Blog

Yurt Dışından Kabul Almak Artık Çok Kolay!

28 Aralık 2021

“Öğrenciler için yurt dışından kabul almak her zaman zorlu kabul edilmiştir. Yurt dışı, özellikle lisans düzeyinde zorlu bir süreç isteyen eğitimlerdendi. Yıllarca öğrenciler yurt dışı için çabalıyor fakat sadece belli […]”

Öğrenciler için yurt dışından kabul almak her zaman zorlu kabul edilmiştir. Yurt dışı, özellikle lisans düzeyinde zorlu bir süreç isteyen eğitimlerdendi. Yıllarca öğrenciler yurt dışı için çabalıyor fakat sadece belli bir kısmı okullardan kabul alıyordu. Bu durum özellikle ülkemizdeki öğrencilerin çok fazla yaşadığı bir sorundu. Amerika ve İngiltere gibi ülkelere önceden on binlerce başvuru oluyor fakat sadece belli bir kısmı bu okullardan kabul alıyordu.

Okullar öğrenci seçerken o dönemlerde oldukça titiz davranıyordu. Bunun aslında kendi içerisinde bazı haklı sebepleri var. Özellikle okulların sadece kaliteli ve kendi düzeyindeki öğrencileri kabul etmek istemesi son derece normal. Fakat bir de madalyonun diğer tarafı var. O tarafta ise hayallerine kavuşamayan ve istediği üniversiteye gidemeyen öğrenciler var. Eskiden yurt dışında okunabilecek üniversite sayısı az olduğu için okullar bunu kendileri için sorun olarak görmüyordu.

Fakat günümüzde durumlar fazlası ile değişti. Çünkü Amerika ve İngiltere gibi ülkelere rakip olacak onlarca yeni ülke ortaya çıktı. Üstelik bu üniversitelerin eğitim kalitesi de İngiltere ve Amerika’dan geri kalmıyor. Avrupa bu anlamda öğrencilerin isteklerine fazlası ile cevap verdi. Ardı ardına Avrupa ülkeleri yabancı öğrenciler için bir kapı açmaya başladı. Sonuç olarak ise günümüzde bir öğrencinin yurt dışından üniversite kabulü alması oldukça basit bir hale geldi. Öğrencilerin tek yapması gereken adımları dikkatli izleyerek okullara başvurmak.

Yurt Dışından Kabul Almak Neden Kolay?

Üniversite ve ülkeler ilk başlarda yabancı öğrenci kontenjanı ya açmıyor ya da çok az tutuyordu. Genellikle okullar bilgilerini ve imkanlarını kendi öğrencileri ile sınırlamak istiyordu. Yani dışarıya açılmak ve bilgileri paylaşmak okullar için yanlış geliyordu. Fakat zaman içerisinde bu bakış açısının aslında ne kadar yanlış olduğunu anladılar. Çünkü üniversiteler verdikleri eğitimin karşılığını öğrencilerden fazlası ile alıyordu. Bu ilk başta insanın aklına maddi dönüşleri getirebilir.

Fakat yurt dışındaki hiçbir üniversitenin paraya ihtiyacı yok. Okulların bütçeleri zaten oldukça fazla ve sürekli artıyor. Üniversiteler öğrencilerden proje bazında desteklerini alıyordu. Buna ek olarak öğrencilerin yaptığı araştırmalar, projeler ve mezuniyet sonrası başarılı olmaları okulları dünya sıralamasında yukarı taşıyordu. Bu ve bunun gibi nedenler üniversitelerin kapısını yabancı öğrencilere açmaya yetti. Bugün öğrencilerin yurt dışından onay almasını kolaylaştıran pek çok neden bulunuyor.

Yurt Dışından Kabul Almak İçin Girilecek Sınavların Yaygınlaşması


Üniversiteler öğrenci kabul ederken bazı sınavları onlardan zorunlu olarak ister. Bu sınavlar öğrencilerin okula ve bölüme olan uygunluğunu gösterir. Özellikle 2000 yılından önce bu sınavların uygulanma sayısı ve ulaşımı son derece zordu. Bir diğer yandan öğrenciler hangi üniversitenin hangi sınavı istediğini de bilmiyordu. Ayrıca ülkemizde genellikle İngiltere ve Amerika’daki üniversitelerin istediği sınavlar sıklıkla uygulanıyordu.

Yurt dışından kabul almak için gereken sınavlar son yıllarda ülkemizde fazlası ile artmaya başladı. Sınavlar artık çok daha sık olarak gerçekleştiriliyor. Buna ek olarak öğrencilerin bu sınavlar için uzman kişilerden eğitim alması da oldukça kolay. Gerek yüz yüze gerek ise online olarak pek çok kurum bu sınavların eğitimini veriyor. Sınavlar hakkında bir diğer önemli nokta ise artık hangi okulun hangi sınavı istediği artık çok daha iyi biliniyor. Öğrenciler internetten okulların istediği sınavları ve istediği taban puanları kolayca öğrenebiliyor.

Öğrenciler İçin Sunulan Farklı Kabul Yöntemleri


Her öğrenci aynı şartlarda yurt dışı okullarına hazırlanmıyor. Bazı öğrenciler için süreç maddi ve manevi olarak zorlu oluyor. Bazı öğrenciler için ise süreç çok daha basit oluyor. Bu durum bir süre dünyada adaletsizliği ortaya çıkardı. Fakat günümüzde her öğrenci için en az bir tane kabul yöntemi var. Örneğin artık bazı yurt dışı okulları öğrencilerden ekstra bir sınav istemiyor. YKS puanı ile yurtdışında okumak bile artık mümkün. Buna ek olarak üniversitelerin bazıları öğrencilerden dil sınavı bile istemiyor.

Peki, yabancı dil bilmeden bir öğrenci nasıl yabancı bir ülkede okur? Üniversiteler aslında bunun da çözümünü bulmuş durumda. Foundation programları sayesinde öğrencilerin önceden dil öğrenmesine gerek kalmıyor. Bu programlarda öğrenciler 1 yıl boyunca hem eğitim alacakları dilin eğitimini hem de alanları ile ilgili ön eğitimi alıyor. Yurt dışından kabul almak isteyen öğrenci bu sayede yabancı dil sınavlarından uzak kalıyor.

Bu konu hakkında bir diğer örnek ise AP ve IB programlarıdır. IB sadece anlaşmalı liselerin öğrencilere verdiği bir programdır. Pek çok üniversite bir dönem IB sınavı ile öğrenci alıyordu. Yani öğrenciler seçkin bir liseyi kazanamadıysa yurt dışındaki belli başlı okullara gidemiyordu. Fakat günümüzde AP programı IB programının bir alternatifi oldu. AP programı IB’nin aksine tüm öğrencilere açık. Yurt dışından kabul almak isteyen öğrencilerin kesinlikle girmesi gereken bir sınav. Bir diğer yandan artık AP programı IB programından çok daha geniş üniversitelerde geçerli hale geldi.

Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı gibi sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalındaki videoları izleyebilirsiniz. Yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur gibi merak ettiğiniz konular için de Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesini ziyaret ederek de yurt dışından kabul almak için gereken sınavlar hakkında destek alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?