Blog

Sürdürülebilirlik Kavramı ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

16 Temmuz 2020

“Sürdürülebilirlik uzun zamandır tartışılan bir kavram. Sürdürülebilirlik kelimesi; sözlük karşılığı olarak daimi olabilme, üretkenlik ve çeşitlilik bağlamında devamlılığı sağlayabilme anlamını taşıyor.  Bu kavram, ilk olarak Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu […]”

Sürdürülebilirlik uzun zamandır tartışılan bir kavram. Sürdürülebilirlik kelimesi; sözlük karşılığı olarak daimi olabilme, üretkenlik ve çeşitlilik bağlamında devamlılığı sağlayabilme anlamını taşıyor.  Bu kavram, ilk olarak Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından hazırlanan 1987 tarihli raporda kullanıldı. Sürdürebilirlik kavramı aynı zamanda; doğal kaynaklardan tüm insanların eşit şekilde yararlanmasını, çevre dostu materyallerin ve teknolojilerin kullanımının yaygınlaşmasını ifade ediyor.

Yaşadığımız dünyanın, ülkenin, şehrin sürdürebilirlik kavramı çerçevesinde var olmasını sağlamamız gerekiyor. Özellikle çok göç alan şehirler ve metropoller için sürdürebilirlik kavramı büyük önem taşıyor. Sürdürülebilirlik, yalnızca ekonomik bir iyileştirmeyi değil; eşitlik ve kapsayıcılığı da içinde barındıran bir kavram. Eşit haklarla, şehirde yaşayan her bir bireyin koşullarının iyileştirilmesini ifade ediyor. Sürdürülebilirlik kavramı içinde; yeşil alanların korunması en önemli noktalardan bir tanesi…

Sürdürülebilirlik Herkes İçin Önem Taşıyor


Sürdürülebilirlik artık yalnızca yerel hükümetleri değil; şirketler, sivil toplum kuruluşları ve bireyleri de ilgilendiriyor. Bu kavramın doğru anlaşılması ve uygulanması büyük önem taşıyor. Daha iyi bir dünya ve daha kaliteli bir yaşam için genç kuşakların temel ihtiyaçlarının karşılandığı ve gelecekte de karşılanabileceği bir sisteme ve sağlam bir stratejiye ihtiyaç duyuluyor. Dünya üzerinde varlığını sürdüren her bir bireyin, huzur, adalet, barış ve refah içinde yaşamasının sağlanması gerekiyor. Kavramın çevresel boyutuna bakıldığında ilk göze çarpan; doğada yaratılan tahribatın azaltılabilmesi ve kaynakların daha etkili kullanılmasının gerekliliği…

Akıllı Şehirler

Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte akıllı şehirler ile birlikte durum oldukça farklılaştı. 2015 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri hazırlandı ve dünyanın pek çok farklı şehrinde bu hedefler devreye sokuldu. Londra, New York gibi metropollerde sürdürülebilirlik, akıllı şehirler bağlamında kritik bir role sahip. Bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla; kaynak tüketimi, toplam maliyet ve kaynakların gereksiz kullanımını azaltmayı hedeflenen şehirler, akıllı şehirler olarak ifade ediliyor.

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri

Sürdürülebilir kalkınma ile ilgili belirlenmiş 17 hedef bulunuyor.

  1. Nerede ve kaynağı ne olursa olsun yoksulluğu sona erdirmek
  2. Sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği sağlamak. Açlığı sona erdirmek ve beslenme olanaklarını geliştirmek.
  3. İnsanların, her yaşta refah içinde ve sağlıklı yaşamasını sağlayabilmek…
  4. Herkes için eşit ve yaşam boyu eğitim imkanı yaratmak.
  5. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadınları ve kız çocuklarını toplumsal alanda güçlendirmek.
  6. Herkesin sağlıklı suya kavuşmasını sağlamak ve suyun sürdürülebilir yönetimini garanti altına almak.
  7. Herkes için erişilebilir, güvenilir, sürdürülebilir, temiz enerji sağlamak.
  8. Sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı sağlamak, herkes için istihdam yaratmak ve insan onuruna yakışır işler ve çalışma koşulları sağlamak
  9. Dayanıklı altyapı inşa etmek ve sürdürülebilir sanayi ile yeni buluşları teşvik etmek
  10. Ülkelerin kendi içinde ve diğer ülkelerle ilişkilerindeki eşitsizliği azaltmak
  11. Kentleri güvenli, güçlü ve sürdürülebilir kılmak
  12. Sürdürülebilir üretim ve tüketim sağlamak
  13. İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele etmek. Bunun için acil olarak adım atmak.
  14. Deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak
  15. Karasal ekosistemleri korumak, restore etmek ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek ve biyoçeşitlilik kaybını önlemek
  16. Herkesin adalete erişimini sağlamak
  17. Sürdürülebilir kalkınma için küresel anlamda iş birliklerini artırmak ve bu ortaklıkların avantajlarını kullanmak.

Sürdürülebilirlik yaşadığımız dönem ve geleceğimiz için kilit bir role sahip. Yaşadığımız şehirlerin sürdürülebilir olması ve sürdürülebilir kılınması yaşam kalitemiz, geleceğimiz ve gelecek kuşaklar için büyük bir önem taşıyor. Bu konuda tüm bireylerin ve özellikle de uzmanların pek çok sorumluluğu var. Attığımız her adımın yarın için taşıdığı önemi unutmayarak daha stratejik ve daha sistemli davranmaya dikkat etmemiz oldukça önemli. Sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma hakkında merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?