Blog

Yapay Zeka Çağında Kariyer Planı Nasıl Yapılır?

1 Temmuz 2020

“Yapay zeka önemli konulardan bir tanesidir. Pandemi sürecinde de hayatımızda pek çok değişiklik meydana gelmiştir. “21. Yüzyılda 21 Ders” kitabının okunmasını tavsiye etmekteyim. Bu kitabın yazarı Yuval Noah Harari’dir. Harari […]”

Yapay zeka önemli konulardan bir tanesidir. Pandemi sürecinde de hayatımızda pek çok değişiklik meydana gelmiştir. “21. Yüzyılda 21 Ders” kitabının okunmasını tavsiye etmekteyim. Bu kitabın yazarı Yuval Noah Harari’dir. Harari önemli bir pozisyonda yer alan bir insandır. Çok önemli konuları, çok önemli bir şekilde tartışabilmektedir. Harari; Youtube ve Twitter üzerinden de takip edilebilir.

Dünya genelinde, önemli bir noktada girişimin nasıl yürüyebileceğini ve bu anlamda yeni order’ın kurulabilmesi için bir kriz zaten beklenmekteydi. Hatta benim bu konuda, 17 Aralık 2020 tarihli videom da bulunuyor. "Dünyayı değiştirmek için ya bir meteor gelecek ya da bir pandemi ortaya çıkacak" şeklinde açıklamalarda bulunmuştum. Korona virüs konusu bilindiği üzere The Simpsons’da da kullanılmıştı. Bill Gates ve Melinda Gates Vakfı da bu süreçte işleri bu olmasa da aşırı bir şekilde konu ile ilgilenmişlerdi.

https://www.youtube.com/watch?v=efDbpHnXqgQ

www.futurebuff.com üzerinde “The Singularity” adı verilen ve benim gerçekten çok sevdiğim bir tablo bulunuyor. Tuhaflık noktası olarak adlandırılan bir noktada önemli bir olay yaşanacağı öngörülmekte. MIT’e göre bu noktadaki olayın, 2025 ile 2030 yılları arasında olacağı beklenmekte. Bu noktada, yaklaşık 3 milyar kişinin etkileneceği bir olayın yaşanacağı belirtilmiştir. Bu kriz özellikle Avatar projesi olarak isimlendirilen bir projedir. 9 Ocakta, bu sistem denenmişti. 9 Ocak 2020 itibarıyla ilk kısmın başarıldığı anlaşıldı, yani bu kısım tamamlandı. Akıllı telefonlar sayesinde insanın takip edilmesi yani, 2020 ile 2025 arası yeni modellerin de devreye girmesi gerekmektedir.

Bir konuyu paylaşmak istiyorum. Şu an için büyük şirketlerde kas gücüyle çalışan insanlara çip takılmaya bile başlandı. Güvenlik sebebiyle bu uygulamanın yapıldığı belirtilmekte. Türkiye’nin, özellikle sanayi bölgesinde bulunan otomotiv sektöründe bu tür implantlar başladı. Bu konuya ilişkin bende videolar dahi bulunmakta. Bunun patentleri ve başvuruları çoktan yazıldı. Harari’ye göre de bu son jenerasyon insanlar, ya hacklenecekler ya da keklenecekler. 2040-2045 yıllarına doğru gelen böyle bir süreç bulunmaktadır. İnsanlara takılan çipler, deri altına girebilmekte ya da askerlerin taktıkları künyeler gibi kullanılabilmektedir. Bu tarz kolyeler yapılıp bu şekilde güvenlik sebebiyle, yani kişinin kiminle beraber olduğu, kişiye kaç kişinin yaklaşabileceği gibi verilerin elde edilmesi sağlanabilmekte.

Elon Musk’ın Nörolink Projesi-Yapay Zeka

Amacımız olabildiğinde hesap verilebilir etik normları yüksek insanlar yetiştirmektir. Bu tarz insanlar yetişsin ki bu işin karanlık tarafını engellemek mümkün olabilsin. Bu işin bir numaralı elemanlarından biri Elon Musk’tır. Musk aslında bir piyon konumunda yer almaktadır. Musk çok takdir edilmekte ancak gerçekte durum böyle değildir. Musk şu an için zaten Tesla’nın da başında yer almıyor. Hatta belki duymuşsunuzdur, kendisi Tesla’nın içerisine bile giremeyen birisidir. Ben bile Tesla’nın içerisine daha çok giriyorumdur. Yani yasaklı Tesla’nın içerisinden bahsediyorum, burası Tesla’nın fabrikasıdır.

Elon Musk’ın olduğu söylenen Nörolink projesini destekleyen başka bir proje daha bulunmaktadır. Bu projenin ismi Starlink Projesi’dir. Elon Musk’un kurduğu SpaceX şirketi tarafından atılan her falconun ile birlikte devasa 400 uydunun uzaya yerleştirileceği bilinmektedir. Bu proje ile birlikte Dünya’yı çevreleyen internete erişimi sağlayan bir uydu ağı oluşturulması hedeflenmektedir. Projenin en geç 2027 yılında tamamlanması beklenmektedir. Bu sayede, 12.000 internet uydusunun uzaya yerleştirilmesi hedeflenmektedir.

Starlink projesinin tamamlanması ile birlikte sistemsel olarak dijital değişim olayı da gerçekleşmiş olacaktır. Bu anlamda pandemi krizi bir deneme olarak nitelendirilmektedir. Şu an için yapay zeka her yerde bulunmaktadır. Biz farkında olmadan her yerde insanları dinleyen ve bunları işleyen pek çok sistem yer almaktadır. İlerleyen süreçte yaşam bilimleri de ciddi anlamda değişime uğrayacaktır.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?