Blog

Üniversite Türleri: Bölüm Mü Tercih Etmeliyim Üniversite Mi Tercih Etmeliyim?

7 Ağustos 2020

“Ülkemizde üniversite sınavından sonra öğrenciler üniversite türleri konusunda bir sıkıntı yaşamaktalar. Sınavdan sonra öğrenciler bölüme göre mi yoksa üniversite ismine göre mi tercih yapmaları konusunda hep bir ikilemde kalmaktalar. Bu […]”

Ülkemizde üniversite sınavından sonra öğrenciler üniversite türleri konusunda bir sıkıntı yaşamaktalar. Sınavdan sonra öğrenciler bölüme göre mi yoksa üniversite ismine göre mi tercih yapmaları konusunda hep bir ikilemde kalmaktalar. Bu konuda öğrencilere ise asıl önemli olanın kendileri olduğu hep belirtilir.

Öğrenci hangi üniversite okuyorsa en iyi üniversite odur. Önemli olan üniversite isimleri ya da bulundukları yerler değildir. Öğrenciler bu konuda üniversitelere değil kendilerinin nerede olduklarına bakmaları gerekmektedir. Büyük denizde küçük balık olarak kaybolmakta, büyük denizde küçük balık olarak kendilerini ön plana atmakta öğrencilerin elinde olan konulardır.

Üniversite Türleri Arkasına Saklanmayın

Üniversite türleri ya da üniversite markalarının arkasına saklanmak öğrencilerin ilerleyen dönemlerde sıkıntılar yaşamasına sonuç doğurabilir. Markaların arkasında durmaktan öğrenciler kaçınmalıdır. Üniversiteler giyilecek bir kıyafet gibi değerlendirilmemelidir. Üniversite isimleri ya da markaları artık ülkemizde insanların arkasına saklanacağı bir şey değildir.

Üniversiteler lise gibi değildir. Üniversiteler öğrencilerin kendi yapısına göre seçmeleri gereken bir eğitim öğretim yeridir. Öğrencilerin yanlış üniversite ve bölüm seçimleri öğrencilerin ilerleyen dönemlerde işsiz kalmasına ya da mesleklerinde sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir. Aynı zamanda yanlış ortam ve yanlış zamanda öğrencilerin üniversite hayatlarını etkileyen bir etkendir.

Harvard Üniversite buna verilebilecek en iyi örnektir. Harvard’da okumak tüm öğrencilerin hayalidir. Fakat Harvard Üniversitesi’nde okuyan pek çok öğrenci günümüzde işsiz olarak dolaşmaktadır. Bunun sebebi okulun başarısız olması değil, öğrencilerin yanlış bölüm ya da yanlış ortam seçimleri ile alakalıdır.

Üniversite Çeşitleri

Hem ülkemizde hem de dünyada üzerinde bazı benzer üniversite çeşitleri vardır. Bunlar 4 ana başlık altında toplanabilir. Yani dünya üzerinde binlerce üniversite olmasına rağmen bunlar 4 tip olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çeşitler öğrenci sayısına ya da öğrenim şekline göre şekillenmiştir.

1 – Çok Büyük Üniversite Türleri

Çok büyük üniversiteler öğrenci sayısı çok olan üniversitelere verilen bir isimdir. 40 binden başlayarak 200 bine bile çıkabilen öğrenciye sahip üniversiteler bulunmaktadır. Bu üniversitelerde öğrenciler sınıfa girdiği zaman 1,500’e kadar çıkabilen bir topluluk ile birlikte ders dinlemektedir. Bu sayılar ülkemizde de yurtdışında da üniversiteler içerisinde de bulunmaktadır.

Kimi öğrenciler bu kalabalık grupta daha başarılı olurken kimi öğrenciler ise bu üniversitelerin kalabalık olmasından rahatsız olarak başarılı olamayabilir. Bu öğrenciler bunun yerine daha az nüfusa sahip olan üniversitelerde daha başarılı olabilirler.

