Blog

Fırtınayla Yüzleşmek-Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri

24 Ağustos 2020

““Facing the Storm” ya da Türkçe adı ile “Fırtınayla Yüzleşmek” IBM tarafından açıklanan, içerisinde bilgiler içeren bir konu olarak dile getirilmiş ve Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri kapsamında Doç. Dr. Gamze […]”

"Facing the Storm" ya da Türkçe adı ile "Fırtınayla Yüzleşmek" IBM tarafından açıklanan, içerisinde bilgiler içeren bir konu olarak dile getirilmiş ve Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri kapsamında Doç. Dr. Gamze Sart tarafından ülkemizde anlatılan bir bilgi kataloğudur.

IBM bu kataloğu 2017 yılında yayımlamıştır. Bu katalog içerisinde hem güncel hem de kriz durumuna karşı izlenmesi gereken konular bulunmaktadır. Geleceğin meslekleri, ekosistem, İnovasyon gibi pek çok konu IBM tarafından adım adım açıklanmış ve anlatılmıştır.

Boğaziçi Kariyer Merkezi Seminerleri

Boğaziçi Kariyer Merkezi Seminerleri her yıl Boğaziçi Üniversitesine başlı olarak her yıl belirli tarihlerde alanında uzman kişilerin katılımı ile gerçekleşen bir seminerdir. Hem ülkemizde hem dünyadaki güncel durumların yanı sıra gelecek planlaması ile alakalı pek çok konu bu seminerlerde çözümleri ile dile getirmekte ve ülkemiz için oldukça öneme sahip seminer olarak dikkat çekmektedir.

Stratejik Yetenek Yönetimi

"Fırtınayla Yüzleşmek" adı altında yayınlanan katalog içerisinde inceleyeceğimiz ilk başlık stratejik yetenek yönetimidir. Kriz durumundan ve kariyer gelişimi açısından stratejik yetenek yönetimi ile insanlar kendi becerilerini, ilgi alanlarını ve ihtisaslarını ortaya çıkarmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra ihtiyaçlar ortaya çıkartılmalı ve finansal yeterlilik olarak stratejik hedefleri 6 yıllık planlara oturtmak gerekmektedir.

Tasarımsal Düşünce

İnsanlar kendi hayatlarını tasarımsal bir düşünce ile tasarlamalıdır. İnsanlar bu anlamda araştırmalı, empati kurmalı ve prototipleştirmelidir. Ama model olarak ise bu sıralama geriden ileriye doğru yapılmalıdır. İnsanlar ilk önce prototipleştirme planlarını uygulamaya başlamadır.

Sustainable Develepment Goals

İş ve kariyer merkezi konusunda alan bulunurken "Sustainable Develepment Goals" tarafından yayınlanan liste içerisindeki konulara dikkat ederek insanlar alanlarını bulabilirler. Özellikle; fakirlik, açlık, sağlık, kaliteli eğitim, cinsiyet eşitliği ve temiz su gibi konular bu listede oldukça önemli konulardır. Aynı zamanda listedeki ilk 6 konu bunlardır.

Alan bulmaya çalışırken ve alan yönelmesi yapılırken bu 6 konu üzerinde yönelmeler oldukça önemli olacaktır. Sadece ilk 6 konu değil liste içerisinde yer alan toplam 17 konunun hepsi çok önemlidir. Çünkü artık günümüzde dünya bu konular üzerine yönelmeye başlamış durumdadır.

Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri: Mesleki Alanlar

Mesleki alanlar konusunda biyoteknoloji, tıp ve nöropsikoloji alanları ilerleyen dönemlerde oldukça önemli alanlar olacaktır. Mühendis ya da sanat gibi bir meslek ile uğraşsanız bile insanlar kendilerini bu 3 ana alana bir şekilde bağlamaları gerekmektedir. Ayrıca mesleki odaklar konusunda da insanlar kendilerini iyi tanımalılar.

İnsan odaklı, fikir odaklı, veriler odaklı ya da nesneler odaklı olup olmadıklarını insanlar bilmeliler. İnsanlar bunların sadece birine ya da ikisine odaklı olmayabilir. Da Vinci bu odakların hepsine sahip iken Steve Jobs bunların 3 tanesine odaklı olmaktadır.

Geleceğin Meslekleri

Geleceğin meslekleri konusu uzun dönemdir söylenen ve dile getirilen bir konudur. Artık günümüzde pek çok meslek dünya ile birlikte bir değişime girmekte. Bu değişim hem yeni mesleklerin ortaya çıkması hem de artık bazı mesleklerin birbiri ile iç içe geçmesi ile alakalı bir durum. Bunun yanında bir de günümüzdeki mesleklerin bazılarının artık daha ön plana çıkacağı da bilinen bir durum.

