Blog

Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları

12 Kasım 2020

“Eğitimde yapay zeka uygulamaları öğrencilerin performansına katkı sağlayan çözümler sunmaktadır. Yapay zeka denildiğinde akla ilk olarak insansı robotlar gelmesine rağmen yapay zekanın katkısı bundan çok daha fazlasıdır. Bugün pek çok […]”

Eğitimde yapay zeka uygulamaları öğrencilerin performansına katkı sağlayan çözümler sunmaktadır. Yapay zeka denildiğinde akla ilk olarak insansı robotlar gelmesine rağmen yapay zekanın katkısı bundan çok daha fazlasıdır. Bugün pek çok alanda yapay zekaya dönük teknolojik gelişmeler yaşanmaktadır. Yapay zeka hemen her alanda kendine yer edindiği gibi, eğitim sektöründe de önemi gittikçe artan bir duruma ulaşmıştır.

Eğitimde öğrencilerin verimli öğrenme metotlarına katkı sunarak eğitime değer katan bir konumda bulunmaktadır. Bu anlamda ‘makine öğrenmesi’ kavramı dikkat çekmektedir. Mevcut verilerin istatiksel analize dayalı olarak tahmin edilmesi ve girdilerin güncellenmesi sonucunda, çıktıların yeni duruma göre değişmesi makine öğrenmesine yönelik örneklerdendir.

Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Nasıl Karşımıza Çıkıyor?

Eğitimde yapay zeka uygulamaları bugün makine öğrenmesi kavramı içerisinde pek çok yönden eğitime kolaylık sağlamaktadır. En basit örneklerden biri, herhangi bir çalışmadaki intihal oranının tespitine yönelik yapay zeka tarafından sunulan hizmettir. Makine öğrenmesinin sağladığı kolaylık sayesinde bir yazının diğer akademik çalışmalardan ne kadar kopya aldığı kısa sürede belirlenmektedir.

İntihal tespiti sırasında kullanılan algoritma, benzerlik fonksiyonunu baz alarak sonuçlar sunmaktadır. Bunun dışında sınav sonuçlarının robot okuyucular tarafından okunması, sınav sonuçlarının ortaya koyulmasında pratiklik kazandırmaktadır. Yapay zekanın ilerlemesi sonucunda kişiye yönelik özel eğitimlerin verilmesi de mümkün hale gelecektir. Kişiselleştirilmiş eğitimler sayesinde öğrencilerin performansları daha üst seviyelere çıkarılabilir.

Eğitimde Yapay Zekaya Gerçekten İhtiyaç Var mı?

Eğitim sisteminin gün geçtikçe değişmesi mevcut yöntemlerin işlevlerini azaltmaktadır. Özellikle pandemi döneminde de görüldüğü üzere olağanüstü durumlar için eğitim sistemine yönelik farklılıklara ihtiyaç duyulmaktadır. Uzaktan eğitim modeli için her zaman yapay zekanın sunduğu kolaylıklardan faydalanmak pratiktir. Yapay zekanın kişisel analizler yapabilmesi ve buna yönelik sonuçlar oluşturması eğitimde verimliliği her kesim için artıracaktır.

Sınavlarda yapay zeka açık uçlu sorulara yönelik de etkili sonuçlar sunabilecektir. Yapay zeka duygusal analizler yaparak öğrenmenin hızlı ve kalıcı hale gelmesini sağlayacaktır. Rehber robotlar yönetimsel konularda yöneltilen soruları cevaplayarak eğitimde idare alanına yönelik kolaylıklar sağlayacaktır. Eğitimde yapay zeka uygulamaları değişen ve gelişen teknoloji ile birlikte hayatımızı daha da kolaylaştıracaktır.

Farklı konular hakkında bilgilendirici yazılara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Bilgilendirici konularda hazırlanmış videolara erişmek için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlara hazırlık aşamasında destek almak için aba Academy ile iletişime geçebilirsiniz. Bu sınavlar hakkında detaylı bilgi almak içinse aba Yurt Dışı Eğitim YouTube kanalına göz atabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?