2 – Araştırma Üniversiteleri

Bu üniversiteler aynı zamanda AR – GE üniversiteleri olarak da adlandırılmaktadır. Bu üniversitelerde her 3 öğrenciye bir hoca düşmektedir. Bu üniversitelerin dikkat çeken bir noktası ise öğrenciler öğretmenleri ile eğer ters düşerse okullarının ciddi anlamda sıkıntıya düşmesidir. Amerika’da bu tarzdaki Kaliforniya Üniversitesi’ne giden 10 kişiden sadece 1’i mezun olmuş durumda. Sebebi ise öğrencilerin ve hocaların tamamen ters düşmesidir.

Bu üniversiteler genel olarak kapalı ve uzak yerlerde olmaktadır. İngiltere ve ülkemizde buna benzer çok fazla araştırma üniversitesi bulunmaktadır. Bu tarz üniversiteleri tercih eden öğrencilerin kendilerini iyi bilmeleri gerekmekte. Yoksa araştırma üniversiteleri gibi az sayıda öğrencinin bulunduğu üniversitelerde başarılı olmak her öğrencinin başaracağı bir durum değildir.

3 – Halkla Beraber Olan Üniversiteler

Bu üniversiteler genel olarak ilk 2 yıldan sonra öğrencilerin halk ile iç içe beraber olduğu üniversitelerdir. Yani hemşirelik, tıp ve diş hekimliği gibi bölümler bunlara örnek olarak verilebilir. Hayatı boyunca çalışıp çabalayıp tıp bölümünü kazanan bazı öğrencileri kan tuttuğu için pişman olmakta. Bu yüzden de kazandıkları bu bölümden oldukça şikayetçi olmaktalar.

Bu ve benzeri durumların olmasının sebebi ise öğrencilerin kendilerini tamamen bilmiyor ve tanımıyor olmasıdır. Öğrenciler bölümleri tercih ederken kesinlikle kendi kişisel özelliklerini bilmeli ve neleri yapabilirim neleri yapamam gibi başlıca sorulara cevap vermelidir.

4 – Sanayi İşbirliği Üniversiteleri

Bu üniversiteler ise hemen yanında teknopark olan üniversitelerdir. Bu teknopark içerisinde zaten üniversite hocalarının hali hazırda şirketleri olmakta. Buna en iyi örnekler Amerika’da ve Almanya’da bulunan üniversiteler gösterilebilir.

Üniversite İsmine Göre Tercih Yapılmamalı

Üniversite türleri için bakılırken öğrenciler sadece üniversitelerin ismine bakmamalıdır. ODTÜ, İTÜ ya da Boğaziçi gibi üniversitelerinin sadece ismini göz önünde bulundurup kendini tanımadan bu üniversiteyi tercih eden pek çok öğrenci hem iş bulma konusunda hem de kariyer ilerlemesi konusunda oldukça büyük sıkıntılar yaşayabilir.

Öğrenciler bu tercihleri yaptıkları sırada kendi karakterine ve kendi özelliklerine uyan üniversiteleri dikkate almalıdır. Kendisini iyi tanıyıp üniversite tercihini de bunu göz önünde bulundurarak yapan pek çok öğrenci hayatlarının geri kalanında oldukça başarılı ve kolay bir iş hayatına sahip olabilirler.

Bölüm Tercihleri

Bölüm tercihleri de öğrencilerin aynı üniversite tercihleri gibi sadece isme göre seçilmesi oldukça yanlıştır. Öğrenciler lise yıllarında ODTÜ Makine olsun ya da Marmara Hukuk olsun gibi şartlar koşmaktalar. Bu tercihler sadece hem üniversiteler hem de bölümlerin isimlerinin olması sonucu insanların aklında yer etmiştir.

Kendi yapabileceklerinin kapasitesini bilmeden bu bölümlere giden pek çok kişi ya iş bulamamakta ya da çok düşük meblağlara mezun olduktan sonra çalışmaktalar. Öğrenciler bölüm seçerken ve üniversite seçerken hem kendi karakterlerine hem de geleceğin meslekleri ile alakalı bölümler seçmeleri gerekmektedir.

