Blog

Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesinde Okumak İsteyenler İçin Öneriler

13 Temmuz 2020

“Tıp Fakültesi ya da Hukuk Fakültesinde okumak birçok öğrencinin hayali… Peki; bu fakülteleri tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Yurt dışında mı yoksa Türkiye’de mi okumak daha avantajlı? Yurt dışı eğitim […]”

Tıp Fakültesi ya da Hukuk Fakültesinde okumak birçok öğrencinin hayali… Peki; bu fakülteleri tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz? Yurt dışında mı yoksa Türkiye’de mi okumak daha avantajlı? Yurt dışı eğitim için başvuru ve kabul şartları nasıl? Maliyetli mi? Birlikte göz atalım.

Hangi Ülkeyi Tercih Etmeli?

Tıp ya da Hukuk Fakültesi denildiğinde, genellikle ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da eğitim almak akla geliyor. Yurt dışı eğitim bazı noktalarda oldukça avantajlı ancak; her iki ülkede de Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi maliyetleri oldukça yüksek. Buna ek olarak; bu iki bölüm her iki ülkede de “professional studies” olarak anılıyor.

Professional studies kavramı; disiplinler arası çalışmalara odaklanan ve mesleki çalışmaların yürütüldüğü okulları ifade ediyor. Bu okullara başvurabilmek için de öncesinde lisans eğitimi almış olmanız gerekiyor. Yani Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da Tıp Fakültesi ya da Hukuk Fakültesinde okumak istiyorsanız öncelikle 4 yıllık bir bölümden mezun olmalı ardından bu bölümlere başvurmalısınız.

Tıp okumak ya da hukuk okumak isteyenler için Avrupa seçeneği de mevcut… İngiltere, Hollanda ve Almanya, tıp ve hukuk alanında oldukça gelişmiş ülkeler ve üç ülkede de bu alanlarda çok iyi eğitim veren üniversiteler bulunuyor. Ancak bu üç ülke içerisinde özellikle Hukuk Eğitimi için Almanya’yı daha geri planda tutmakta fayda var. Çünkü; Almanya’da Hukuk Fakültesinden üç yılda mezun olabilmek oldukça zor.

Bunun yanında; Hollanda’ya baktığımızda üniversite ücretlerinin Türkiye’deki özel üniversitelere kıyasla daha uygun olduğunu görüyoruz. Eğer; Ankara Üniversitesi ya da İstanbul Üniversitesi gibi Türkiye’nin önde gelen devlet üniversitelerinden birinde hukuk okumak için puanınız yeterli değilse; Türkiye’de özel bir üniversitede burssuz hukuk eğitimi alacaksınız, Hollanda seçeneğini de değerlendirmekte fayda var.

Türkiye’de Tıp ve Hukuk Okumak

Eğer YKS sınavından iyi bir skor elde ettiyseniz ve Türkiye’de devlet üniversitelerinde tıp okumak ya da hukuk okumak için puanınız yeterliyse ya da özel üniversitelerde burslu eğitim alma şansına sahipseniz lisans eğitiminize Türkiye’de devam etmeniz yararınıza olacaktır. Lisans eğitiminizi Türkiye’de tamamladıktan sonra; Hollanda, Almanya ya da İngiltere’de lisansüstü eğitim almak ya da Amerika Birleşik Devletlerinde üç yıllık hukuk eğitimi almak çok daha avantajlı olacaktır.

En önemli konulardan bir tanesi doğru üniversite tercihi yapabilmek… Hangi bölümde eğitim alırsanız alın; ilgi alanlarınızı, becerilerinizi ve yetkinliklerinizi bilerek üniversite tercihi yapmak hayati öneme sahip. Bu konuda karar verirken stratejik yetenek yönetimi ve kariyer danışmanlığı konusunda uzman bir kişi ya da kurumdan yardım almak ileride pişman olacağınız bir seçim yapmanızı önleyecektir. Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi tercihleri ve doğru üniversite tercihi konusunda detaylı bilgi almak, sorularınız ve destek için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?