Blog

Sosyal Girişimlerde Başarı İçin Neler Yapılmalı?

22 Ekim 2020

“‘Sosyal girişimcilik’ kavramı gün geçtikçe adı duyulan bir kavram olmayı başarmıştır. Sosyal girişimlerde başarı konusu da bu anlamda önem kazanmaktadır. Sosyal girişimler, kar amacına sahip olmayan kuruluşların, kendi faaliyetleri sonucunda […]”

'Sosyal girişimcilik' kavramı gün geçtikçe adı duyulan bir kavram olmayı başarmıştır. Sosyal girişimlerde başarı konusu da bu anlamda önem kazanmaktadır. Sosyal girişimler, kar amacına sahip olmayan kuruluşların, kendi faaliyetleri sonucunda elde ettikleri karlarını sosyal sorumluluk adına harcamalarıdır. Kapitalist bir sistemde ortaya çıkan durumların toplum yararına harcanması hedeflenmektedir. Burada, faaliyet gösteren bir kuruluşun toplum çıkarlarını göz önünde tuttuğu ve kar elde ederek girişimlerini geliştirmeye çalıştığı görülmektedir.

Ticari bir işletmenin kar maksimizasyon hedefi ile hareket ettiği piyasalarda sosyal girişimler, topluma yararlı oldukları ölçüde başarılı sayılmaktadır. Yani kar maksimizasyonu değil, topluma fayda maksimizasyonu ön plandadır. Sosyal girişimcilik ifade olarak dilimize yeni giren bir kavramdır ancak uygulamaya bakıldığında aslında ülkemizde çok eskilere dayanan bir yapı olduğu da dikkat çekmektedir.

Sosyal Girişimlerde Başarı İçin Ortak Noktalar Nelerdir?

Sosyal girişimlerde başarı elde etmek için bazı ortak noktalar yer almaktadır. Tüm başarılı sosyal girişim örnekleri incelendiğinde bazı hususların benzer olduğu görülmektedir. Bu ortak noktaların başında, bu kuruluşların kesinlikle ticari bir güdü ile hareket etmedikleri gelmektedir. Sosyal girişimlerin gelir sıkıntıları görece daha azdır. Sürekli proje ürettikleri için gelir açısından herhangi bir sivil toplum kuruluşuna göre avantajlıdırlar.

Üretilen tüm projeler tamamen topluma fayda sağlamak amaçlıdır. Bu kuruluşların idaresi profesyonel kişilerce yürütülmektedir. Hesap verilebilirlik kavramı, sosyal girişimler için önemli olduğundan şeffaflık unsuruna son derece dikkat edilmektedir. Sosyal girişimde bulunan kuruluşların gelir ve gider hareketleri genel hatlarıyla toplum tarafından merak edilebilir. Bu tür girişimleri destekleyenler için kuruluşların hesap verebilir olmaları önemlidir.

Başka Hangi Hususlara Dikkat Edilmelidir?

Projelere yenilikçi bir bakış açısı ile bakılmalıdır. Inovatif bir bakışla oluşturulan projeler, sosyal girişimlerin daha fazla dikkat çekmesini sağlamaktadır. Kalıcı çözümler üretmek amaçlı olarak proje hedefleri belirlenmelidir. Sosyal girişimcilik projeleri insan hayatına kolaylık sağlayan önemli çalışmalar olabilmektedir. Dünya genelinde pek çok girişimci tarafından son derece faydalı sosyal girişim örneklerine rastlamak mümkündür.

Örneğin Brezilya’da kurulan Saladorama, ülkede mevcut olan gelir eşitsizliğini azaltmak için toplumun fakir olan kesimine yardım etmektedir. Saladorama sağlıklı yiyeceklerin, düşük gelir grubundakilere ulaşmasını hedeflemektedir. 18 kişilik bir kadro ile hem online hem de fiziksel bir çalışma alanında sosyal girişim faaliyetleri yürütülmektedir. Sosyal girişimlerde başarı elde etmek için herhangi bir sorunun doğru tespit edilmesi son derece önemlidir.

Konu hakkında detaylı bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilirsiniz. Bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalını takip edebilirsiniz. Ayrıca inovasyon ve sosyal girişimcilik kavramları ile ilgili çeşitli makalelere ulaşmak için de Aba Innolab blog sayfasına göz atabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün