Blog

Legal Design Nedir? Hukuk ve Tasarımın Birleştiği Nokta

31 Aralık 2020

“Disiplinlerarası uzmanlaşmanın önem kazandığı günümüzde Legal design kavramı da dikkat çekmekte. Hukuk ve tasarım arasında bağlantı kuran bu kavram, son yıllarda olumlu etkilerini gösteriyor. Kavramın sınırları net olmamakla birlikte, alana […]”

Disiplinlerarası uzmanlaşmanın önem kazandığı günümüzde Legal design kavramı da dikkat çekmekte. Hukuk ve tasarım arasında bağlantı kuran bu kavram, son yıllarda olumlu etkilerini gösteriyor. Kavramın sınırları net olmamakla birlikte, alana olan ilgi her geçen gün artmakta. Kavramı tamamlayan çok sayıda ifade bulunmakta. Bunlardan bir tanesi tasarım odaklı düşünce kavramı.

Bu kavrama göre; empati kurarak hizmetten yararlanması hedeflenen kişilerin ihtiyaçlarına çözümler bulunuyor. Bunun dışında, 'kullanıcı odaklı tasarım' kavramı da tasarımdan faydalanacak olan kişilerin mevcut hizmeti, hizmet yararlanıcılarının faydalanabilecekleri şekilde ayarlamayı anlatmakta. Hukuk ve tasarımı birleştiren kavram, hukuk alanında da tasarım sürecine yer verilmesini ifade ediyor.

Legal Design Örnekleri Neler?

Hukuk eğitimlerinde karmaşık sorunların görselleştirilmesi, herhangi bir hukuk sürecini anlamayı kolaylaştırmakta. Bu anlamda olayları görselleştirirken diyagram ve çizim haritaları kullanılıyor. Bu yöntemler dışında da farklı yöntem ve projeler mevcut. Örneğin Stanford Üniversitesi’nde kullanılan ‘Learned Hands’ bunlardan biri… Bu yöntemde gerçek hayattan aktarılan hukuki olaylar oyunlaştırılıyor.

Bu durum hukuk öğrencilerinin yeni bilgiler öğrenmelerini sağlıyor. Bu tarz bir eğitimin öğrencilere sağladığı başka ayrıcalıklar da yok değil. Bu yöntemin dışında çizgi roman aracılığıyla öğrencilere hukuk anlatmak da tercih edilen bir başka yöntem. ‘Bound by Law’ Duke Üniversitesi’nde üretilen bir proje. Projeye sayesinde, hukuk tasarımları, hukuk eğitimlerinde başarı ile kullanılıyor. Bunun dışında yine bir başka proje kapsamında Londra’da yer alan City Üniversitesi hukuk eğitimlerinde özel bir internet sitesinden yararlanmakta.

Alan Hangi Yenilikleri Getiriyor?

Legal design kavramı hukuk uygulamalarında da kendisini gösteriyor. Herhangi bir hukuki sözleşmenin hazırlanması ve bunun taraflara sunulması sırasında görselleştirme etkili sonuçlar sağlamakta. Bu sayede karışık ve anlaşılması zor olan sözleşmeler, taraflar arasında rahat bir şekilde anlaşılıyor. Görsel grafikler ve akış çizelgeleri, sözleşmelerin anlaşılabilirliğini önemli ölçüde artıyor. Hukuk alanında sözleşmelerin görselleştirilmesi, karmaşık hukuk terimlerinden doğan anlaşmazlıkların önüne geçebiliyor. Bu anlamda, uygulamada, tasarım ve hukuk birleşiminden faydalı sonuçlar elde edilebilmekte. Bu amaçla pek çok kuruluş tarafından hazır tasarım dokuları oluşturulmakta.

Legal design kavramı hakkında soru ve görüşleriniz için form aracılığıyla Doç. Dr. Gamze Sart’a ulaşabilirsiniz. Güncel konularda hazırlanmış videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlar hakkında bilgi edinmek üzere aba Yurt Dışı Eğitim YouTube kanalını takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?