Blog

Bilinçli Farkındalık: Bilinçliliği Ortaya Koymak

4 Ağustos 2020

“Bilinçli farkındalık yalnızca kişinin kendisi ile ilgili olan bir olgu değildir. Kişi, bulunduğu ekosistem ile var olmaktadır ve kişinin yalnızca kendisini ilgilendiren olaylar etrafında mikro bazlı bir yaşam sürmesi de […]”

Bilinçli farkındalık yalnızca kişinin kendisi ile ilgili olan bir olgu değildir. Kişi, bulunduğu ekosistem ile var olmaktadır ve kişinin yalnızca kendisini ilgilendiren olaylar etrafında mikro bazlı bir yaşam sürmesi de doğru değildir. Kişi, aynı zamanda makro düzlemi de dikkat almalıdır. Kişi, dünyadaki pek çok olgudan aynı anda haberdar olabileceği bir yaşam sürmelidir. Bu konuya çok güzel bir örnek verilebilir. Alice Harikalar Diyarı hikayesi baz alınarak aktarılan Kırmızı Kraliçe Etkisi bu anlamda önemlidir. Kırmızı Kraliçe Etkisi'ne bakıldığında; doğa, genel olarak sükûneti temsil eden bir görüntüye sahiptir. Huzuru, sessizliği ve barışı temsil etmesine rağmen doğada bulunan ağaçların içerisinde bile ciddi mücadeleler yaşanmaktadır.

Mindfulness Konusunda Kırmızı Kraliçe Etkisi Nedir?

Hikayede bahsi geçen doğadaki tüm ağaçların, barışçıl bir şekilde yaşadığı görülmektedir.  Ancak bu ağaçlar arasında yer alan herhangi bir ağaç, diğerlerine göre suyu daha hızlı emmesi sonucunda durum değişmektedir. Bu nedenle herhangi bir ağaç diğer ağaçlara göre daha hızlı büyüdüğünde diğer ağaçlar mecburen kendi içinde daha iyisini gerçekleştirmek için gayret gösterecektir. Bu durum rekabet kavramını göstermektedir. Doğanın içerisinde bile çok ciddi anlamda bir rekabet bulunmaktadır. Sadece insan, bu rekabetin dışında kalıp, hayatını tekrar gözden geçirip mevcut hayatını, kendi sevdiği bir şekle sokma cesaretine ve kapasitesine sahiptir.

Bu anlamda, New York’un "Red Apple"ı olan "Kırmızı Elma" metaforik bir anlatımı yansıtmaktadır. Bu konuya uygun bir metafordur aslında. "Kırmızı Elma"nın ya da "Kırmızı Kraliçe Etkisi"nin getirmiş olduğu rekabet dışında kalabilmeyi başararak gerçek anlamda rekabeti dışarıda tutma cesaretini bulabilmek aynı zamanda tarak sisteminde oluşturulan bir sistemle mümkün olmaktadır.

Bilinçli farkındalık kavramı insanın sahip olması gereken bir özelliktir. Kişinin kendisinde var olanın yani kendi yakınında olanın her anlamda ne olduğunu bilmek, haritayı çizebilmek, o haritanın yapısı içerisinde olabilecek en kötüyü fark edebilmek son derece önemlidir. O korkulanı çizip şekillendirmek ve sonrasında daha farklısını çizebilmek, becerebilmek ya da değiştirip dönüştürebilme yapısına sahip bir varlık olarak insanın, bütünsel bir bilinçliliğe sahip olması gerekmektedir. İnsanın bütünsel olarak bir bilinçliliği ortaya koyması oldukça önemlidir.

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Bilinçli Farkındalık Nedir sorusuna genel bir açıklama yapmak için BİLİNÇLİ FARKINDALIK kavramı şu cümleler ile ifade edilebilir. Mindfulness olarak Türkçe’de kullanılan kavram, insanın içinde yaşadığı an için dikkatini toplaması gerektiğinden bahsetmektedir. Hangi an yaşanıyorsa o ana odaklanmayı temelinde bulundurmaktadır. Herhangi bir durum içerisinde, o anda yer alan hiçbir şeyi isimlendirmeden ve yargılamadan o durumda bulunmayı belirtmektedir..

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?