Blog
Artı İki Yaş Krizi Nedir? Neler Yapılmalıdır?
17 Kasım 2020
“Erikson’a göre insanlar yaşadıkları süre boyunca hep bir kriz yaşamaktadırlar. Artı iki yaş krizi kavramı da aslında buradan gelmektedir. Kavrama yönelik mantık oldukça basittir: İki yaşındaysan kriz yaşarsın… Bunun dışında […]”
Erikson’a göre insanlar yaşadıkları süre boyunca hep bir kriz yaşamaktadırlar. Artı iki yaş krizi kavramı da aslında buradan gelmektedir. Kavrama yönelik mantık oldukça basittir: İki yaşındaysan kriz yaşarsın… Bunun dışında 9 yaşında bir kriz yaşanmaktadır. Çünkü insanların her birkaç yılda bir gelişim ve değişim süreçleri bulunmaktadır. Gelişim sürecinin sonundan itibaren iki yıl eklendiğinde kriz yaşı ortaya çıkmaktadır.
Her yeni dönemin aşılmasının ardından yeni bir sürece girilmektedir. Bu süreçten itibaren iki yılın sonunda artı iki yaşa yönelik bir kriz yaşanmaktadır. Bu mantıkla bakıldığında her ikinin artı yedisi insanlar için problem teşkil edebilmektedir. Sürecin en başı doğumla gerçekleşmektedir. Sıfır yaşa iki yaş eklendiğinde iki yaş krizi ortaya çıkmaktadır.
Artı İki Yaş Krizi Neden Oluşmaktadır?
Artı iki yaş krizi doğumla birlikte başlamaktadır. Bu kapsamda iki yaş krizi, 9 yaş krizi, 16 yaş krizi de insan hayatını etkileyen diğer kriz evrelerini oluşturmaktadır. Zaten 16 yaş da ergenlik yaşına denk gelen bir dönemdir ve başlı başına bir kriz dönemidir. 16 yaşından sonra 21 yaş kriz için temel yaşı oluşturmaktadır. 21 yaşın üzerine 2 yaş eklendiğinde kriz yaşı olan 23 yaşı ortaya çıkmaktadır. Bu kapsamda 31 yaş da kriz yaşı olarak belirlenmektedir. Bu kriz evreleri insan hayatı için önemli sayılan evrelerdir. Çocukların 0-7 yaş döneminde fiziksel gelişimlerinin hızlı olduğu görülmektedir. 0-1 yaşında çocuk gelişimi için önemli adımlar atılmaktadır.
İnsan Gelişim Süreçleri Hangi Yaşlarda Oluşmaktadır?
İnsan gelişiminin meydana geldiği çok sayıda dönem bulunmaktadır. En temel olarak 0-7 yaşın fiziksel gelişim temellerinin atıldığı bir yaş grubu olduğu söylenebilir. 7-14 yaşın ise duygusal gelişimin yaşandığı bir dönem olduğu bilinmektedir. 7 yaşından itibaren duygusal anlamda gelişim dönemleri meydana gelmektedir. Bu kapsamda duygusal vizyon, duygusal ifade, duygusal sevgi, duygusal bütünleme gibi kavramlar ortaya çıkmaktadır. Güç kavramının bu gelişim evrelerinde yaşandığı dikkat çekmektedir. Hem kadın hem de erkek için bu gelişim evreleri güç kavramı odaklı olarak yaşanmaktadır.
Artı iki yaş krizi insan hayatında her dönem yaşanabilen +2 yaş krizlerini anlatan bir kavramdır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara da Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalı üzerinden erişebilirsiniz.