Blog

Girişimcilik Ekosistemi İçerisinde Startup Nedir?

16 Aralık 2020

“Günümüzde startupların hızlı bir şekilde gelişme potansiyeli olan oluşumlar olduklarını görmekteyiz. Bir startup oluşumunun kuruluş aşamasından yatırım yapılabilir düzeye gelmesi için birçok sorunla mücadele etmesi söz konusu olabilir. Startup gibi […]”

Günümüzde startupların hızlı bir şekilde gelişme potansiyeli olan oluşumlar olduklarını görmekteyiz. Bir startup oluşumunun kuruluş aşamasından yatırım yapılabilir düzeye gelmesi için birçok sorunla mücadele etmesi söz konusu olabilir. Startup gibi oluşumlar için belirli bir seviyeye gelmede karşılaşılan en önemli sorun finansman kısıtı olmaktadır. Kavrama yabancı olanlar için startup nedir sorusunun cevabı her zaman için merak edilmektedir.

Startup oluşumları belirli bir süreye kadar öz kaynak finansmanına ihtiyaç duyan ve gelişme potansiyeli olan girişimlerdir. Startuplar ihtiyaç duydukları finansmana sahip olduklarında dünya ölçeğinde faaliyet gösterebilen işletmelere dönüşebilmektedir. Bu durum startupların kurulduğu ve faaliyet gösterdiği ülkeye de çok sayıda avantajlar sağlamaktadır.

Startup Nedir? Startupların Önemi Nedir?

Startup nedir sorusu kadar startupların öneminin ne olduğu sorusu da dikkate alınmalıdır. Startuplar tekrar edilebilir ve ölçeklenebilir bir iş modeli elde etmek için kurulan önemli yapılardır. Startuplar hızlı bir şekilde büyüme potansiyeline sahip oluşumlar oldukları için yatırımcıları kendisine çekebilmektedir. Bu yeni iş modeli dünya genelinde her geçen gün ilgi gören bir model olmayı başarmıştır.

Startuplar bir ekonomide hayati öneme sahip fonksiyonların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Öncelikle startuplar sayesinde bir ekonominin gelişmesi ve katma değeri yüksek olan ürünleri üretebilmesi mümkün hale gelebilmektedir. Dünya geneline teknolojik ürün ihraç etmek isteyen ülkelerin startuplar aracılığı ile bu hedeflerine ulaşabildikleri görülmektedir.

Start-uplar Katma Değeri Yüksek Ürünleri Nasıl Üretiyor?

Start-uplar yapıları gereği, katma değer ürün üretimini hızlandıran süreçlere çabuk bir şekilde adapte olabilmektedir. Tekno girişimcilik, fırsat girişimciliği, finansal teknoloji girişimciliği ve ar-ge süreçleri katma değeri yüksek olan ürünlerin üretimini ortaya çıkaran ya da hızlandıran süreçler arasında yer almaktadır. Dünya genelinde ekonomik gelişmelerin yaşanması, ülkelerin birbirleri ile rekabet etmesini zorunlu kılmaktadır. Ürün ve hizmet bazında yaşanan rekabette öne geçmek için de katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesi gerekmektedir. Price Waterhouse Coopers tarafından sağlanan bir rapora göre; E7 ülkelerinin 2050 yılına kadar küresel ekonominin yaklaşık yarısını oluşturabilecekleri öne sürülmektedir.

Startup nedir sorusuna cevap olarak bu oluşumların gelişen ekonominin hızlandırıcısı oldukları tanımı da yapılabilir. Start-up girişimlerin günümüzde en önemli problemi ciddi anlamda finansman bulmaktır. Bugün pek çok start-up bankalardan kredi alma imkanını yakalayamıyor, kredi anlamında zorlanan bu şirketlerin arkasında bir gücün olması gerekiyor.

Bu aşamada melek yatırımcılar önem kazanmaktadır. Melek yatırımcılar ve aynı düşünce yapısı ile oluşturulan birlikler startuplara, ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilmektedir. Konu hakkında görüş ve sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Güncel konular hakkında hazırlanan videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?