Blog

Çocuk Psikolojisinde Ailenin Etkisi

11 Ocak 2021

“Çocuk psikolojisinde ailenin etkisi nedir? Aile ve çevre bireyin yaşantısını nasıl etkiler? İçinde bulunduğu ekosistem bireyi nasıl etkiler? Çocukların toplumsallaşma süreci öncelikli olarak ailede başlar. Çocuğun davranış kalıpları ve toplumsal […]”

Çocuk psikolojisinde ailenin etkisi nedir? Aile ve çevre bireyin yaşantısını nasıl etkiler? İçinde bulunduğu ekosistem bireyi nasıl etkiler? Çocukların toplumsallaşma süreci öncelikli olarak ailede başlar. Çocuğun davranış kalıpları ve toplumsal değerleri başlangıçta aile içerisinde şekillenir. Özellikle 0-7 yaş dönemi çocuk gelişimi ve psikolojisi açısından kritik bir süreçtir. Biyo-psiko-sosyal gelişim söz konusu olduğunda ailenin önemi yadsınamaz. Aile yaklaşımı ve çocuğun yaşadığı ortam çocuğun kişiliği üzerinde önemli ölçüde etkilidir.

Çocuk Psikolojisinde Ailenin Etkisi: Öncelikle Çocukları İyi Tanımak Gerekiyor

Peki; çocuk psikolojisinde ailenin etkisi ne ölçüde olur? Çocuğun kişiliğinin oluşumu sürecinde çevre koşulları, genetik özellikler gibi birtakım unsurlar etkili olur. Çevresel koşullar ise ebeveyn eliyle düzenlenebilir. Ebeveynler öncelikli olarak çocuklarını iyi tanımalı ve davranışlarını doğru yorumlayabilmelidir. Aksi halde çocukların sağlıklı gelişimi için yapılan yönlendirmeler etkisiz kalabilir.

Ait Olduğumuz Gruplar Kişiliğimizi Etkiliyor

Genel itibariyle her bireyin fiziksel bedeni, duygusal bedeni, zihinsel entelektüel bedeni ve spiritüel bedeni vardır. Her birey bir ekosistemin parçasıdır. Aile, okul, iş hayatı ve ait olduğumuz gruplar bu ekosistemi oluşturur. Örneğin, tuttuğumuz takımlar; Fenerbahçeli, Galatasaraylı ya da Beşiktaşlı olmak… Mensubu olduğumuz dini gruplar, kültürel gruplar, mesleki gruplar… Kısacası ait olduğumuz tüm gruplar kişiliğimizi ve yaşam biçimimizi etkiler.

Bireyler Ayna Nöronlar İle Etkileşime Giriyor

Bunun yanı sıra; psikolojik süreçlerimizi ve yaşantımızı etkileyen çok önemli bir başka grup, arkadaş gruplarıdır. Harvard Üniversitesi'ne göre en yakın 3 arkadaşımız kişiliğimiz ve geleceğimiz hakkında ipuçları verebilmektedir. Bireyler 'mirror neurons' olarak tanımlanan ayna nöronlar vasıtasıyla birbiriyle etkileşime girerler ve yine ayna nöronlar sayesinde birbirlerinden etkilenirler.

Okul Öncesi Süreç Önem Taşıyor

Çocuk psikolojisinde ailenin etkisi denildiğinde dikkat çeken önemli bir nokta mevcuttur. 0-7 yaşa kadar olan dönemde aile dominant bir şekilde ön planda yer alır. Aile ilişkileri, çocuğun psikolojisi üzerinde birinci derecede etkilidir. Aile yaklaşımı ve aile ilişkilerinde özellikle bu dönemde yaşanan sıkıntılar eş seçimi, iş seçimi, özgüven gibi konular üzerinde önemli bir etki yaratır. Bu anlamda özellikle okul öncesi dönemde ebeveynler çocuklarıyla sağlıklı iletişim kurma yollarını mutlaka bulmalı gerekirse bu konuda yardım almalıdır.

Çocuk psikolojisinde ailenin etkisi, çocuklarla iletişim kurma yolları, çocuklara özgüven kazandırma yolları gibi pek çok konu hakkında daha detaylı bilgi ve destek almak için Doç. Dr. Gamze Sart ve aba psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitim ve psikolojiye dair daha fazla içeriğe ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret edebilirsiniz ya da YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?