Blog

Üniversite Tercihi Yaparken Kararsız Kalmamak İçin Ne Yapmalı?

18 Kasım 2021

“Öğrenciler için üniversite tercihi yapmak hep zorlu bir süreç olmuştur. Kimi zaman öğrenciler tercih süreleri üzerine fazla düşünmez. Tercihlerini yaparken genellikle aceleci davranırlar. Bu durum ülkemizde çokça görünen bir sorundur. […]”

Öğrenciler için üniversite tercihi yapmak hep zorlu bir süreç olmuştur. Kimi zaman öğrenciler tercih süreleri üzerine fazla düşünmez. Tercihlerini yaparken genellikle aceleci davranırlar. Bu durum ülkemizde çokça görünen bir sorundur. Sorun diyoruz çünkü tercihler, üzerinde fazlasıyla düşünülmesi gereken bir süreçtir. Yapılacak en ufak bir hata, öğrencilerin hayatlarının geri kalanını direkt olarak etkiler. Öğrenciler de bu durumu kesinlikle yaşamak istemezler.

Bir diğer yandan üniversite tercihleri ne zaman ya da nasıl yapılacağı bir uzman eşliğinde olmalıdır. Öğrencinin puanı ya da sıralaması bu süreçte fark etmez. Yani öğrencinin sıralaması çok düşük olsa da öğrenci derece yapmış olsa da bir uzman öğrenciye yol göstermelidir. Genellikle bu durumu okullardaki rehberlik hocaları üstlenir. Buna ek olarak bazı zamanlarda öğrenciler ekstra dışardan da uzmanlardan destek alır. Bu süreçte önemli olan nokta öğrencinin en doğru tercihi yapmasıdır.

Tercih yaparken kararsızlık dönemi üniversitelerden başlayarak bölümlere kadar ilerler. Özellikle de öğrencilerin bir ön çalışması yoksa karasızlık ve devamında da yanlış tercihler kendini gösterir. Pek çok öğrenci tercih yaptıktan sonra yanlış bir karar verdiğini düşünmez. Zaten sürecin en çok sorun çıkaran kısmı da budur. Çünkü öğrenciler verdikleri kararın hatalı ya da yanlış olduğunu 1 – 2 yıl sonra anlamaya başlar. Hatta bu süre mezuniyet sonrasına kadar bile gidebilir.

Üniversite Tercihi Yaparken Bölüme Karar Verememek


Üniversitelerdeki bölümlerin sayısı sürekli artıyor. Her dönem yeni bölümler ortaya çıkarak öğrencilerin ilgisini çekiyor. Buna ek olarak bazı eskiyen bölümler ise kapanmadan öğrenci kabulüne devam ediyor. Öğrenciler de bu bölümlerin geçmişini ve geleceğini araştırmadan tercihlerine devam ediyor. Örneğin bankacılık hala ülkemizde ve dünyada oldukça popüler bir bölüm. Fakat etkisi oldukça azaldı. Ama yine de her yıl binlerce öğrenci bu bölümü tercih ediyor. Bunun örnekler oldukça fazla.

Buna ek olarak bazı bölümler ise henüz yeni yeni okullarda açılıyor. Geleceğin önemli meslekleri arasındaki bölümler yeni olduğu için fazla bilinmiyor. Bu yüzden de öğrenciler bu bölümleri fazla tercih etmiyor. Ülkemizde bu yüzden açıkta kalan öğrenci sayısı oldukça fazla. Ayrıca sırf bu yüzden kontenjanını dolduramayan bölüm sayısı artıyor. Yurt dışında bu durum ülkemize göre fazla yaşanmıyor. Lise dönemlerinde öğrenciler bu konu hakkında daha fazla bilgilendiriliyor.

Üniversitenin Adına Göre Tercih Yapmak


Üniversite tercihi yaparken okulların adları her zaman etkili olmuştur. Öğrencilere bugün dünyanın en iyi okullarını sorsak ilk 5’te sayılan okulların isimleri değişmez. Aynı şekilde ülkemizdeki en iyi üniversiteleri sorsak da yapılan listeler aynıdır. Bu durum öğrencilerin tercihlerinde önemli bir rol oynar. Örneğin öğrencilerin bazıları sadece okul başarılı diye o okuldan bölüm seçer. Ya da bazen öğrenciler okul adı ya da bölüm fark etmeksizin yurt dışı okullarını tercih eder. Sadece yurt dışı olduğu için okul seçimi yapmak da sorun çıkartacaktır.

Tercihlerde Kararsız Kalmamak ve Doğru Tercih İçin Yapılması Gerekenler

Öğrencilerin kararsız kalmaması için izleyebileceği onlarca farlı yöntem vardır. Öğrencinin maddi imkanlarına göre ya da bildiklerine göre bu imkanlar artar ya da azalır. Kararsızlık yüzünden sorun yaşamak istemeyen öğrencilerin izlemesi gereken bazı ortak noktalar da bulunur. Bu adımlara dikkat etmek öğrencilerin tercihlerinde büyük kolaylıklar sağlar. Yurt dışı ya da yurt içi üniversite fark etmeksizin atılacak bu adımlar her zaman en iyi sonuçları verecektir.

Üniversite Tercihi İçin Kendini Tanımak

Öğrenciler üniversite tercihi yaparken kendi sınırlarını bilemiyor. Bir diğer deyiş ile öğrenciler kendi yeteneklerinin farkında değil. Bu yüzden de okulun ve bölümün ismine kanarak tercih yapıyor. Halbuki öğrenciler kendi yeteneklerini tanısa tercihlerini de ona göre yapar. Örneğin öğrenci sanat konusunda yetenekli ise ve puanı yüksekse başka alanları tercih ediyor. Sanat alanına ile sadece hobi olarak uğraşıyor. Genellikle öğrenciler sadece maddi kazanımlar için bunu tercih yapıyor.

Öğrenciler yetenekli oldukları alanlara yönelirse zaten para kazanacaktır. Bu kabul görmeyen bir gerçektir. Sanat bunun sadece küçük bir örneği. Tıp alanına ilgi duymayan ve yeteneği olmayan kişiler artık tıp seçiyor. Bu da o kişilerin çok para kazansa bile mesleğinde sorun yaşamasına neden oluyor. Bizi danışman olarak tercih eden kişilere de bizler bu şekilde yaklaşarak tercihlerini şekillendiriyoruz.

Okul ve Bölümleri Detaylı Araştırmak

Yeteneklerinin farkına varan öğrenciler okul ve bölümleri de araştırmalıdır. Üniversite tercihi yaparken öğrenciler her zaman bir araştırma süreci yaşamalıdır. Her zaman popüler üniversiteler en iyi üniversiteler değildir. Öğrenciler okudukları okulların avantajlarını her zaman kullanmalıdır. Bu sayede öğrencilerin karar vermeleri gerekir. Ayrıca bu süreç öğrencilerin kararsızlıklarını da kıracaktır. Hem doğru hem de en başarılı tercihler bu şekilde yapılabilir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden üniversite tercihi hakkında detaylı içerikler bulabilirsiniz. Aba Kariyer internet sitesinden de üniversiteler ve bölümleri hakkında içerikler okuyabilirsiniz

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?