Blog

STEM Eğitimi Hakkında Her Şey

2 Kasım 2020

“STEM eğitimi, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarının bir arada olduğu bir öğretim modelini kapsıyor. 21. yüzyılın beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler, inovasyon ve dijital dönüşüme uyum sağlamak için farklı becerilere ihtiyaç […]”

STEM eğitimi, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarının bir arada olduğu bir öğretim modelini kapsıyor. 21. yüzyılın beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler, inovasyon ve dijital dönüşüme uyum sağlamak için farklı becerilere ihtiyaç duyuyoruz. Geleneksel öğrenme biçimleri ve hali hazırda var olan bilgilerle yetinmek bu çağda pek de mümkün olmuyor. Geleceğin teknolojileri, eğitimi ve meslek seçimlerini de büyük ölçüde etkiliyor. Özellikle mühendislik, mimarlık gibi alanlara büyük bir ilgi var. Öğrencilerin sayısal alana ilgisi de bununla doğru orantılı olarak artıyor.

STEM Eğitimi: Ülkelerin Kalkınmasının Yolu Bilim ve Teknolojiden Geçiyor

İlk kez 50’li yıllarda gündeme gelen STEM eğitimi, 21. Yüzyılın ilk yarısı itibariyle önemli bir rol oynamaya başladı. Ülkelerin kalkınmasının anahtarı olarak görülen bilim ve teknolojiyi temel alan bu öğretim modeli hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Çünkü; bilim ve teknoloji alanında çalışacak daha fazla insana ihtiyaç duyuluyor. STEM eğitiminin amacı bu alanlar için gerekli insan gücünü sağlamak… Buna ek olarak; bu alanda hizmet verebilecek eğitimli insanların yetişmesi teknoloji ve inovasyon odaklı daha fazla ürün ve hizmet üretilmesine katkı sağlıyor. Yani hem bugünün ihtiyaçlarına cevap verilmesi hem de geleceğe yönelik çalışmaların yolunun açılması hedefleniyor.

STEM Eğitiminin Odak Noktasında Bireyin ve Toplumun İhtiyaçları Var

Bu öğretim modeli alışılagelmiş öğretim modellerinden oldukça farklı. STEM eğitiminin odak noktasında bireyin ve toplumun ihtiyaçları yer alıyor. Sorunların ve taleplerin tespit edilmesi ve buna yönelik çözüm ve hizmet sunulması amaçlanıyor. Elbette tüm bunları yaparken tek bir alanda değil birden fazla alanda uzmanlaşılmasının önünü açıyor.

Öğrenciler Araştırıyor Deneyimliyor Uyguluyor Öğreniyor

STEM eğitimi öğrencilerin sadece dinleyici konumunda olduğu bir model olmaktan oldukça uzak… Öğrenciler, tam da Z kuşağının öğrenme biçimlerine uygun şekilde; tecrübe ederek ve yaşayarak bilgi sahibi oluyorlar. Bu sayede yalnızca tüketici olmaktan çıkıp üretme fırsatı da bulabiliyorlar. Araştırıyor, deneyimliyor, uyguluyor ve öğreniyorlar.

STEM Eğitimi: Eleştirel ve Yaratıcı Düşünce Önem Taşıyor

STEM eğitiminde klasik düşünce tarzı yerini eleştirel düşünce tarzına bırakıyor. Dijital çağın en önemli yetkinliklerinden biri de aslında bu. Yaşadığımız çağda bilgiyi sunulduğu biçimiyle alıp kullanmak değil; analiz etmek, sorgulamak, farklı bakış açılarıyla incelemek gerekiyor. Aksi halde bilgi kirliliği içinde boğulmak kaçınılmaz hale geliyor. Daha önemlisi ise yaratıcı düşünme… STEM eğitiminin iki temel düşünce tarzından bir diğeri olan yaratıcı düşünme ile problemlerin farklı yaklaşımlarla ele alınabilmesi, en kısa sürede en az maliyetle çözülebilmesi amaçlanıyor.

STEM eğitimi bugünün ve geleceğin en önemli öğretim modellerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz. Eğitime dair daha fazla içeriğe ulaşmak için web sitemizi ziyaret edebilir, YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?