Blog

21. YY ‘da Geleceğin İş Hayatı Nereye Gidiyor ve Küresel Düşünmek Neden Önemli?

26 Ocak 2021

“Dünyada meydana gelen değişimler sonucu geleceğin iş hayatı büyük bir değişime girmeye başladı. Uzaktan eğitim gibi son dönemlerin popüler kavramlarından bir tanesi olan uzaktan çalışma bu değişimin en büyük etkenlerinden […]”

Dünyada meydana gelen değişimler sonucu geleceğin iş hayatı büyük bir değişime girmeye başladı. Uzaktan eğitim gibi son dönemlerin popüler kavramlarından bir tanesi olan uzaktan çalışma bu değişimin en büyük etkenlerinden biri. Uzaktan çalışma sistemi 21. yüzyılın en önemli ajandalarının başında geliyor. Günümüzde fazla yayılmamış olsa da gelecekte bu sistem çok daha etkin ve yaygın olarak kullanılacak. Pek çoğumuz uzaktan çalışma yöntemini pandemi ile duymaya başladık.

Fakat bu çalışma yöntemi aslında 2010 yılından beri kullanılıyor. Dünyada uzaktan çalışma 2018 yılında ise daha da şekillenerek pandemi ile günümüzdeki halini almıştır. Dünyanın teknoloji alanında başta gelen şirketlerinden IBM ve Google gibi markalar yıllardır bu çalışma sistemini destekleyici adımlar atmakta. Bunun en büyük örneği aslında ülkemizde faaliyet gösteren fakat ofisi olmayan şirketlerdir. Geleceğin çalışma hayatı içerisinde ise uzaktan çalışma sistemi daha geniş bir yelpazede cevaplanmaya başlandı.

Daha önce söylediğimiz gibi bu çalışma modeli ülkemizde henüz yeni sayılır. Fakat dünyanın pek çok ülkesi bu sistemi uzun süredir uygulamakta. Bu ülkelerin başında ise Amerika geliyor. Amerikan şirketleri bu sistemi deneyip olumlu sonuç aldığı için bu çalışma modelini geliştirmeye yönelmiş durumda. Bizim de bu tarz sistemlere ayak uydurarak küresel iş dünyasının hangi alana yöneldiğini bilip uygulamamız gerekmekte.

Geleceğin İş Hayatı Nasıl Şekilleniyor?

Küresel anlamda değişen teknolojiler ve dünya ihtiyaçları meslek gruplarından bazılarını oldukça ön plana çıkarıyor. Geleceğin en önemli meslek alanlarından bir tanesi olarak siber güvenlik ve tabi ki kodlama oldukça öne çıkıyor. Bu tarz geleceğin önemli alanlarını bilmek ve tahmin etmek son derece önemli. 2030 yılında dünya nasıl olacak ya da 2050 yılında dünya nasıl olacak gibi konuları tahmin ederek çalışmalarımızı bu alanlara yönlendirmemiz gerekiyor. Uzmanlar gelecek meslekleri ve eğilimleri hakkında her yıl raporlar hazırlıyor.

Uzmanlara gelen bu raporlar içerisinde 10 yıla kadar ki planlar bulunuyor. Uzmanlar ise bu planlar üzerine çalışarak ve tersine mühendislik yaparak genç neslin doğru yönelimler yapmasında yardımcı oluyor. Bu raporlar doğrultusunda öz geçmişler oldukça dikkat çekiyor. Öğrenciler öz geçmişlerini oldukça doğru bir şekilde yapmalıdır. İş dünyasının istekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda öğrenciler kendi öz geçmişlerini doldurmalıdır. Öz geçmiş içerisinde geleceğin iş yaşamı içerisinde oldukça önemli olan yaşam boyu öğrenme kavramını gençler göstermelidir. Ayrıca bu kavramı gençler hayatlarına da yerleştirmelidir.

Üniversitenin Öğrencilere Katkısı Neler Oluyor?

Geleceğin iş hayatı ve üniversiteler kıyaslandığı zaman aslında üniversitelerin eğitim konusunda yetersiz kaldığı görülüyor. Bu yüzden de yaşam boyu öğrenme kavramı gençlerin hayatında oldukça ön plana çıkıyor. Fakat üniversite eğitiminin yetersiz kalması gençlerin üniversitelerden hiçbir şey öğrenmediğini ifade etmiyor. Öğrenciler üniversitelerin içerisinde aldığı eğitimler ile öğrenmeyi öğreniyor. Bu sayede öğrencilerin kapasiteleri oldukça artıyor.

Buna ek olarak farkındalık kavramı gençlere üniversiteler sayesinde öğretiliyor. Yani bir olayın gerçek ya da yalan olmasının analizini yapabilme veya istatistiksel verileri okuyabilme gibi yetkinlikler üniversiteler sayesinde elde ediliyor. Kısacası üniversitenin geleceği ve sundukları sayesinde hem geleceğin eğitim alanında hem de geleceğin iş hayatı içerisinde üniversiteler önemini arttırarak sürdürüyor.

Küresel Düşünebilmek

Geleceğin iş dünyası içerisinde insanların her taraftan gelecek olayları analiz ve tahmin etmesi gerekiyor. Yani 4 yönlü olarak karşınıza çıkacak her şeyi ön görmelisiniz. Peki, bu ön görüyü nasıl sağlayabiliriz? Bu ön görü için insanların küresel anlamda düşünmesi ve olayları yine küresel anlamda değerlendirmesi gerekir. Bunu şöyle açıklayabiliriz. Bir insan yaklaşık 250 dereceye kadar etrafını görebilir. Bu yaklaşık bir değerdir. Ama tüm insanlar kafalarının arkasını göremez. Geleceğin iş hayatı içerisinde insanlar kafalarının arkalarını tahmin etmelidir.

Gelecekte iş dünyası içerisinde karşınıza çıkan olayları ya da çıkabilecek olayları ön görmeniz gerekir. Küresel düşünmeniz için istatiksel modelleri kendinize yardımcı olarak kullanmalısınız. Pandemi döneminde yaşanan olayları kendinize örnek alabilirsiniz. Covid - 19 salgını aslında bizlere gelecekte önem kazacak meslekleri ve önemini kaybedecek mesleklerin bir fragmanını yaşattı. Aynı şekilde dünyada meydana gelecek olaylar için de bu tarz tahminleri yapmanız geleceğin iş dünyasında kendinize yer bulmanızı sağlayacaktır.

Doç. Dr. Gamze Sart web sitesinden Youtube kanalından gelecekte iş yerleri nasıl olacak ya da yakın gelecekte çalışma hayatı ile alakalı konularda video veya makalelere ulaşabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesinden de geleceğin iş hayatı ve geleceğin üniversiteleri ile alakalı blog yazılarına ulaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?

Benzer Yazılar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit,
sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan Gamze Sart'a Çifte Ödül!
Uluslararası Eğitimde Yurtdışı Burs Başvuruları Hangi Aşamada Yapılır?
Yabancı Öğrenciler Türkiye’de Nasıl Üniversite Okur?