Blog

Üniversite Tercihi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

28 Haziran 2021

“Ülkemizde her yıl üniversite tercihi öğrencileri fazlası ile meşgul eder. Özellikle AYT ve TYT sınavlarından sonra beklenilen puana göre üniversiteler araştırılır. Öğrenciler bu süreçte ilk olarak tahmini tercihlerini gerçekleştirir. Daha […]”

Ülkemizde her yıl üniversite tercihi öğrencileri fazlası ile meşgul eder. Özellikle AYT ve TYT sınavlarından sonra beklenilen puana göre üniversiteler araştırılır. Öğrenciler bu süreçte ilk olarak tahmini tercihlerini gerçekleştirir. Daha sonra ise sınav sonuçlarının resmi olarak açıklanması ile de yüz binlerce öğrenci farklı okulları tercih etmeye başlar. Tam da bu süreçte öğrencilerin pek çoğu tercihlerini ve kararlarını yanlış verir. Bu yanlış kararların arkasında da pek çok farklı neden vardır.

Bir diğer yandan bu yanlış kararlar sadece öğrenci kaynaklı olmaz. Öğrencilerin çevrelerindeki kişiler de genellikle öğrencilerin yanlış yönlenmesine neden olur. Türkiye’deki üniversiteler 2019 yılından itibaren hızlı bir artış göstermeye başladı. Bu yüzden de öğrencilerin tercih edebilecekleri okul sayısı gittikçe arttı. Ayrıca Türkiye’deki üniversiteler 2020 yılında da yurt dışına daha hızlı açılmaya başladı. Bu durum da öğrenciler için seçeneklerin artmasına neden oldu.

Tercihler fazla oldukça da öğrencilerin yanılma payları fazlası ile artıyor. Üstelik bu durumlar sadece ülkemizde bulunan üniversiteler için geçerli. Kimi öğrenciler yurt dışında okumayı da düşündüğü için tercih edecekleri okul sayısı artıyor. Yüzlerce üniversite arasından karar vermek de öğrenciler için zorlu olmaktan da öteye geçiyor. Çünkü yapılan bu tercihler öğrencilerin hayatlarının geri kalanını tamamen etkileyecek. Dikkat edilecek bazı önemli noktalar ile öğrenciler önlerindeki tercihlerden en iyisine karar verebilir.

Üniversite Tercihi Neden Yanlış Yapılır?

2020 üniversite tercihleri listesi incelendiği zaman bir nokta fazlası ile dikkat çeker. Bu noktada şüphesiz ki öğrencilerin isme göre tercih yaptığıdır. Yani öğrenciler puanlarının yettiği en iyi okulları tercih ediyor. Bu durum aslında ilk başlarda mantıklı bir tercih gibi görünür. Fakat bu durum incelendiği zaman aslında oldukça yanlış olduğu hemen ortaya çıkar. Çünkü bir bölümün tercihi sırasında öğrencilerin kişisel yetenekleri de dikkate alınmalıdır. Bunun yanı sıra öğrenciler dış nedenlerden etkilenerek de tercih yapar.

Yani anne – babaların, öğretmenlerin ya da diğer çevresel etkenlerin baskısı ile öğrenciler araştırmadan tercih yapar. Kâğıt üzerinde bölümler ne kadar iyi olursa olsun bölümler detaylı bir araştırma ister. Üniversite tercihi sırasında öğrenciler çevrelerindeki kişilerin etkisinde kalmamalıdır. Yapacakları tercihlerde önerileri dikkate almalı ve gerekli araştırmalardan sonra kararlarını vermelidir. Atılacak basit adımlar öğrencilerin karar süreçlerinin daha verimli olmasını sağlayabilmektedir.

Doğru Tercihler İçin Öğrencilerin Dikkat Edeceği Adımlar

  • İlk olarak öğrenciler kesinlikle bireysel yeteneklerini keşfetmelidir. Bireysel yeteneklerini keşfeden öğrenciler tercihlerini de ona göre şekillendirmelidir. Tıp alanına yatkın olmayan birinin sadece puanı yüksek diye tıp seçmesi oldukça kötü sonuçlar ortaya çıkarır. Pek çok öğrenci bu sorundan mustarip olarak eğitimlerini yarıda bırakmaktadır.
  • Tercihler sırasında bir diğer önemli etken ise alanın gelecekteki yeri olmalıdır. Günümüzde teknoloji hızla ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyor. Her ayın popüler teknolojisi birbirinden farklı oluyor. Bu durum da mesleklerin eskiye göre çok daha hızlı değişmesine neden oluyor. Öğrenciler istedikleri alanında gelecekte kaybolmayacağına emin olmalıdır. Aksi takdirde kısa bir sürede işsiz kalma durumu ile karşı karşıya kalabilir.
  • Doğru kararları verebilmek için yapılacak bir diğer adım ise doğru kişilerden danışmanlık almaktır. Üniversite tercihi öğrencilerin tek başına ilerletebileceği bir süreç değildir. Çünkü tercih süreçleri oldukça kısıtlıdır. Bu alanda uzman kişilerden destek alarak öğrenciler en doğru alanlara yönelir. Hatta bu sayede öğrenciler çok önyargılı oldukları alanları daha yakından tanır.
  • Alanında uzman kişiler her zaman öğrencilere en doğru bilgileri verir. Örneğin kodlama alanında ilerlemek isteyen öğrenciler bu alandaki bir uzman ile görüşebilir. Bu sayede hem okul dönemi hem de okul sonrası ile alakalı en doğru bilgileri ondan alır. Bu sayede de öğrenciler üniversite tercihi sırasında bu bilgilere göre karar verir. Bazen öğrenciler hayallerindeki okullara gitse de eğitimleri hayallerindeki gibi bulamıyor. Bu da onların meslekten ve okuldan kısa zamanda soğumasına neden oluyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek üniversite tercihi yaparken dikkat edilecek noktalar ile alakalı detaylı videolar bulabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret ederek de üniversite tercihleri hakkında detaylı yazılar okuyabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesini ziyaret ederek de tercihler sırasında bilmeniz gerekenler hakkında içerikler bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?