Blog

Üniversitede Yapılması Gerekenler

28 Eylül 2020

“Üniversitede yapılması gerekenler nelerdir? Üniversite dönemi nasıl planlanmalı? Üniversitede, seçtiğiniz, kabul edildiğiniz ya da kazandığınız bir bölümde okuyorsunuz. İstediğiniz bir üniversitenin ekosisteminde yer alıyorsunuz. Öğrenimin yanı sıra, bulunduğunuz ortamın içinde […]”

Üniversitede yapılması gerekenler nelerdir? Üniversite dönemi nasıl planlanmalı? Üniversitede, seçtiğiniz, kabul edildiğiniz ya da kazandığınız bir bölümde okuyorsunuz. İstediğiniz bir üniversitenin ekosisteminde yer alıyorsunuz. Öğrenimin yanı sıra, bulunduğunuz ortamın içinde belli bir eğitimin parçası oluyorsunuz ve bu atmosfer içinde kimliğinizi buluyorsunuz. Üniversite dönemi bu anlamda oldukça önemli…

Bugün, 2020’li yılların başında, öğrencilerin en büyük sıkıntılarından bir tanesi, Kariyer planlanması nasıl yapılmalı?” sorusuna cevap bulamıyor olmaları…  Üniversiteden mezun olunan dönem aslında bireyin hayatı yeniden sorguladığı bir döneme denk geliyor. Amerika’da bu dönem “diş çıkarma yaşı” olarak adlandırılıyor. Bu yüzden Amerikan Üniversiteleri ilk iki yıl için “liberal arts” derslerine ağırlık veriyor ve son iki yıl da kendi alanınızda ihtisaslaşarak belli bir odaklanmayı sağlamanıza olanak veriliyor.

Stratejik Yetenek Yönetimi Neden Önemli?

Eğer bu tür bir eğitim sistemi içinde değilseniz ve bölümünüzle ilgili kaygılarınız varsa, “Acaba bu bölümü okumalı mıydım?”,  “Mühendis olmalı mıydım yoksa tıp mı okumalıydım?” gibi sorular aklınızı kurcalamaya başlıyor. Fakat, eğer lise döneminde stratejik yetenek yönetiminden geçtiyseniz; bu sorgulamaları çok daha az düzeyde yapıyorsunuz. Peki; neden stratejik yetenek yönetimi bu kadar önemli? Çünkü; stratejik yetenek yönetimi bilinçli bir şekilde yapıldığında, gelişim alanınızı, mesleki yatkınlığınızı, oynayacağınız rolleri belirliyor ve sizi rakiplerinizin önüne taşıyor.

Peki, ya stratejik yetenek yönetiminden geçmediyseniz? O zaman üniversitede yapılması gerekenler ve üniversiteye başlama aşamasında işler karışabiliyor. Hangi alana gideceksiniz? Master mı yapmalısınız yoksa iş hayatına mı girmelisiniz? Yoksa, akademisyenlik, Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik gibi alanlara mı yönelmelisiniz? Kendinizi bu sorularla karşı karşıya bulacak ve fikir değiştiriyor olacaksınız. Bu sebeple bu konu oldukça önemli…

Üniversitede Yapılması Gerekenler: Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Üniversitede yapılması gerekenler konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Öncelikle, ilk üç ay hayatınızın gidişatını gözlemleyin. Bulunduğunuz üniversitenin ve bölümün kendi içinde nasıl bir yapısı olduğunu fark edin. Panik yapmadan durumu tahlil edin. Sizin üniversiteye gitmenizin ana sebeplerinden bir tanesinin sadece bilgi edinmek değil alanınızda yetkinlik kazanmak olduğunu unutmayın. Teknik, bireysel, sosyal ve evrensel anlamda yetkinliklerinizi tartarak kendinizi geliştirme amacında olmanız gerekiyor. Kaliteli bilginin özümsenerek içselleşmesi ve uygulanabilirliği önem taşıyor.

Üniversitede yapılması gerekenler arasında elbette grup çalışmaları içinde yer almak var. Özellikle de alanınızda faaliyet gösteren kulüplerin içinde mutlaka bulunmalısınız. Bunun dışında, eğer varsa üniversitenizin iş dünyasına sizi entegre edebilecek olan iş bulma ofisleri, kariyer ofisleri ile beraber çalışın. Network’ünüzü olabildiğince genişletin. Mutlaka alanınızla ilgili donanımınızı arttırabilecek önemli kaynaklardan beslenin ve kendinizi geliştirin. Alanınızla ilgili dergiler, alanınızla ilgili kitaplar da inanılmaz önemli… Bunlar, üniversitede yapılması gerekenler anlamında ilk yıllar içinde özellikle üzerinde durmanız gereken konular…

Özellikle alanınızın değişik alt kollarında kendinizi geliştirmelisiniz. Hocalarınızla ve asistanlarınızla olan ilişkilerinizi güçlendirin. Çünkü; yaşadığımız yüzyılda online eğitimin revaçta olduğu bir dönemde akademisyenler ile irtibatta olmanız; size onların bilgi, birikim ve tecrübelerinden yararlanma olanağı verecektir. Bununla da kalmayın, aynı zamanda özellikle de mezunlar konusunda belli bir araştırma yapın. Bölümünüzden mezun olmuş kişilerin hangi yönlere doğru gittiğini nasıl bir devinim geçirdiklerini, hangi alanlara yoğunlaştıklarını da göz önünde bulundurun.

Üniversitede Yapılması Gerekenler: Staj Yapmak Avantaj Sağlıyor Mu?

Bu süreçte bir diğer önemli soru; “Staj yapmalı mıyım?” sorusu…  Elbette ki bu iş staj olmadan olmaz. O yüzden her yazınızı, her boşluğunuzu, isterseniz remote/uzaktan, isterseniz part-time ya da yazın veya aralarda full-time gerçekleştirecek şekilde değerlendirin. Yapacağınız stajlar sizin iş başvurularınız ve iş yaşantınızda nasıl bir konumda olmak istediğiniz, neleri yapıp yapamadığınız konusunda size fikir verecektir.

21.yüzyılın belli yetkinliklerini, belli teknik alanlarını biliyor olmanız gerekiyor. İş başvuru sürecinizin tamamen iyi bir donanımla, iyi bir stratejiyle ve iyi bir planlamayla gerçekleşiyor olması gerekiyor. Fırsatları iyi kullanıp, iyi değerlendirmeniz; size, alanda fark yaratmak ve istediğiniz memnuniyeti, hazzı yakalayarak başarılı olabilmenin anahtarını da veriyor.

Üniversitede yapılması gerekenler, stratejik yetenek yönetimi, üniversite ve alan seçimi, kariyer planlaması gibi konularda merak ettikleriniz ve sormak istedikleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, Youtube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?