Blog

Sağlık ve Eğitim Dengesi

10 Eylül 2020

“Sağlık ve eğitim dengesi özellikle pandemi ile oldukça merak edilmeye başlanan konulardan biri oldu. Bunun sebepleri arasında okul döneminde ortaya çıkan Covid – 19 salgını başı çekiyor. Diğer sebeplerinden bir […]”

Sağlık ve eğitim dengesi özellikle pandemi ile oldukça merak edilmeye başlanan konulardan biri oldu. Bunun sebepleri arasında okul döneminde ortaya çıkan Covid – 19 salgını başı çekiyor. Diğer sebeplerinden bir tanesi ise tüm dünyanın henüz pandemi sürecini atlatamamışken okullar ile alakalı verilen kararlardır. Ülkemizde de 21 Eylül 2020 tarihi ile okullarda yüz yüze eğitim sağlanacak. Bu durumda hem eğitim hem de sağlık ile alakalı pek çok soruyu akıllara getirmektedir.

Sağlık ve Eğitim Dengesi Nasıl Sağlanacak?

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de çocuklarımız bu süreçte büyük mücadeleler verdi. Okulların açılması ile de okullara yakın ekosistemlerde bazı sıkıntılar yaşayacağımızı biliyoruz. Aynı diğer ülkelerde olduğu gibi benzer sorunlar bizde de olacaktır. Ama durumda öne çıkan farklı bir durum var. Bu da ülkemizin sağlık açısından bir çözüm yolu bulmaya çalışmasıdır.

Ülkemiz sağlık alanında ve pandemi süreci yönetiminde oldukça önemli adımlar ve kararlar aldı. Ama okullara gidecek oldukça küçük yaşlarda öğrenci ve her yaş grubu öğrenciler için farklı sorunları olacağı da bir gerçek. Yani küçük yaştaki çocukların ve üniversitede okuyan öğrencilerin yaşayacağı sağlık durumları birbirinden farklı olacaktır. Bu nedenle üniversitelerin çoğu sıkı korunaklı olacak ve uzaktan eğitime gidecekler.

Ama liselerde okuyan öğrenciler ise hibrit programlar yapacaklar. Bununla birlikte de küçük yaştaki öğrenciler daha büyük sıkıntı çekeceği de beklenen bir durum olmaktadır. Çünkü ekosistemlerde somut eğitime ihtiyaçları bulunmakta. Türkiye bu anlamda bazı önlemler almaya çalışıyor ama diğer ülkeler gibi bizim de bu anlamda bazı büyük sorunlarımız olacaktır. Bu anlamda sağlık ve eğitim dengesini sağlamak biraz zor bir hal alacak gibi duruyor.

Akademik Destek İle Birlikte Psikolojik Destek

Ortaya çıkan bu yeni eğitim sistemi ile birlikte çocuklara akademik desteğin yanında bir de psikolojik destek vermek gerekecektir. Sadece çocuklar değil aynı zamanda ebeveynlerin de bu anlamda psikolojik destek almaları gerekecek. Yaşanılan bu süreç insanların zihinsel olarak böyle bir duruma hazır olmadığını herkese göstermiş durumda.

Ayrıca okullardaki öğretmenlerinde bu yeni eğitim sistemi açısında psikolojik olarak destek almaları gerekmektedir. Hem sağlıklı hem de kaliteli bir eğitim için bu süreçte yer alan öğrenci, öğretmen ve ebeveyn üçlüsünün her birinin psikolojik olarak bu duruma hazır olması için çalışmalıyız. Bu anlamda yapılan çalışmalarımızı artırarak bu sıkıntılı süreci en az zararla kapatmak için çabalamalıyız.

Sağlık ve eğitim dengesi ile alakalı Doç. Dr. Gamze Sart’ın TRT World kanalında yaptığı konuşmanın tamamı için Gamze Sart resmi Youtube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca kanal içerisinde bu ve benzer konular ile alakalı uzman kişiler ile çekilmiş onlarca bilgilendirici videoya ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Psikoloji konusunda daha detaylı bilgiler almak için Aba Psikoloji ve Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?