Blog

Online Ders Eğitimlerinin Daha Verimli Olması İçin Neler Gerekiyor?

11 Mart 2021

“Online ders eğitimleri son dönemlerde büyük bir değişim içerisine girdi. Online eğitim başta üniversite olmak üzere artık hayatımızın pek çok alanında kullanılıyor. Okullarda verilen bu eğitim, online eğitimin sadece küçük […]”

Online ders eğitimleri son dönemlerde büyük bir değişim içerisine girdi. Online eğitim başta üniversite olmak üzere artık hayatımızın pek çok alanında kullanılıyor. Okullarda verilen bu eğitim, online eğitimin sadece küçük bir kısmı. Bunun yanı sıra şirketlerin iç eğitiminden anaokullarına kadar pek çok alanda artık online eğitimi göreceğiz. Online eğitim ile alakalı binlerce soru sorulmaya başlandı. Bu soruların başında da, bu eğitimin geleceği yer alıyor. Bununla birlikte; 'online eğitimin nasıl daha verimli olacağı' gibi sorular da karşılaştığımız diğer sorular olarak dikkat çekiyor.

Online Ders Eğitimleri Nasıl Daha Verimli Hale Gelir?

Online eğitimler son yıllarda gündeme gelse de aslında daha önceden bilinen bir konuydu. Özellikle 1990’lı yılların sonlarında kapalı olarak bu eğitimler devredeydi. DVD olarak ya da benzer olarak bu eğitimler geçmiş yıllarda yapılmaktaydı. Fakat 2000’li yılların sonunda online eğitim günümüzdeki halini almaya başladı. Bu süreç içerisinde meydana gelen değişiklikler de aslında bu eğitimin yayılmasında önemli bir rol oynadı. Udemy, Coursera ve edX gibi eğitim platformları hayata geçti.

Ülkemizde ise Anadolu Üniversitesi yaptığı çalışmalar ile dünya çapında ses getirmeyi başardı. Ülkemizde herkesin bildiği üzere çok fazla genç nüfus var. Ve bu nüfusun sadece belli bir kısmı örgün eğitim olarak üniversitelerde yer alıyordu. Anadolu Üniversitesi bunun için uzaktan eğitim fırsatını bizlere sundu. Bu sayede hem gençler ikinci bir üniversite okuma fırsatı yakaladı hem de evden üniversite okumanın hizmetini yakaladı. İstanbul Üniversitesi de bu anlamda büyük çalışmalara imza attı. Bu sayede bu sistem ülkemizde ileri bir seviyeye ulaştı.

MIT ve Stanford gibi üniversitelerde de bu tarz çalışmalar için hocalara büyük baskılar kuruldu. Bu baskılar genel olarak öğretmenlerin Youtube kanalları kurması ya da online eğitim vermeleri ile alakalı baskılardı. Dünyada online eğitim sistemine geçiş iki aşamada meydan geldi. Ülkemizde ilk aşama Mart ayında hızlı bir şekilde bu sisteme geçirilerek yapıldı. Bu sürede ise öğrenci ve öğretmenler hibrit bir sistemi yönetmeye çalıştı. Belli başlı sorunlar bu süreçlerde meydan gelse de bu durum online ders eğitimlerinin aslında ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Yaz aylarında bu sistem herkes adına biraz daha rahat geçti. Fakat 2. aşama ise Eylül ayından itibaren başladı. Yaz okulu alan, bahar ve güz dönemi eğitim alan öğrenciler bu süreç içerisinde uzaktan eğitim ile karşı karşıya kaldı. Laboratuvar ortamında master ve doktora yapan öğrenciler ise bu dönem yüzünden okullarını uzatmak zorunda kaldı. Bu yüzden bu jenerasyon artık Z jenerasyonu olarak adlandırılmıyor. Bunun yerine Engellenmiş Jenerasyon olarak ifade edilmektedir.

Eğitim sisteminde meydana gelen zorun engellemeler onlara bu ismin verilmesine neden oldu. Öğrenciler bu süreçte okuldan fazlası ile uzak kaldı. Bu yüzden de öğrenciler 1 yıl Gap Year almaya karar verdi. Yani 1 yıl uzatma alarak okula gitmek yerine staj yapmayı, evde oturmayı ya da kişisel gelişimlerini sürdürmelerini seçti. Dünya Ekonomik Formu ilk ve ikinci kapanma arasında önemli bir noktayı dile getirdi. İlk kapanmada yüzde 67’lik kısmı gerçek anlamda online ders almak için çaba gösterdi.

Çünkü hiç karşılaşılmamış bir durumdu. Dönem artık kucaklarında olduğu için yani bırakamayacakları için online ders eğitimlerinin çok fazla üzerine düştüler. İkinci kapanma döneminde ise bu oran yüzde 30’lara düştü. Bu durumda olayları biraz daha fazla etkilemeye başladı. Bu süreçte öğrenciler evde çok vakit geçirdiği için artık sıkılmaya başladı. Hem eğitim hem de sosyal hayatlarının kesildiği bu nesil ruhsal olarak da sıkıntılar yaşamaya başladı. Üniversite ya da lise gibi ortamlar hiçbir zaman sadece ders olarak görülemez.

Okullardaki Sosyal Hayat ve Eğitim

Öğrenciler okullarında sosyal ortamları ile de kendilerini rahat hissediyordu. Online ders eğitimleri ile alınan bu geçiş belli bir travma yaşattı. Bu durumda bizleri üçüncü bir aşama ya da kriz ile karşı karşıya bırakıyor. Bu kriz ise ekonomik kriz. Ekonomik alandaki bir kriz eğitimi zaten etkileyecek bir konudur. Amerika’da burssuz eğitim almak hem dışardan gelen hem de Amerikalılar için oldukça pahalı. Kriz dönemi de beraberinde öğrencilerin bu pahalı okullarından kaçmasına neden olacak.

Dünya Ekonomik Formu verilerine göre 2025 yılında yüz milyon öğrenci üniversite okuma ya da üniversiteye gitme imkanını yakalayamayacak. Bunun sebebi ise tamamen finansal ve ekonomik sebeplerden dolayı olacağı tahmin edilmektedir. Bu aşamalardan sonraki bir diğer önemli aşama ise küresel ısınma. Dünyanın önde gelen tüm firma ve şirketlerinin de belirttiği gibi küresel ısınma tüm dünyanın en büyük sorunlarından bir tanesi. Bu sorun ile birlikte su sıkıntısı, çevresel ve iklimsel sıkıntı ve göz gibi sorunlar ile karşılaşacağız.

Yapılan araştırmalara göre 2025 yılında 1 milyar insan yaşadığı yerden göç etmek zorunda kalacak. Bunun en iyi örneklerinden bir tanesi Silikon Vadisi. Bu vadinin varlığı çok fazla tartışılsa bile gündeme pek düşmüyor. Özellikle son dönemlerde Kaliforniya’daki yangınlardan dolayı ve pahalılıktan dolayı Teksas’a doğru yönelen bir yerleşim mevcut. Fakat Teksas’daki alt yapının yetersiz olması ile birlikte insanlar 4 güne varan elektrik kesintileri ile karşılaşmakta. Bu yüzden ailelerin ve gençlerin tedbir alması son derece önemli.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek evde online ders verimi konularında içeriklere ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web sitesini ziyaret ederek de online eğitimin önemi hakkında detaylı blog yazıları bulabilirsiniz. Mentorloops internet sitesini ziyaret ederek ise ileri düzey alanlarda online eğitim hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?