Blog

Siyaset Bilimi Gelecekte Nasıl Şekillenecek?

11 Kasım 2021

“Ülkemizde siyaset bilimi ve kamu yönetimi gibi bölümler her zaman çokça tercih edilmektedir. Özellikle siyaset bölümü ülkemizde ve dünyada belli bir döneme damga vurmayı başardı. Günümüzde ise dünya çapında bu […]”

Ülkemizde siyaset bilimi ve kamu yönetimi gibi bölümler her zaman çokça tercih edilmektedir. Özellikle siyaset bölümü ülkemizde ve dünyada belli bir döneme damga vurmayı başardı. Günümüzde ise dünya çapında bu bölümler bazı değişikliğe uğramaya başladı. Ülkemizdeyse öğrenciler hala siyaset, kamu ve uluslararası ilişkiler bölümlerini tercih etmeye devam ediyor. Ama öğrenciler bölümlerde meydana gelen değişimleri hiç dikkate almıyor. Doğru bir kariyer planlaması için bu değişimler kesinlikle önceden bilinmelidir.

Öğrenciler kariyer planlamalarını yapmadan önce bu değişimleri ilk olarak araştırmalı ve öğrenmelidir. Çünkü siyaset ve kamu gibi bölümler 10 yıl öncesi ile aynı değil. Öğrenciler bu değişme ayak uydurmaz ise eğitim hayatlarında sorun yaşar. Buna ek olarak öğrenciler profesyonel hayatta da pek çok sorun ile karşılaşır. Bu bölümler sözel bölümler arasında en çok ilgi duyulan bölümlerdir. Fakat diğer sözel bölümlerden farklı olarak pek çok sayısal öğrencisinin de bu bölümlere ilgisi bulunmaktadır.

Ayrıca bu bölümlere olan ilgi sadece Türkiye’deki üniversiteler ile sınırlı değil. Pek çok yurt dışı üniversitesinin bu bölümlerine de ülkemizde büyük bir ilgi var. Özellikle bu anlamda öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden bir tanesi. Günümüz itibari ile öğrencilerin hangi üniversite ya da ülkede bu bölümü okumak istediği çok da önemli değil. Çünkü dünyanın her yerinde bu bölümler adeta ölmüş durumda. Bu bölümleri bitirip işsiz kalan öğrenci sayısı oldukça fazla.

Siyaset Bilimi Bitirip İş Sahibi Olmak!


Çok yakın bir geçmişte siyaset bilimine olan bakış açısı oldukça farklıydı. Dünyanın her yerinde bu bölümü bitirip iş bulan öğrenci sayısı çok fazlaydı. Bir diğer yandan alanda dikkat çeken öğrenciler genellikle dünyanın büyük firmalarında iş buluyordu. IMF ve Dünya Bankası gibi yerler siyaset ve uluslararası ilişkiler bölümü öğrencilerine adeta ayrıcalık tanıyordu. Ama günümüze geldiğimiz zaman firmalar bu alandaki çalışan insanlar yerine artık teknolojileri tercih ediyor. Siyaset biliminin diğer bilimlerle ilişkisi hep olmuştu.

Ama veri bilimi siyaset ve benzer bilimlerin adeta yerini almaya başladı. Küresel anlamda bu bölümlerin artık veri analizi üzerinden değerlendirilmesi gerekiyor. Artık siyaset ve uluslararası ilişkiler gibi bölümlerin daha teknolojik alternatifleri ortaya çıkmaya başladı. Hatta dünyada bu alanlarda çalışarak Nobel ödülü alan profesörler bile artık ortaya çıkıyor. Yani ekonominin bazı alanları komple kayboluyor. Buna ek olarak da yepyeni ekonomi bölümleri ortaya çıkmaya devam ediyor.

Yani siyaset bilimi ve ekonomi gibi alanlarda eğitim almak isteyen öğrenciler artık alternatiflere yönelmelidir. Teknolojinin dünya genelindeki hızlı gelişimi bu bölümleri de etkilemeyi başardı. Alternatif alanlara yönelmek öğrencilerin aynı zamanda kendi sevdikleri işleri yapmasını da sağlar. Ayrıca bu bölümler geleceğin de önemli mesleklerinden olduğu için öğrencilere kolaylıklar sunar. Alternatif bölümleri kapsayan eğitim küresel anlamda da yayılarak devam ediyor.

Yurt Dışında Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri İçin En Çok Tercih Edilen Ülkeler


Avrupa ülkeleri herkesin bildiği üzere adeta çöküş dönemine girmeye başladı. İnternet ve televizyon Avrupa’daki sorunları sürekli dile getiriyor. Avrupa’nın neredeyse her yerinde bu çöküşün etkileri gözüküyor. Çöküşün etkileri üniversitelerde de kendini göstermeye başladı bile. Bu yüzden öğrenciler yurt dışında siyaset bilimi gibi alanları seçerken dikkat etmelidir. Avrupa’da genel olarak bu bölümler için 2 ülke dikkat çekiyor.

Bu iki ülke Almanya ve Hollanda’dır. Fakat Hollanda bu iki ülke arasında siyaset gibi alanlarda açık ara önde. Bu iki ülkeyi ise gerilerden İngiltere takip etmeye çalışıyor. Hollanda son dönemlerde aslında eğitimin her alanında dikkat çekiyor. Özellikle lisans eğitimlerinde Hollanda dünyaya örnek olacak çalışmalar ile kendinden söz ettiriyor. Hollanda’nın Almanya’ya fark atmasının nedeni ise Almanya’nın sahip olduğu zorlu eğitim sistemidir. Buna ek olarak Hollanda’da 32 ay gibi bir sürede öğrenciler diplomalarına sahip olabilir.

Hollanda Siyaset bilimi ve diğer alanlarda sadece bunlar ile dikkat çekmiyor. Aynı zamanda ülkedeki üniversite harçları da oldukça düşük. Öğrenciler yıllık 500 Euro gibi bir ücrete üniversitede eğitim alabiliyor. Bunun yanı sıra staj, iş bulma ve burs gibi imkanlarla da Hollanda Avrupa’daki en iyi seçenek oluyor. Hollanda bu çalışmaları ile artık Avrupa dışından da on binlerce öğrenciyi ağırlıyor. Asya ülkelerinden bile Hollanda’ya her yıl binlerce öğrenci geliyor.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden siyaset bilimi bölümü hakkında içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek de diğer üniversite bölümlerinin geleceği hakkında içerikler okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?