Blog
Yapay Zeka Teknolojisi İnsanları Yönetecek Mi?
18 Mart 2021
“Yapay zeka teknolojisi son yıllara damga vurmayı başardı. Pek çok teknolojinin yanı sıra iş hayatı da yapay zekaya göre şekillenmeye başladı. Bu durum ise beraberinde bazı soruları getirdi. Bu teknolojinin […]”
Yapay zeka teknolojisi son yıllara damga vurmayı başardı. Pek çok teknolojinin yanı sıra iş hayatı da yapay zekaya göre şekillenmeye başladı. Bu durum ise beraberinde bazı soruları getirdi. Bu teknolojinin geleceği ya da sunacakları oldukça merak konusu. Fakat bunlardan da öte olarak yapay zekanın insanları yönetip yönetemeyeceği büyük bir merak konusu. Ama şunu söylemekte fayda var ki yapay zeka şimdiden insanları yönetmeye başladı. Bu yüzden geleceği fazla beklememize gerek yok.
Fakat bunun dengesini oturtmamız gerekiyor. Yapay zeka sadece bizim davranışlarımızı, tutumlarımızı ve benzer aktivitelerimizi veri olarak topluyor. Tüm bunları da duygusal bir anlam yüklemden yapay zeka değerlendiriyor. İnsanlar burada alınan istatistik ve veriler ile aldıkları kararları değerlendiriyor. Günümüzde bile yapay zeka insanları yönlendirmek amacı ile fazlası ile kullanılmaktadır. Örneğin Instagram içerisinde sarı renge çok daha fazla kişinin yönlendiğini bildiren kişi bir yapay zeka. Makine öğrenmesi ile desteklenen bu yapay zeka insanların sarı renk ağırlıklı paylaşımlara çok daha fazla tepki verdiğini belirtiyor.
Yapay Zeka Teknolojisi ve Kullanımı
Makine öğrenmesi ve yapay zekayı günümüzde pek çok bilinen firma aktif olarak kullanıyor. Netflix firması da bu anlamda verilecek en iyi örneklerden bir tanesidir. Netflix uygulamasının ve dizilerinin bu kadar başarılı olması ve insanları kendine bağlamasının arkasında yine yapay zeka uygulamaları bulunuyor. Netflix firmasının toplam da 80’e yakın patenti var. Ve bu patentlerin sadece 7 tanesi iyi bir çekim üzerine alınmış. Geri kalan patentler ise tamamen insanları çekmek üzerine alınmış patentler.
Netflix bu sayede insanların izleme saatlerinden sevdiği yapımlara kadar her şeyi data olarak tutuyor. Şirketler de bu dataları yapay zeka ile kullanıyor. Fakat tüm bunlara karşın yapay zekaya karşı yine de bir oluşum var. Bu oluşum yapay zekanın kontrolden çıkmasına karşın hazırlık ve bilgilendirmeler yapıyor. Bu oluşum bir STK yani Sivil Toplum Kuruluşu olarak geçiyor. Bu teknolojilerin insanların müdahale edemediği anda nereye doğru gideceği belli değil. Bu durumda aslında bizlere yapay zeka teknolojisi ve geleceği hakkında bazı soru işaretleri doğurdu.
Yapay Zeka Çalışmaları
Tüm dünyada yapay zeka örnekleri bağımsız bir şekilde yürütülmüyor. Bazı bölgelerde yapay zeka adına yapılan teknolojiler durdurulmuş durumda. Çünkü mevcut teknolojimiz ile yapay zekanın kontrol edilemeyeceği ön görülmektedir. Bu yüzden de bazı projelerin ilerlemesi ve çalışması tamamen kapatıldı. Bu teknolojiler hem daha insan odaklı hem de insanların daha alıştığı bir dönem olduğu zaman tekrar devam edecek. Bu yüzden de yapay zeka aslında ince bir çizgi.
Her işte olduğu gibi yapay zekada da bazı riskler var. Günümüzde Google arama motorunda aramalarımız da bile yapay zeka devreye giriyor. Aynı şekilde TicTok uygulaması da benzer bir çalışmaya sahip. Bu uygulamanın alt yapısında tamamen yapay zeka var. Çin devleti dünyada yüzde 46’lık bir oranda yapay zeka başvurularında zirveyi çekiyor. Çin merkezli uygulamaların büyük bir çoğunluğu yapay zeka teknolojisi ile geliştirilmiş durumda. Ayrıca bu teknolojiler dünya üzerindeki başarılı çalışmalar arasından en iyilerinin seçilmiş ve geliştirilmiş halidir.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ziyaret ederek yapay zeka hangi alanlarda kullanılır gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz. Ayrıca Doç. Dr. Gamze Sart web sitesinden de yapay zeka teknolojisi ile alakalı detaylı ve bilgilendirici blog yazılarına ulaşabilirsiniz. Mentorloops internet sitesini ziyaret ederek de yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi konularda online ders alabilirsiniz.