Blog

Eğitim 4.0 İle Sınavda Değil Hayatta Başarılı Olmak

6 Temmuz 2020

“Eğitim 4.0 artık 2020’li yıllardan sonra tüm dünyada kendine yer bulacak bir eğitim sistemidir. Peki, eğitim ve 4.0 ne anlama gelmektedir? Birçok insan sadece bu ismi duymuş ve bunun değişen […]”

Eğitim 4.0 artık 2020’li yıllardan sonra tüm dünyada kendine yer bulacak bir eğitim sistemidir. Peki, eğitim ve 4.0 ne anlama gelmektedir? Birçok insan sadece bu ismi duymuş ve bunun değişen eğitim sistemi olduğunu ifade etmiştir. Ama içine girdiğiniz zaman bunun bu kadar basit olmadığını anlayacaksınız.

Bu eğitim sistemi ezbere dayalı eğitimin artık rafa kaldırılmasıdır. Onun yerine teknolojiden faydalanan ve kişiye özel eğitim anlayışını benimseyen ve uygulayan bir eğitim modelidir. Çok eski bir eğitim sistemi ile yirmi birinci yüzyıl çocuklarına karşı kullanılamaz bir durumdadır.

Mazide kalmış bu eğitim anlayışı gençlere de hitap etmek için de kullanılamaz. Bu yüzden insanlık eğitim sistemi konusunda yeni adımlar atmak zorunda kalmış ve Eğitim 4.0 modelini yavaş yavaş uygulamaya başlamıştır.

Endüstri 4.0 ve Eğitim 4.0

Endüstri 4.0 ya da diğer bir adı ile 4. Endüstri Devrimi. Endüstri 4.0 kelimesi ilk olarak 2011 yılında Almanya’da bir fuarda ortaya atılmış bir kavramdır. 4. Endüstri Devrimi’nin amacı ise bilişim teknolojilerini ve endüstriyi bir araya getirmektir.

Endüstri 4.0 iki adet ana projesi vardır. Bunların birincisi daha az enerji tüketen, daha minimaliz olan, çok daha az ısınan ama bir o kadarda yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar elde etmektir. İkincisi ise dünyanın her yerindeki cihazların birbiri ile bilgi transferini gerçekleştirmesini sağlamaktır.

Dijitalleşmenin ve dijital dönüşümün artık yeni bir eğitime ihtiyacı vardır. Değişen bu eğitim ihtiyacı tüm yaşlardaki bütün insanlığı etkilemektedir. Özellikle üniversitelerde gösterilen birçok bilgi kısa bir sürede tazeliğini kaybederek bayat bir bilgi olmaktadır.

Endüstri 4.0’da bu bilgileri destekleyecek şekilde dünya sanayisine yön vermeye başarmıştır. Endüstri 4.0 tüm dünya üzerindeki yapılanmayı değiştireceği gibi eğitim sektöründe bazı noktaları yavaş bir şekilde değiştirecek.

1 – Eğitim 4.0 İle Her Yerde Eğitim

Endüstri devrimi eğitim konusunda yapacağı ilk değişiklik her yerde eğitim fırsatı olacak. İstendiğiniz yerde, istediğiniz zamanda ve istediğiniz şekilde eğitim almak mümkün olacak. Eğitim 4.0’ın değiştireceği en büyük etki esnek eğitim olacak.

Yurt dışında bazı okullar yavaş yavaşa bu sisteme geçti bile. Stanford Üniversitesi hocalarından birinin açtığı derse 80 bin kişi yazılabiliyor ve Stanford kalitesinde ders alıyorlar. Yani öğrenmenin teorik olan kısmı sınıf dışında yapılıyor.

Bu yüzden laboratuvar, stüdyo ve açık ortamlarda uygulamalı eğitim modeli ile hem hocalara hem de öğrencilere çok daha iyi bir fırsat sunuyor. Günümüz eğitim sistemi ile karşılaştırdığımız zaman oldukça başarılı ve kullanışlı bir eğitim sistemi olarak dikkat çekmekte.

2 – Eğitim 4.0 İle Kişileştirilmiş Bireysel Eğitim Seçeneği

Endüstri 4.0 ile doğan en büyük eğitim etkilerinden bir tanesi kişileştirilmiş bireysel eğitime imkân tanımasıdır. Üstün yetenekli kişilere kendilerine özgün bir eğitim vermek bu sistem ile mümkün. Bu sadece üstün zekalı kişiler için geçerli değil.

Aynı zamanda otistik bir çocuk da kendisine göre özel bir eğitim alarak eğitim konusunda çok daha ileri bir seviyeye gelebilir. Ülkemizde buna örnek olarak en iyi örnek Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunmaktadır. Sesli Kütüphane özelliği görme ya da benzeri bir engeli olan kişinin istediği kitaba ya da başka bir bilgiye böyle kolay ulaşabilmesi oldukça büyük bir fırsat.

Aynı şekilde test kitaplarının dinleme özelliği ile ülkemizde birçok başarılı gencimiz üniversite sınavlarında başarılı olarak üniversitelere yerleşiyor. Bu da bizlere eğitim konusunda büyük bir fırsat eşitliği getirmiş oluyor.

