Blog

Eğitim İçin Nasıl Bir Adaptasyon Sürecinden Geçeceğiz?

2 Ağustos 2020

“Pandemi süreci ile birlikte eğitim ve eğitim yaklaşımları konusunda değişime duyulan ihtiyaç daha da ön plana çıktı. Yaşadığımız çağda değişimler o kadar büyük bir hızla gerçekleşiyor ki; edindiğimiz bilgilerin kısa […]”

Pandemi süreci ile birlikte eğitim ve eğitim yaklaşımları konusunda değişime duyulan ihtiyaç daha da ön plana çıktı. Yaşadığımız çağda değişimler o kadar büyük bir hızla gerçekleşiyor ki; edindiğimiz bilgilerin kısa bir süre içinde bayatladığına şahit olabiliyoruz. 19. yüzyılın eğitim paradigmalarını geride bırakmamız gerekiyor. Klasik öğrenme biçimleri dijital çağın gereksinimlerini karşılamaya yetmiyor. Peki; eğitim yaklaşımları nasıl bir değişim izleyecek? Eğitimde nasıl bir adaptasyon sürecinden geçeceğiz?

Günümüzde hem öğrencilerin hem de öğretmenlerin konumlarında farklılaşmalar söz konusu oldu. Bugün öğretmenlerden beklenen, ezbere dayalı ya da kitaba bağımlı bir eğitimin aktarıcısı olmaları değil; öğrenciye destek veren, öğrenciye dayanak olan, mentorluk görevini üstelenen bir konumda olması… Öğretmenin artık öğrencinin karşısında değil yanında olması isteniyor.

Öğrenciler somut işlemler döneminde yani 6-12 yaş arası dönemde fiziksel temasın olduğu bir ortama ihtiyaç duyuyorlar. Soyut işlemler dönemine girildiğinde yani 12 yaş sonrası dönemde ise eğitim teknolojilerini daha rahat kavrayabilecekleri bir süreç başlıyor. Bu noktada, dijital platformların devreye girdiği, zamandan ve mekandan bağımsız bir eğitim biçimi mümkün olabiliyor.

Eğitimde Nasıl Değişimlere Şahit Olacağız?

Geleceğin eğitim teknolojileri zamana ve mekana bağlı öğrenme ortamlarında, kitaplar, defterler ve yazılı sınavlardan ibaret ezberci sistemden oldukça uzak. Eğitimde bir süredir mobil kitapların kullanılması söz konusu ve mobil kitaplar yakın gelecekte çok daha yaygın şekilde kullanılıyor olacak. Sınavların yerini proje bazlı çalışmalar alacaklar. Derslerde videolar aracılığıyla öğrenme gibi yöntemlere başvurulacak. Kısacası eğitimde; ezbere dayalı olmayan, soran, sorgulayan, yaratıcılığın artacağı bir döneme giriliyor.

Bu noktada hem öğretmenlerin, hem velilerin en önemlisi de öğrencilerin bu değişime hazır olmaları gerekiyor. Öğrencilerin yeni eğitim platformlarına uyum sağlayabilmeleri büyük önem taşıyor. Bu yeni süreçte hareketli grafikler, dijital öykü, artırılmış gerçeklik gibi kavramların adını sıkça duyacağız. Örneğin; artık öğrenciler dünyanın diğer ucundaki bir derse online olarak katılabilecek, bir laboratuvara bilgisayarları aracılığıyla tek tuşla ulaşabilecekler.

Yetkinliklerin Artırılması Önem Taşıyor

2025’e kadar süreceği düşünülen bu değişim döneminde öğrencilerin hızlı öğrenme ve esnek öğrenme biçimlerine adapte olmaları önem taşıyor. Öğrencilerin bu süreçte farklı alanlarda yetkinliklerini artırmaları gerekiyor. Bunlardan ilki, teknik yetkinlikler. Yani öğrencilerin bilişim teknolojilerine hakim olması ve bu teknoloji iyi derecede biliyor ve kullanabiliyor olmaları gerekiyor. Bir diğeri; sosyal becerilerin, dijital platformlara aktarılabilmesi önem taşıyor. Bu noktada karma öğretim biçimleri elbette önem kazanıyor. Öğrencilerin online platformların yanında mekanı paylaşabildikleri ortamlarda da eğitim alıyor ve birlikte üretiyor olmaları gerekiyor. Bunun yanında kişisel yetkinleri geliştirmek de büyük bir öneme sahip. Konsantrasyon, motivasyon gibi alanlarda öğrencilerin kendilerini geliştirmesi hızlı öğrenme biçimlerini desteklemek anlamında önem taşıyor.

Eğitim Ritüelleri Yeniden Şekillenecek

21.yüzyıl kitapların yeniden yazılacağı, kuralların yeniden belirleneceği, öğrenim ritüellerinin yeniden şekilleneceği bir süreç olacak. Geleceğin eğitim teknolojileri, yeni eğitim yaklaşımları, öğrenim alanındaki değişimler gibi konular hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız; Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, web sitesini ziyaret edebilir, YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?