Blog

Meslek Seçiminde Teknoloji Etkisi

15 Temmuz 2020

“21.yüzyılın olmazsa olmazı teknoloji, hayatımızın her alanına girmiş durumda. Oynadığımız oyunlardan, öğrenme ve öğretme şekillerimize, meslek seçimi ve kariyer planlarımıza kadar attığımız her adım ve neredeyse tüm yaşam biçimimiz teknolojiden […]”

21.yüzyılın olmazsa olmazı teknoloji, hayatımızın her alanına girmiş durumda. Oynadığımız oyunlardan, öğrenme ve öğretme şekillerimize, meslek seçimi ve kariyer planlarımıza kadar attığımız her adım ve neredeyse tüm yaşam biçimimiz teknolojiden etkileniyor.

Geleceğin Meslekleri

Günümüzde teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki; kimi zaman uyum sağlamakta zorlanabiliyoruz. Peki teknoloji; geleceğin mesleklerini ve meslek seçimlerini nasıl etkileyecek? Gelin göz atalım.

Bugün, otomotiv sektöründe söz sahibi olan pek çok şirket; otonom yani sürücüsüz araçlar üzerine çalışıyor. Dronelar, bir süredir reklam sektöründen güvenlik sektörüne kadar hayatımızın neredeyse her alanında yer alıyor. Yakın geçmişte yalnızca bilim kurgu filmlerinin aktörleri olan robotlar kimi mesleklerde insanların yerini almaya başladı bile. Distopik filmlerde karşılaştığımız yapay zeka hızla hayatımızın merkezine doğru ilerliyor.

Tüm bunlar; kas gücü ve insan zihninin teknoloji karşısında çaresiz kalmaya başlayacağı bir geleceğin fotoğrafını çekiyor aslında. Bu da; yakın geçmişte ve bugün hayatımızda var olan birçok mesleğin yok olduğu ve olmaya devam edeceği ve yeni meslek alanlarının hayatımıza gireceğini gösteriyor. 3D üretim mühendisliği, robot mühendisliği, yapay zeka eğitmenliği, veri analizi uzmanlığı, DNA programcılığı, iklim mühendisliği, alternatif enerji mühendisliği, drone pilotluğu, artırılmış gerçeklik geliştiriciliği gibi birçok meslek geleceğin meslekleri arasında yer alıyor ve bu mesleklere her gün yenileri ekleniyor. Biyoteknoloji, nanoteknoloji, uzay teknolojileri, yenilenebilir enerji teknolojileri gibi alanlar hayatımızda yerini aldı bile.

Dijital Çağda Edinilmesi Gereken Beceriler ve Teknoloji

Geleceğin mesleklerinde; teknoloji, yazılım ve kodlamanın ön plana çıkacağı öngörülebilir bir gerçek. Bu bağlamda, öğrencilerin yeni nesil teknolojilere adapte olacakları beceriler edinmesi bir gereklilik haline geldi. Problem çözme, eleştirel düşünme, bilgi teknolojileri okuryazarlığı, disiplinler arası entegrasyon, yaratıcılık ve girişimcilik bu becerilerden bazıları. Bugün gerek üniversite başvurularında; gerek kariyer alanında yapılan başvurularda bireylerin bilgi düzeylerinin yanında sözünü ettiğimiz becerilerin de ölçülmesi amaçlanıyor. Üniversite kabul süreçlerinde uygulanan sınavlar, iş görüşmeleri sırasında uygulanan sınav ve mülakatlar bu becerileri de ölçebilecek şekilde hazırlanıyor ve uygulanıyor.

Becerilerin geliştirilebilmesi aslında hedeflenen alan çerçevesinde şekillenen bir durum… Alanın dinamikleri beceri gelişim sürecini de etkileyebiliyor. Öğrencilerin becerilerini hızlı ve verimli bir biçimde geliştirebilmeleri için konunun uzmanlarından destek almaları, düzenli geri bildirim ve yine teknolojiden faydalanmaları gerekiyor.

Teknoloji ve eğitim alanında son gelişmeleri takip etmek için ABA Innolab’in web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Geleceğin meslekleri, eğitim, meslek seçimi gibi konularda detaylı bilgi ve destek için ise Doç. Dr. Gamze Sart’ın web sitesini ziyaret edebilir, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?