Bu konu üzerinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki bu sayede eğitime alınan gençler çok daha iyi gelişiyor ve özgüvenleri çok daha iyi bir noktaya geliyor. Ayrıca toplumsal kalkınmaya da büyük bir etkisi oluyor.

3 – Seçim Özgürlüğü

Endüstri 4.0 Devrimi ile birlikte gelmekte olan Eğitim 4.0 ile artık bireyler istediği dersleri istediği şekilde alabilmekte. Udemy gibi online ders platformlarında öğrenciler ya da isteyen herkes istediği dersi istediği hocalardan alarak kendilerini geliştirebiliyor.

Bu seçim özgürlüğü aynı zamanda bireylerin motivasyonunu da arttırmakta. Bu motivasyon artışı yanında iyi bir öğrenme becerisi de getirmekte. Bu seçim özgürlüğü genel olarak teorik bilgilerden uzak ama uygulamalar konusuna odaklı olan bir eğitim olmakta.

Kodlama ya da Web dizayn gibi bireyin toplumun isteyeceği şekilde kendisini yapılandırmasına da büyük fırsat tanımakta. Bu eğitim yaygınlaşması ile Udemy gibi online ders platformları da oldukça gelişecek ve farklı siteler yavaş yavaş oluşmaya başlayacak.

4 – Eğitim 4.0 İle Proje Bazlı Öğrenme

Özellikle insan odaklı ya da insan ihtiyacı konusunda proje geliştiren gençler bu anlamda kendilerini çok daha değerli ve anlamlı bulmaktalar. Kodlama ya da en basitinden bir SolidWorks programını sıradan kullanmak yerine bir sosyal problemden yola çıkarak şekillendiriyor ve ona göre de kendi içerisinde bir çözüm yolu bulmaya sebep oluyor.

Dijitalleşmiş öğrenme tarzı ile teorik bilgilerin çoğu sınıf dışarısında yapılmakta. Kalan süreçte öğretmenler ve öğrenciler saha çalışmalarında birlikte bir tecrübe geliştiriyorlar. Özellikle Almanya’da sanayi ve üniversiteler ortak tecrübe alanı olan laboratuvarları geliştirmekte.

Üniversite öğrencileri bizzat kendileri bu alanlarda sahaya çıkıyor ve deneyim kazanıyorlar. Üniversite sonrasına bırakılmayan bu tecrübe ile öğrenciler daha üniversite seviyesindeyken kendi ilgi alanlarına uygun olarak kendi tercihlerine yön verebiliyorlar.

Endüstri 4.0 ile değişen bu sistemde sadece öğrenciler gelişmiyor. Aynı zamanda öğretmenler de kendilerini bu konular ile geliştirmiş oluyorlar. Öğretmenlerin kendilerini geliştirmesi ile de sınıf içerisinde işlenen dersler de daha kaliteli ve öğrenilebilir olabiliyor.

5 – Endüstri 4.0 ile Farklı Sınav Sistemleri

Eğitim 4.0 ile değişen en büyük değişimlerden bir tanesi de sınavlar oluyor. Artık sınavların birçoğu online ortamda gerçekleştirilmeye başlandı.  TOEFL, ACT ve hatta ILETS sınavları gibi oldukça önemli sınavlar online platform üzerinde gerçekleşmekte.

Bu sistem ile lise ve üniversiteler artık sınav yerine proje bazlı öğrenci kabulüne önem vermeye başlayacak. Üniversitelerin işleyişini bir göz gezdirdiğimizde artık sadece eskisi gibi vize ve finaller yok. Öğrencilerin dijital ortamda gerçekleştirdiği ödevler oldukça önemli bir hale gelmiş olmakta.

Artık ezberlemek yerine hatırlamak ve insan beynine daha uygun olan bir şekilde analiz ve sentez yapmak gerekmekte. Amerika bazlı birçok üniversite artık öğrencilerin sadece testlerindeki başarılara bakmıyor.

Aynı zamanda geçmiş zamanda yapmış olduğu bilimsel bazlı araştırma ve yaptıkları ile de değerlendirilerek üniversiteye kabul ediliyor. Artık sınavlar yerine öğrencilerin geliştirmiş olduğu toplum odaklı projeler olmakta.

Gelecek Şekilleniyor

4.Endüstri Devrimi birçok konuyu artık değiştiriyor. İstesek de istemesek de bu dünya üzerin gerçekleşecek bir olay. Endüstri ile Eğitim 4.0 kavramı da artık yavaş yavaş tüm ülkeler yayılmaya başlamış durumda.

Endüstri 4.0 aslında her şeyden önce bireyleri değiştiriyor. Bu yüzden ilk önce bireylerin kendilerini bu değişime hazırlaması, yenilemesi ve bu değişime hazırlaması gerekiyor. Bütün geleceğimiz endüstri 4.0 ile değişirken eğitim bu değişimlerin başında geliyor.

Hocaların, öğretmenlerin ya da asistanların buradaki en önemli görevi bir şeyi öğretmekten ziyade bilginin transferini yaparak koçluk yapmalarıdır. Bu değişimi takip edebilmek ve ayak uydurmak için hem ülkemizde hem de yurt dışında bazı platformları çok sıkı takip etmek gerekiyor.

