Blog
Geleceğin Teknolojileri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
8 Ekim 2020
“Yaşadığımız çağda teknolojinin gelişimi sınır tanımıyor ve geleceğin teknolojileri her geçen gün hayatımızdaki yerini alıyor. Teknoloji hem dünyayı hem de insan yaşamını şekillendiriyor ve yeniden yapılandırıyor. Bir zamanlar hayranlıkla izlediğimiz […]”
Yaşadığımız çağda teknolojinin gelişimi sınır tanımıyor ve geleceğin teknolojileri her geçen gün hayatımızdaki yerini alıyor. Teknoloji hem dünyayı hem de insan yaşamını şekillendiriyor ve yeniden yapılandırıyor. Bir zamanlar hayranlıkla izlediğimiz bilim kurgu filmlerinin gerçek olduğuna şahit oluyoruz. Yapay zeka, Mars’a yolculuk, akıllı şehirler, robotlar ve daha bir çok teknolojik gelişme yakın geçmişte ütopya olarak görülse de; bugün hepsinin tek tek gerçekleştiğine şahit oluyoruz. Peki; gelecekte neler olacak? Geleceğin yükselişte olacak teknolojilerine birlikte göz atalım…
Geleceğin Teknolojileri: Yapay Zeka (AI)
Geleceğin teknolojileri denilince ilk akla gelen genellikle Yapay Zeka oluyor. Yapay zeka; bilgisayar kontrolündeki robotların, insanlara benzer davranış ve becerilere sahip olması şeklinde tanımlanabilir. Ciddi oranda yatırım alan ve hayatımızın merkezine yerleşmeye başlayan bir teknoloji olan yapay zekanın, gelecekte hemen her sektörde karşımıza çıkacağı ve dünyayı köklü biçimde değiştireceği düşünülüyor.
Geleceğin Teknolojileri: Blockchain
Blockchain ya da Türkçe karşılığıyla blok zinciri teknolojisinin temeli kriptografi uzmanları Stuart Haber ve Scott Stometta tarafından 90’lı yılların başında atıldı. Blockchain teknolojisi, kripto para birimleriyle anılsa da; aslında pek çok endüstride kullanılıyor ve neredeyse tüm iş modelleri için köklü dönüşümlere yol açacağına inanılıyor.
Robotlar
Teknoloji denildiğinde hemen akla gelen ve bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez aktörleri arasında yer alan robotlar elbette gelecekte de hayatımızda olacaklar. Günümüzde endüstriyel üretimde, özellikle de otomotiv sektöründe önemli bir role sahip olan robotlar farklı sektörlerde ve ev işlerinde de yayın olarak kullanılıyor.
Immersive Media
Türkçe karşılığı sürükleyici medya olan immersive media, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçekliğin özelliklerini bir araya getiriyor. Yakın gelecekte, immersive media; hem medya endüstrisini, hem eğitim yaklaşımlarını hem de yerleşik medyayı şekillendirecek ve yeniden yapılandıracak gibi görünüyor.
Dijital Asistanlar
Dijital asistanlar ya da sanal asistanlar olarak da adlandırılan voice assistants, geleceğin en çok büyüyecek teknolojileri arasında görülüyor. Sorulara verdikleri hızlı yanıtlar ve basit görevleri tamamlayabilme özellikleriyle hem iş yaşantısını hem de hayatı kolaylaştırıyorlar. Günümüzde özellikle pazarlama alanında, pazarlama stratejilerini geliştirmek amacıyla dijital asistanlardan yararlanılıyor.
Big Data
Big data ya da büyük veri; ağ günlükleri, blog, fotoğraf, video, toplumsal medya paylaşımları gibi verilerin anlamlı ve işlenebilir biçime dönüştürülmesi olarak tanımlanabilir. Yakın geleceğin en önemli teknoloji piyasasının büyük veri üzerinde oluşacağı düşünülüyor. Eğitim, sağlık, bankacılık gibi pek çok sektörde büyük veriden yararlanıldığı biliniyor.
Geleceğin Teknolojileri: Kablosuz Enerji
Wireless power ya da kablosuz enerji; Tesla’nın en önemli projesiydi. Tesla’nın 1900’lü yılların başında ortaya attığı bu düşünceye dair çalışmalar bugün de devam ediyor ve kablosuz enerji geleceğin en önemli ve ön plana çıkacak teknolojilerinden biri olacak gibi görünüyor.
Edge Computing
Edge Computing bilgi teknolojileri anlamda gelecekte büyük bir role sahip olacak gibi görünüyor. Türkçeye “uç bilişim” ya da “uçta hesaplama” şeklinde çevrilen bu teknolojinin şehir güvenliğinin sağlanması, hızlı kimlik tespiti, hızlı veri aktarımı, sanal gerçeklik uygulamaları gibi pek çok alanda rahatlıkla kullanılabileceği düşünülüyor.
İnternet Erişim Teknolojileri
Geleceğin teknolojileri arasında İnternet erişim teknolojileri elbette yer alıyor. İnternete daha hızlı ve daha iyi erişim için pek çok çalışma yapılıyor. 5G Teknolojisi, Li-Fi, LoRa gibi pek çok teknoloji üzerinde çalışılıyor ve yakın gelecekte bu teknolojiler sahnede olacak gibi görünüyor.
Geleceğin Teknolojileri: Akıllı Şehirler
Sağlık, enerji, ulaşım gibi hizmetlerin kalite ve performansının daha yüksek olduğu, sürdürülebilirlik, kaynak tüketimi, geri dönüşüm gibi konuları ön plana çıkartan, güvenlik, ekonomik büyüme gibi konulara odaklanan ve tüm bunlar için bilişim teknolojilerinden faydalanan şehirler akıllı şehirler olarak adlandırılıyor. Akıllı şehirler ile daha yaşanılabilir şehirler ve daha yaşanılabilir bir dünya hedefleniyor.
Nanoteknoloji
Geleceğin teknolojileri arasında nanoteknolojiden bahsetmemek elbette mümkün değil. Nanoteknoloji, maddenin atomik ve moleküler düzeyde kontrolüne imkan veriyor. Nanoteknoloji bugün fen bilimleri, bilgisayar teknolojileri, elektronik ve malzeme biliminin yanı sıra tıp alanında da kullanılıyor. Gelecekte pek çok alanda çok daha büyük bir role sahip olacağı düşünülüyor.
Geleceğin teknolojileri elbette bunlarla sınırlı değil; mobil teknolojiler, bulut bilişim, otomasyon, mobil internet teknolojileri, 3 boyutlu baskılar, siber güvenlik, sağlık teknolojileri, insan-bilgisayar etkileşimi, kuantum bilişimi, temiz teknoloji, dokunmatik kullanıcı arabirimleri, uzay araştırmaları gibi pek çok alanda çalışmalar hız kazanmış durumda… Geleceğin teknolojileri hakkında daha detaylı bilgi ve teknolojiye dair daha fazla içeriğe ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, YouTube kanalına abone olabilir ya da aba Innolab web sitesini ziyaret edebilirsiniz.