Blog

Pandemi Döneminde Boş Zaman Değerlendirme

29 Haziran 2020

“Pandemi döneminde boş zaman değerlendirme konusu önemli olmuştur. Bu dönemde bazı gelişmelerin yaşanması, bir bakıma eğitim anlamında faydalı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bilginin paylaşımına yönelik olarak yaşanan gelişmeler bilgiye erişimi kolaylaştırmıştır. […]”

Pandemi döneminde boş zaman değerlendirme konusu önemli olmuştur. Bu dönemde bazı gelişmelerin yaşanması, bir bakıma eğitim anlamında faydalı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bilginin paylaşımına yönelik olarak yaşanan gelişmeler bilgiye erişimi kolaylaştırmıştır. Bilgi kaynaklarına olan erişimin artırılması bilgiyi elde etme düzeyini artırmıştır.

Start-Up Alanları Dışında Sosyal Girişimcilik Alanı İle Neler Öngörüyorsunuz?

Bu konuda 5 tane önemli alan bulunmaktadır. Zamanla sosyal inovasyon artacak, bunu çok önemsemekteyim. Biz, aslında, sosyal girişimcilik kelimesinden çok hoşlanmamaktayız, nedir girişimcilik, öyle bir şey olur mu? Bu anlamda toplumsal dayanışmanın olması gerekmektedir. Kelimenin kullanımı açısından bu ayrıma çok dikkat edilmesi önemlidir. Sosyal dayanışmayı sağlayacak önemli alanlar bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde 5 tür alan gelişecek, bu beş türün %25’i sosyal inovasyon anlamında sosyal sorumluluk içeren, dayanışmayı içeren Start Up’lar ya da Spin out’lardan oluşacaktır.

Yayım Sisteminin Dönüşümü İçin Öngörülen Alternatifler Nelerdir? Boş Zaman Değerlendirme İçin Dijital Kitaplar Önemli Mi?

Boş zaman değerlendirme konusunda bilgiye erişim oldukça önemlidir. Yayım sistemi ile ilgili çok büyük derecede bir monopol bulunmaktadır. Bu durumu aşmak ise mümkün olmamaktadır. Herhangi bir konuda kitap basmak ve basılan kitabı seçkin mağazalarda raflara koymak da kolay olmuyor. Öğrencilerin kitap satın alma imkanları ne yazık ki bulunmuyor. Ücretsiz olarak PDF alıp bu kitaplara bakabilirler. Çünkü herhangi bir kitabı paylaşabilirsiniz. 21.yüzyılın en önemli olayı, kitabın “share economy” alanına girmiş olmasıdır.

İnsanlar için öncelikle okuma hakkının elde edilmesi gerekmektedir. Okuma hakkının erişilebilir ve elde edilebilir olması önemlidir. Bir öğrencinin, kitap başına 30 TL ya da 40 TL ödemesi kolay olmamaktadır. Bir insanın 1000 tane kitap okuması gerektiğini düşündüğünüzde bu tutarın ciddi maliyetleri yansıttığı anlaşılacaktır. Bu materyallere herkesin rahat bir şekilde ulaşabileceği bir sistemin kurulması gerekmekteydi. Benim asıl çözmek istediğim, bu kitap monopolünün ortadan kaldırılmasıdır.

Örneğin; D&R, mevcut kitapların %60’ını satabilme potansiyeline sahip bir mağazadır. Üretilen kitapları D&R’da satışa koyamadıktan sonra insanların basılan yeni kitaba ulaşması pek de mümkün olmamaktadır. Amerika ve Uzakdoğu’dan aldığımız bir Manga serisi oldu. Amacımız ergenlik döneminde gençlerin sevdikleri Mangayı okumalarıydı. Ancak kitapta yer alan karakter mini etek giyiyor diye D&R’da satışına izin verilmedi. Yani bu sadece bir çizim, fotoğraf falan da değildi. Kitabın başlıkları da şöyleydi: Manga Electronics, Mange BioTechnology, Manga Mathematics tarzında eğitici kitaplardı. Özellikle kız çocuklarının kendilerini kötü hissettiği dönemler;5, 6 ve 7. sınıflar olmakta. Bu kitap serisi kız çocuklarının kendi karakterlerine uygun olabilirdi. Pandemi döneminde bu yapının kırılması güzel oldu. Çünkü kitapların pek çoğu ücretsiz olarak dağıtıldı. Kitapların yanı sıra dergiler de ücretsiz olarak dağıtıldı. Bilgi paylaşımını sağlama konusunda da bir fark oluştuğu görüldü. Bu henüz daha yeterli değildir. Paylaşım ekonomisinin daha da artması gerekmektedir.

Dijital Bir Eğitimde Üniversitesinin Atmosferini Yaşamadan Eğitim Almak Ne Kadar Doğrudur?

Aslında benim demek istediğim, derslere girilmek istenmeyen dönemler olabilir. Ya da sadece ezbere dayalı olan dersler konusundan bahsetmekteyim. Söylemek istediğim şu; üniversite zaten olacak, üniversitedeki atmosfer ortadan kalkmayacak, bu aşamada sadece örgün öğretimin değişmesi gerekmektedir. Benim bahsettiğim, öğrenmedeki değişim, öğretimin papağanlaşmış ve ezbere dayalı olan sistemine yöneliktir. Örgün öğretimin klişeleşmiş sisteminin değişmesi gerekmektedir. Yoksa projelerin uygulandığı, fikir alışverişinin olduğu, öğrencilerin elinde çayı ve kahvesi ile öğrenmeye devam ettiği ortamın ortadan kaldırılmasından bahsetmemekteyim.

Bu Kadar Fazla Bilgi Bombardımanı Varken İstediğimiz Alanlara Nasıl Yönlendirebiliriz? Boş Zaman Değerlendirme Nasıl Olmalı?

Bu dönem, önemli bir yetkinlik kazandırma dönemidir. 21. yüzyılın en önemli yetilerinden birisi hızlı ve etkili bir şekilde okuyabilmek ve bir diğeri de yazabilme becerisini geliştirebilmektir. Bu anlamda, üçüncü en önemli beceri ise, bunları kümelemek ve taşınamayacak yükle yüklenmeyip bunları gerçekleştirebileceğiniz bir noktaya getirebilmektir. Bunu yapabilmek için ajanda ile çalışmak gerekmektedir. Örneğin, benim aynı anda kullandığım tam 5 tane ayrı ajandam bulunmakta. Her bir ajandayı tek tek tasnif etmekteyim. Her biri için hedefim ise şudur; gitmek ya da ulaşmak istediğim rotaya bakarak ajandalarımı tasnif etmek. Hedef belirlemek, bu hedefe doğru ters mühendislik uygulamak önemlidir. Her yöne doğru atlamamak gerekmektedir. Her şeyi öğrenmek değil, kullanılabilecek bilgilere yönelmek gerekmektedir. Kişinin, kendi içindeki duyguyu sakinleştirecek bir aktivite bulması önemlidir. Motivasyonu artırmak için bu aktiviteler önemli olmaktadır.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?