Coursera ve edX gelmektedir. Bu yüzden Endüstri 4.0’ın etkilerini 5 – 10 yıl için değil 50 yıl gibi bir süreç için düşünmek oldukça önemli bir nokta olmaktadır. Bunun içinde kaliteli bir yaklaşıma ve iyi bir planlamaya gerek duyuluyor.

Coursera

Coursera ülkemizde pek yaygın olarak kullanılan bir web sitesi değil. Fakat dünya üzerinde oldukça beğenilen ve yaklaşık olarak 50 milyon kullanıcısı ile son yılların en popüler sitelerinden bir tanesi olarak dikkat çekiyor.

2012 yılında kurulan bu sitenin kurucuları Stanford Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kurulmuştur. Tamamen ücretsiz olarak kayıt olan herkese neredeyse uçsuz bucaksız bir bilgi sunmakta olan bir sitedir. Eğitim 4.0 sisteminin yayılması ile dünyada yayılacak ve son derece ilgi görecek bir platform olarak dikkat çekmekte.

Siteye kaydolmak için girdiğiniz zaman sitenin destekçiler kısmı hemen alt tarafta oldukça dikkatinizi çekecek. Google, Penn, IBM ve Stanford gibi birçok başarılı firma ve üniversitenin ismi ve logosu bu sitenin ne kadar profesyonel ve kaliteli olduğu hakkında zaten bilgilendirecek.

Site içerisinde aklınıza gelecek her konuda ücretsiz olarak alanında başarılı değil alanında dünyanın belki de en iyilerinden dersler görebileceksiniz. Derslerin yüzde yüzü İngilizce olmakta. Bazı dersler ücretsiz deneme hakkı sunmakta.

Eğer dersi beğenirseniz oldukça uygun bir fiyata satın alabilir ve derslere katılabilirsiniz. Gireceğiniz dersler için yanlarında ne zaman başlayacağı yazmakta. Onun dışında dersler ile ilgili tüm bilgiler ne işleneceği, kim tarafından verileceği hepsi kurslara kaydolmadan bakıp inceleyebileceğiniz kısımlardır.

Bunun yanı sıra kaç kurs olduğu ve kursu önceden alan kişilerden aldığı puanı ve yapılan yorumlara bakabileceğiniz kısımlar da bulunmakta. Makine Öğrenmesinden Web Yazılıma kadar Eğitim 4.0 ile yayılacak konuları burada bulabilirsiniz.

Bu aldığınız kursları Linkedin hesabınızdan paylaşmanızda sunulan tercihler arasında. Bunun yanı sıra verilen dersler sadece üniversiteler tarafından verilmiyor. IBM ya da Google gibi büyük firmalar tarafından sunulan çok fazla ders de Coursera içerisinde bulunmakta. Eğitim 4.0 ile yaygınlaşacak olan online eğitimin en iyi örneklerinden birisi Coursera olmakta.

EdX

EdX aynı Coursera gibi internet üzerinden eğitim alma platformudur. Amerikan üniversiteleri Eğitim 4.0 farkındalığına çok önce vararak bu eğitim için ihtiyaç duyulan platformları 2010’lu yılların başında kurmuştur. EdX sitesi de dünya üzerindeki birçok başarılı üniversite ile 2012 yılında Amerika’da kurulmuş bir sitedir.

EdX sitesine ilk girdiğinizde sizleri dünyaca ünlü üniversitelerin logosu karşılamakta. Massachusetts, Harvard, Berkeley ve Boston gibi Amerikan üniversitelerinin yanı sıra Hong Kong Polytechnic Üniversitesi ’de bu site için çalışmalar yapmış olmakta.

Tamamen ücretsiz olarak katılabildiğiniz bu site içerisinde aklınıza gelen tüm dersler mevcut durumda. Giriş ekranın hemen alt kısmında bilgisayar bilimi, dil, veri bilimi, iş yönetimi, mühendislik ve insan bilimi gibi birçok alan bulunmakta.

Ayrıca bunların içerisinde bu bölümlerin onlarca alt dalları da bulunmakta. Dersleri incelerken hangi konuda içeriğe sahip olduğunu video dilinin hangi dil olduğu gibi aklınıza gelebilecek birçok soruya cevap bulabilirsiniz. Dersler Eğitim 4.0 bünyesinde anlatılmakta ve oldukça akıcı olmaktadır.

Ayrıca edX içerisindeki dersleri veren kişiler ise dünyanın sayılı üniversitelerinde öğretmenlik yapan Profesörler. MIT ve Harvard gibi birçok başarılı üniversitenin öğretmenleri bu platform içerisinde öğrencilere eğitim vermekte.

Birçok öğrenci yurt dışı için hayal kurmakta. Belki de maddi imkansızlıklar yüzünden bu üniversitelere gidemeyen öğrenciler olmakta. Eğitim 4.0 ile artık dünyanın her yerinde bu derslere ücretsiz olarak ulaşmanız mümkün hale gelmiş durumda.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?