Blog

Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler İçin Nasıl Çalışmak Gerekir?

30 Eylül 2021

“Üniversite düzeyindeki gençlere “yurtdışındaki en iyi üniversiteler hangileri” diye sorsak ortak cevaplar alırız. Çünkü eğitim bazında üniversitelerin kalite derecesi, kişiye göre değişiklik göstermez. Ya da “bir üniversite şu öğrenci için […]”

Üniversite düzeyindeki gençlere “yurtdışındaki en iyi üniversiteler hangileri” diye sorsak ortak cevaplar alırız. Çünkü eğitim bazında üniversitelerin kalite derecesi, kişiye göre değişiklik göstermez. Ya da “bir üniversite şu öğrenci için en iyisidir” diye bir tanımlama yapılamaz. Çünkü en iyi üniversiteler kavramı her yıl uluslararası kurumlar tarafından belirlenir ve ona göre listelenir. Bu yüzden de en iyi üniversite kavramı küresel anlamda göreceli bir kavram olamaz.

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasına girebilmek için akademisyenler ve üniversiteler yoğun bir çaba harcar. Uluslararası saygınlık bu üniversiteler için son derece önemli bir konudur. Her yıl üniversiteler konumlarına göre toplantılar yapar. Bu toplantılarda da gelecek yıllarda nasıl daha iyi olabiliriz sorusu cevaplanmaya çalışılır. Bir diğer yandan üniversitelerin sıralamasını belirleyen kurumlar çok sıkı araştırmalara imza atar. Araştırmalara ek olarak eldeki veriler ve başarılar da sıralama için değerlendirilir.

Yani yurt içindeki ve yurtdışındaki üniversiteler bu listede yukarılara çıkabilmek adına çok çalışırlar. Hal böyleyken de sıradan bir üniversite ile bu üniversitelerin herhangi biri kıyaslanamaz. Çoğu insan dünyanın en iyi üniversitelerini ezbere bilmez. Fakat dünyanın dört bir yanındaki insanlara dünyanın en iyi üniversitelerini soruduğumuz zaman Oxford, Harvard ve MIT gibi okulların adını kesinlikle duyarız. Dünyanın en iyi eğitimine sahip bu okullarda okumak için de öğrencilerin özenli bir çalışma yapması gerekir. Aksi takdirde bu okullardan kabul almak imkansız bir hale döner.

Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler Nasıl Belirleniyor?


Uluslararası araştırma komiteleri en iyi üniversiteleri belirlerken objektif ve tarafsız olmak zorundadır. Bu yüzden sıralama yapılırken dikkate alınacak konular önceden kamuoyuyla paylaşılmaktadır. Ayrıca üniversitelerin listelemeye etki eden özellikleri de daha sonra web sitelerinden insanlar ile paylaşılarak şeffaf bir çalışma yapılır. Bugün komitelerin dikkat ettiği 6 farklı etken üniversitelerin sıralamasını belirler. Bu etkenlerin hepsinin etki oranı da birbirinden farklıdır. Etkenler ise sırası ile şunlardır:

  • Akademik İtibar yüzde 40
  • Üniversiteden mezun olan öğrencilerin istihdam edilebilirliği yüzde 10
  • Fakülte / öğrenci oranı yüzde 20
  • Fakülte başı atıf oranı yüzde 20
  • Uluslararası öğrenciler tarafından tercih edilirliği yüzde 5
  • Son olarak ise uluslararası akademik kadro yüzde 5 oranında üniversitelerin sıralamasında etki eder.

Öğrenciler En İyi Üniversitelerde Okumak İçin Ne Yapmalı?

İlk olarak yurtdışındaki en iyi üniversiteler içerisinde yer almanın kolay olmadığını öğrenciler önceden bilmeli. Aslında öğrencilerimizin bu üniversitelerde yer alması çok zor bir süreç de değil. Kabul edilmenin kolaylığı ve zorluğu tamamen öğrencilerimizin elinde. Öğrenciler ne kadar doğru bir şekilde üniversitelere hazırlanırsa kabul edilme olasılıkları o kadar artar. Çünkü üniversiteler üstü saklı çalışmalar altında öğrenci kabul etmiyor. Bugün tüm üniversitelerin öğrenci kabul şartları resmi internet sitelerinde mevcut.

Yurtdışı üniversite bölümleri herhangi gizli bir kabul şartı bulundurmaz. Fakat bu demek değil ki başvurularda bazı püf noktaları var. Üniversiteler öğrencilerden genel olarak belli başlı sınavlardan istenilen taban puan ya da yukarısını ister. Bu şartları tamamlayan öğrenciler de üniversite tarafından değerlendirmeye alınır. Üniversiteler değerlendirme aşamasında öğrencilerin geçmişte yaptığı çalışmaları kontrol eder. Daha sonra ise gerek duyarsa öğrencileri son olarak mülakatta değerlendirmeye alır.

Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler Tarafından İstenilen Sınavlar

Üniversitelerin öğrencilerden ilk istediği kriter sınavlardır. Uluslararası geçerli olan sınavlardan geçer not almak öğrencilere üniversitelerin kapısını aralayacaktır. YKS puanı ile yurtdışında okumak isteyen öğrenciler ise bu sınavlardan muaftır. Fakat Harvard, MIT ya da Stanford gibi okullar bu sınavları kesinlikle öğrencilerden ister. Bu yüzden bizler de öğrencilerimize bu sınavları fazlası ile öneriyoruz. Ayrıca öğrenciler hedeflerindeki üniversitelerin istedikleri belgelere yönelmelidir. Örneğin AP isteyen okullar için öğrencilerin IB programına girmesi yanlıştır.

Öğrencilerin Bulunması Gereken Sosyal Sorumluluk Projeleri

Yurtdışındaki en iyi üniversiteler sadece ders anlamındaki en iyi öğrencileri kabul etmez. Aynı zamanda öğrencilerin sosyalliklerini ve aktifliklerini de kontrol eder. Bu yüzden öğrencilerin daha önceden içerisinde bulunduğu sosyal sorumluluk projeleri son derece önemlidir. Gönüllü katılımlar ya da okumak istedikleri alanlar için lise döneminde yaptıkları çalışmalar üniversiteler tarafından değerlendirilen son derece önemli bir konudur.

Profesyonel Danışmanlık Hizmetleri Öğrencilere Kolaylıklar Sağlıyor

Bugün baktığımız zaman yurtdışına okumaya giden öğrencilerin büyük bir kısmının danışmanlık hizmetleri ile bunu başardığını görürüz. Yurtdışındaki en iyi üniversiteler için bizler de yıllardır öğrencilerimizi bu okullara yerleştiriyoruz. Üstelik sadece en iyi okullara öğrencileri yerleştirmiyor aynı zamanda burs ve staj gibi konularda da öğrencilere destek oluyoruz. Öğrenciler sınavlara hazırlanırken başvuru, okul duyuruları takibi ya da okulların isteklerindeki anlık değişimler bizler tarafından anında öğrencileri iletiliyor. Bu sayede öğrenciler sadece ders çalışmaya odaklanıyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve Web sitesinden yurtdışındaki en iyi üniversiteler hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesini ziyaret ederek de lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak ile alakalı makaleler okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?