Blog

Duygular ve Öğrenme Arasındaki İlişki

29 Kasım 2020

“Duygular ve öğrenme ders çalışma sürecinde oldukça etkilidir. Hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından meydana gelen duygu değişimleri öğrenmeyi olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin derse girip öğrencilerine ders […]”

Duygular ve öğrenme ders çalışma sürecinde oldukça etkilidir. Hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından meydana gelen duygu değişimleri öğrenmeyi olumlu ya da olumsuz yönde etkilemektedir. Örneğin derse girip öğrencilerine ders anlatma arzusunda bulunan bir öğretmenin duyguları olumlu bir öğrenme olarak adlandırılmaktadır. Ya da günlerdir sınava hazırlanan bir öğrenciyi düşünelim. Bu öğrenci sıkı çalışmasının olumlu etkilerini sonuçların açıklanmasında görecektir.

Öğretmenler açısından durum biraz farklı olmaktadır. Çünkü birden fazla kişiye hitap eden bir öğretmen her bir öğrencisinin durumunu göz önünde bulundurarak derse başlamalı ya da devam etmelidir. Ancak öğretmenler bu aşamada öğrencilerin dikkatini nelerin dağıttığına odaklanmadan düşüncelerini ders üzerinde odaklamalıdır. Aksi takdirde bu durumda duygular ve öğrenme süreci işlemeyecektir.

Duygular ve Öğrenme Sürecinde Temel Duyguların Önemi

Duyguların geçmişi iki teori üzerinde ortaya çıkmaktadır. İlk teori kavramsal eylem olarak bilinen duygu teorisidir. Bu teori anında duygular oluşturarak beynin işlevsel olarak etkileşim içerisine girmesini sağlamaktadır. Diğer teori ise rekabettir. Bu rekabet teorisi yaşanılan coğrafya üzerinde öğrenilmektedir. Duygular ve öğrenme sürecinin geriye kalan tüm aşamaları bu süreç içerisinde gerçekleşmektedir.

Duyguların kökeninden yüzde yüz emin olunmamaktadır. Duyguların kökeninden emin olunmamasına rağmen okul ortamında, sınavlarda ya da derslerde bu duygular nasıl oluyor da hissedilebiliyor. En basit duygulardan olan korku, heyecan, neşe, öfke, hüzün gibi duyguları günlük hayatımızda sıklıkla yaşamaktayız. Sınav sürecinden geçen her bir öğrenci tüm bu duygulardan geçmektedir. Yaşadığımız bu duygular hayatımızın her alanında oldukça önemlidir. Çünkü insanlar duygularıyla yaşarlar ve duygularıyla anlarlar, anlaşırlar.

Ruh Hallerinin Öğrenme Üzerinde Etkileri

Duygular fiziksel bağlantısı olan ve birkaç dakikadan fazla sürmeyen hislerdir. Ancak duygular uyanık olduğumuz zaman dilimleri içerisinde hep vardır. Duygular öğrenilen ya da öğretilen bilgilerin bir zihin-beden tepkisi olarak görülmektedir. Duygu ve ruh hallerinin bir arada olduğu durumlarda o durumun tesirinde ne kadar kalırsanız kendinizi o kadar rahat hissedersiniz. Kişi ruh hallerini kontrol altına alarak kendini her durumda güçlü kılmalıdır.

Duygular ve öğrenme sürecinden geçen öğrenciler özellikle sınav dönemlerinde kaygı ve endişe duymaktadır. Ancak derslerine sıkı bir şekilde hazırlandıklarını düşününce bu endişelerin üstesinden gelmeleri de oldukça kolay olacaktır. Ruh hali kaygı barındıran bir öğrencinin sınavlardan başarı sağlaması beklenemez. Sonuç olarak da öğrenci duygularının kurbanı olur ve başarısızlık sarmalından çıkamaz duruma gelir.

Duygular ve öğrenme hakkında sorularınız için Doç. Dr. Gamze Sart'a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart'ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlar hakkında bilgi edinmek amacıyla aba Yurt Dışı Eğitim YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlara hazırlık aşamasında aba Academy'nin profesyonel kadrosundan destek alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?