Blog

Yabancı Öğrenci Olarak Tıp Okumak       

14 Ocak 2021

“Yabancı öğrenci olarak tıp okumak için neler yapılması gerekiyor? Hangi sınavlar alınmalı? Başvuru koşulları neler? Birlikte göz atalım… Yabancı Öğrenci Olarak Tıp Okumak İçin “YÖS” Türkiye’de yabancı öğrenci olarak tıp […]”

Yabancı öğrenci olarak tıp okumak için neler yapılması gerekiyor? Hangi sınavlar alınmalı? Başvuru koşulları neler? Birlikte göz atalım…

Yabancı Öğrenci Olarak Tıp Okumak İçin “YÖS”

Türkiye’de yabancı öğrenci olarak tıp eğitimi için “Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı” yani kısaca YÖS sınavını almış olmanız gerekiyor. 2010 yılına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen YÖS, 2011 yılında alınan karar doğrultusunda üniversiteler tarafından düzenlenmeye başladı. YÖS sınavı, yabancı uyruklu adayları, doğumla Türk vatandaşı olup İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alan adayları, yabancı uyruklu olan ancak sonradan TC vatandaşlığına geçen ya da çifte vatandaş olan adayları kapsıyor ve Türkçe, İngilizce, Almanca, Arapça ve Rusça olmak üzere 5 farklı dilde uygulanıyor.

YÖS ile Tıp Fakültelerine Başvuru

YÖS sınavı için artık merkezi bir sınav olmaması nedeniyle, üniversitelerin yaptığı sınavlar arasında soru tipleri ve puan hesaplama yöntemleri açısından bazı farklar bulunabiliyor. Bu nedenle sınav başvurusu öncesinde üniversitenin beklentilerini ve sınav içeriğini dikkatle incelemek gerekiyor. Ancak; tıp fakültesinde eğitim alabilmek için hangi ülkede okuduğunuz ve hangi sınav neticesinde kabul aldığınız fark etmeksizin mümkün olan en yüksek skoru elde etmeniz gerekiyor.

Yabancı Öğrenci Olarak Tıp Okumak İsteyenler İçin Kontenjan Sınırlaması

Yabancı öğrenci olarak tıp eğitimi istiyorsanız devlet üniversiteleri için kontenjanların sınırlı olduğunu bilmelisiniz. Üniversitelerin YÖS sınavı ile başvuru yapan öğrencilere tanıdığı kontenjanlar en fazla 20 öğrenci ile sınırlı tutuluyor. Ancak; merkezi bir sınav sistemi bulunmadığı için birçok üniversiteden aynı anda kabul alma şansınız da bulunuyor. Vakıf üniversitelerinde ise kontenjanların devlet üniversitelerine oranla daha fazla olduğu biliniyor.

YÖS Sınavı İçin Nasıl Hazırlık Yapılmalı?

Yabancı öğrenci olarak tıp için planlı ve stratejik bir çalışma gerekiyor. Tıp fakülteleri, dünyanın neresinde olursa olsun en başarılı ve sınavlardan en yüksek skorları elde etmiş öğrencileri kabul ediyor. Bu noktada; doğru kaynaklarla YÖS sınavına hazırlık yapmak önem taşıyor. Bunun yanı sıra; profesyonel destek almak ve sınav sürecinde uzman yardımına başvurmak çoğu zaman kilit bir rol oynayabiliyor. Kısacası; rakiplerinizin arasından sıyrılmanız ve tıp fakültesinde eğitim almaya hak kazanabilmeniz için uzun soluklu ve zorlu bir süreç sizi bekliyor.

Yabancı öğrenci olarak tıp okumak ve YÖS sınavına hazırlık hakkında daha detaylı bilgi için Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sorularınız varsa ya da desteğe başvurmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?