Blog

Eğitim Finansmanı ve 3 Aşaması

31 Ağustos 2021

“Stratejik yetenek yönetimi içerisinde eğitim finansmanı kavramı oldukça önemli konulardan biridir. Dünyada son zamanlarda stratejik yetenek yönetimi konusu fazlası ile gündeme gelmeye başladı. Bu yetenek yönetimi ile eğitim danışmanlarının ileriyi […]”

Stratejik yetenek yönetimi içerisinde eğitim finansmanı kavramı oldukça önemli konulardan biridir. Dünyada son zamanlarda stratejik yetenek yönetimi konusu fazlası ile gündeme gelmeye başladı. Bu yetenek yönetimi ile eğitim danışmanlarının ileriyi görerek hareket etmesi ve ona göre adım atması gerekiyor. Bu ileri görme konusu sadece yakın zamanı kapsamıyor. Bugün, stratejik yetenek yönetimi ile birlikte 70 – 80 yıllık bir süreç için planlama yapılmalıdır.

Bu yüzden de 2030 – 2050 ve 2100 yıllarına göre planlamalar olmalıdır. Dünyanın sosyoekonomik ve teknolojik yönelimine göre gençlerin bazı alanları ortaya çıkarılmalıdır. Bu alanlar beceriler, ihtisas alanları ve ilgi alanlarıdır. Bizlerin gençlerin bu hamurlarını tekrardan değerlendirmesi gerekiyor. Beceriler anne ve babadan alınır. İhtisaslar okullarda alınıyor ve yetenekler ise sosyal medya ve arkadaşları aracılığı ile gençlere geliyor. Bu süreç içerisinde ihtiyaçların da belirlenmesi gerekiyor. Tüm bunlar yapılırken de finansal yeterlilik konusu büyük önem taşıyor.

Eğitim Finansmanı ve Önemi


Eğitimin finansman kaynakları ya da finansal yeterlilik bugün 3 aşamadan meydana geliyor. Bunlardan ilki bir öğrencinin bir üniversite ya da liseye girme sürecinde giden paradır. İkinci kısım ise kazandıktan sonraki okuma masrafıdır. Bunlardan önemli olan üçüncü aşama ise mezun olduktan sonra aldığı yani kazandığı paradır. Bu süreç içerisinde bazı öğrenim yerleri oldukça dikkat çekiyor. Öyle yerler var ki öğrenciler harcadıkları parayı 65 yılda çıkartamıyor. Fakat bunlara karşın bazı üniversiteler var ki sadece 19 günde öğrenciler parayı karşılayabiliyor.

Bu durum için inanılmaz önemli bir strateji oluşturulmalıdır. Yani öğrenciler milyonlar harcayarak bir bölümde kolayca okuyabilir. Önemli olan öğrencinin mezun olduktan sonra harcadıkları parayı kısa sürede çıkarmasıdır. Bugün üniversiteye yolladığımız öğrencilerin neredeyse hepsi bir yıldan kısa bir sürede tüm harcamalarını kazanıyor. Biz amaç olarak sadece öğrencileri en iyi üniversitelere yollamayı hedeflemiyoruz. Aynı zamanda öğrencilerin en iyi şirketlere de girmesi için çalışıyoruz.

Öğrencilerin Eğitim Hayatlarındaki Giderleri Neler?

Bir öğrencinin okula başvurusunda bile belli bir miktar ödeme yapması gerekir. Özellikle yurt dışında bu durum oldukça yaygındır. Burs olmadan bir okul okumak ya da burslu bile olsa yurt dışında okumak öğrenciler için fazladan ücret anlamına gelir. Ücretler zaman zaman artıp düşse de para her zaman okullara harcanır. Tüm bunlara ek olarak okullarda geçen süre içerisindeki sosyal giderler de eğitim finansmanı konusunun ilgilendiği alanlardan bir tanesidir.

Öğrencilere Start – Up Ağı Hizmetleri


Bizler ile birlikte yola çıkan öğrencilerimizi pek çoğunu Start – up kültürüne adapte ediyoruz. Bu sadece öğrencilerin yüksek meblağlarda para kazanması için bir yol değil. Aynı zamanda öğrencilerin hayallerini gerçekleştirmesi için de önemli bir adım. Eğitimde finansman modelleri nelerdir sorusunun ülkemizdeki en büyük karşılıklarını öğrencilere biz sunuyoruz. Öğrencilerin eğitim finansmanı konusunda sorun yaşamaması için çalışmalarımızı sürekli arttırıyoruz.

Kendi işlerini kuran ve yüksek teknolojiler ile uğraşan gençlerin de desteklenmesi konusunda çalışmalarımızı arttırarak sürdürüyoruz. Yıllardır ülkemizde finansal yeterlilik konusu ifade edilmiştir. Ebeveynler sürekli çocuklarına “sen yeter ki oku ben altınlarımı ya da ceketimi satarım” ifadelerini kullanmıştır. Buradaki amaç ceket ya da altınları satarak çocuklara birer cübbe satın almaktır. Bunların olması için de doğru bir plan yapılması gerekir.

Stratejik Yetenek Yönetimi İçin Planlama Yapmak

Eğitim finansmanı nedir kadar bu finansman ve stratejik yetenek yönetiminin planlanması da önemlidir. Çoğu öğrenci ve ailesi genellikle planlamalarını kısa süreli yapar. Bu planların yapılması hiç de yanlış değildir. Fakat önemli olan bu planlamaları uzun vadeli yapabilmektir. 3 ay ya da 1 yıllık planlar öğrencilere bir döneme kadar yardımcı olur. Biz bu anlamda öğrencilerin tam 6 yıllık planlarını yapıyoruz. Pek çok veli “Hocam peki ya planlarda değişiklik olacağı zaman her şey beklediğiniz gibi gitmez ise ne olacak” diye bize soruyor. Önemli olan dünyanın getirdiklerine karşı bu planlamaları değiştirip yön vermektir. Planlar değiştirilmek için yapılır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek eğitim finansmanı hakkında detaylı videolar izleyebilirsiniz. Stratejik Yetenek Yönetimi hakkında çok daha detaylı bilgiler almak için ise Doç. Dr. Gamze Sart Web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesini de ziyaret ederek Stratejik yetenek yönetimi konusunun diğer aşamaları hakkında bilgiler alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?