Yetenek Yönetimi

Stanford Üniversitesi geçtiğimiz dönemlerde öğrencilere yetenek yönetimi adı altında bir test uygulamıştır. Bu test öğrencilerin üniversite türleri arasında hangisine yatkın olduğunu ve yeteneklerini gösteren bir psikolojik testtir. Bu testin içerisinde 10 adet test bulunmaktadır.

Bu testler öğrencilerin gelişim alanını, mesleki alanını, yatkınlığını ve uygun olan üniversitesi gibi pek çok konuyu ortaya çıkarıyor. Daha sonra bunu geleceğin mesleğine göre uyarlayarak öğrencilerin doğru tercih yapmalarını ve doğru yönelmelerini sağlamaktadır.

Peki, bu testler başarılı oluyor mu? Cevap ise kesinlikle evet. Harvard Üniversitesi’nde işsizlik yüzde 40 iken Stanford Üniversitesi bu testleri sayesinde mezun olan öğrencilerinde işsizlik oranını yüzde 3 civarına çekmeyi başaran bir üniversite olmuştur.

Aynı şekilde Harvard Üniversite içerisindeki öğrencilerin mutsuzluk oranı yüzde 70’i geçmişken, Stanford Üniversitesi içerisindeki öğrencilerin mutsuzluk oranı yüzde 1,5 civarında olmuş durumda. Bu da tamamen öğrencilerin karakterlerine uygun üniversite ve bölüm tercihlerine yönlendirilmiş olmasından dolayıdır.

Nasıl Bölüm Seçmeliyim?

Üniversite türleri arasında ve bölümler konusunda öğrencilerin doğru tercihleri yapması için bazı konulara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu dikkat etmesi gereken konular sadece birkaç kişinin kararı ile değil bu alandaki uzman kişilerin ortak olarak ileri sürdükleri konulardır.

İlk olarak öğrencinin hayatta ne yapacağına karar vermesi gerekmektedir. Yani öğrenciler bu konuda kendi rollerine karar vermelidir. Bazı insanlar girişimci olmak istemektedir. Bazıları da akademisyen olmaya yatkın kişilerdir. Öğrenciler ilk olarak kendi yatkınlıklarını bulmalıdır.

21.Yüzyıl Yetkinlikleri

Üniversite türleri ve bölümlerinin yanı sıra eğitim öğretim hayatı 21. yüzyıl yetkinliklerine göre şekillenmiş durumdadır. Bu yetkinlikler 4 alanda toplanmakta. Bunlar kişisel anlamdaki yetkinlik, sosyal anlamda yetkinlik, akademik anlamda yetkinlik ve teknik anlamda yetkinliktir.

Öğrenciler üniversite ve bölüm tercih etmeden önce bu 4 ana alan üzerindeki yetkinliklerini bilmeli ve ona göre tercih etmeleri gerekmektedir. İsmi olan üniversite en iyi olan üniversite değildir. Kişinin kendisine en uygun olan üniversite ve bölümü seçmesi o üniversiteyi kişiler için en iyi üniversite yapmaktadır.

Öğrencilerin hangi üniversiteye gittiği değil gittiği üniversitede kendilerine ne kattığı ve ne öğrendiği asıl önemli olan konudur. Dünyanın en büyük ve en iyi eğitim veren üniversitelerine bile bir amacı olmadan gidip gelmek öğrenciye hiçbir şey katmayacağı gibi aksine öğrenciden çok fazla şey eksiltmektedir.

Üniversite türleri gibi konuların yanı sıra bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak ve daha çok şey öğrenmek için Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Gamze Sart resmi YouTube kanalında da alanında uzman kişiler ile yapılan canlı yayınların tekrarlarını ve eğitim öğretim başta olmak üzere pek çok konuda videolara ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?