Biyoteknoloji, tıp ve psikoloji gibi konular artık ilerleyen dönemlerde daha da yaygın ve önemli bir rol oynayacak. Bunun yanı sıra temiz çevre, yenilenebilir enerji ve internet teknolojileri de artık daha da önemsenecek ve bu konulardaki iş imkanları iyice artacak.

Ayrıca geleceğin mesleklerinde yaratıcılığınızı ve üretkenliğinizi artıracağınız konularında içerinde insanların artık bulunması lazım. Bunlara ek olarak tabi ki de yapay zekalar artık hayatımızın her anında olacağı için insanlar artık mesleklerine bu yönde de çalışmalar yapabilirler.

Startup projeleri de artık günümüzde iyice yaygın olarak kullanılmakta. Ülkemizde de yavaş yavaş aktif olan startuplar için insanlar çalışmalar yapmalıdır. Özellikle yapay zekalar ile alakalı startuplar ilerleyen dönemlerde oldukça önemli olacağı için ülkemizde insanların bu alanlara önem vermesi oldukça yararlı olacaktır.

Sosyal İnovasyon

İnsanlar bu anlamda sosyal İnovasyon ve teknolojik inovasyonları oluşturmalıdır. Sosyal İnovasyon konusunda yeni networkler yani bilgi paylaşım ağları oluşturmak için çalışmalar ülkemizde olmuş durumda. İnsanlar sosyal İnovasyon konularında network oluşturmak ya da değer üretmek gibi konulara önem vererek hem kendilerine hem dünya üzerine yararlı olacak çalışmalar yapabilir.

Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri: Egosistem veya Ekosistem

Kariyer merkezi ya da iş alanları konusunda insanların ve özellikle ülkemizin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi ekosistem. Maalesef ülkemizin en büyük sıkıntısı ülkemizde ekosistem yerine egosistem anlayışının olması. Yani ülkemiz iyi günde 1 numaralı ülke iken kötü günde en son numaralı ülke olmakta. Bizlerin artık bunu değiştiriyor olması gerekmekte.

İnsanlar bu anlamda bireysel büyüme yerine birleşerek toplu büyümeleri sağlaması gerekmektedir. Maddi açıdan ya da her açıdan bireysel büyüme ile şirketlerin ya da kişilerin alacağı pay her zaman toplu büyümeden oldukça az olacaktır. İnsanlar bunları göz önüne alarak artık egosistemden ekosisteme geçmeleri gerekmektedir.

Yeni Nesil Beslenme ve Yaşam, Bioinovasyon Akademi, Kartın Bilgisayar ve Kodlama Eğitimi

Yeni Nesil Beslenme ve Yaşam, Bio-inovasyon Akademi, Kartın Bilgisayar ve Kodlama Eğitimi gibi konular ülkemizde kurulmuş ve network ağı sağlamak için oluşturulmuş yapılardır. İnsanlar bu anlamda bilgi paylaşımı ve bilgi ağını iyi anlamaları gerekmektedir. Artık 21. yüzyıl ile insanlar yaptıkları işi başkalarına ücretsiz olarak anlatmadan büyüyemeyecekleri bir çağa girmiş durumda.

Buna ek olarak insanların gelecek ile alakalı fikir ve planlarından vazgeçmemeleri gerekmektedir. Dünyada uluslararası alanda yapılan araştırmalar insanların 15 dakika bile plan kurmadan yaşamalarının insanların hayatını çok olumsuz etkileyecek hastalıklara sebep olacak enzimler salgıladığını ortaya çıkarmış durumda.

Bu anlamda ruh, beden ve zihin birlikteliği inanılmaz derece insanı maymun beyinden gerçek insan beynine getirecek bir birlikteliğe imza atmakta. Artık dünyada yeni bir Rönesans’ın içerisindeyiz. Bu Rönesans’ın kurucuları ve yapıcıları olanlardan olmak için çalışmalarımıza devam etmemiz gerekir.

Fırtınayla Yüzleşmek – Boğaziçi Kariyer Merkezi Semineri hakkında daha fazla ve daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için Gamze Sart resmi YouTube kanalını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca benzer konularda uzman kişiler tarafından yorumlanmış ve anlatılmış videolara yine buradan ulaşabilirsiniz.

Doç. Dr. Gamze Sart resmi internet sitesinden kariyer merkezi odaklı bilgiler bulabilirsiniz. Bunun yanında geleceğin meslekleri ve psikoloji gibi hem günümüzün hem de geleceğin önemli konuları hakkında destek alabilir ve bu konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?