslında; okul isminden daha önemli olan tercih edilen bölümün gelecekte ne kadar ön plana çıkacağı ve buna ek olarak; 21. yüzyıl amaç ve hedeflerine ne kadar hizmet ettiği… Bu süreç doğru yönetilmediğinde pek çok öğrenci hayal kırıklığı yaşıyor. O yüzden üniversite seçimi ve bölüm seçimi konusunda stratejik davranmak gerekiyor.

Üniversite Seçimi Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?

Peki; üniversite araştırmalarına ne zaman başlamak gerekiyor? Lise döneminde en doğru zaman 10. sınıfın başı, üniversite döneminde ise en doğru zaman 3. sınıfın başı… Başvuru sürecinde dikkat edilecek en önemli noktalardan bir tanesi başvurulacak üniversitenin koşullarını ve şartlarını iyi biliyor olmak…

Tercih edilecek okulları; “hayal okulları ve hayal bölümleri”, “gerçekçi okullar ve gerçekçi bölümler”, “garanti üniversiteler ve garanti bölümler” olarak gruplandırmak avantajlı bir durum olabilir. Örneklendirmek gerekirse; bugün Stanford Üniversitesi, “Symbolic Systems” Programı, çok tercih edilen bölümler arasında yer alıyor. Bu, “hayal okulu ve hayal bölümü” olarak değerlendirilebilir. Aynı üniversitenin çevre mühendisliği bölümünü tercih ederseniz bu daha “gerçekçi” bi bölüm olarak karşınıza çıkabilir. Buna ek olarak “garanti” üniversitelerin mutlaka tercih edilmesi gerekir. New York Üniversitesi, “Global Liberal Studies” bölümü buna örnek olarak gösterilebilir.

Kimi üniversitelerde; özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde herkes ilk iki yıl aynı dersleri alıyor. Bu sistem, çevre mühendisliği ile üniversiteye başlayıp, endüstri mühendisliğinden mezun olmayı mümkün kılıyor. Columbia Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley bu sistemi uygulayan üniversiteler arasında yer alıyor.

Yurt Dışı Eğitim, okul ve bölüm seçimi gibi konularda daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir. Aklınıza takılan sorular için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir ya da YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?