Blog
Pandemi Süreci ve Yeni Eğitim Sistemi
17 Ağustos 2020
“Bu yazımızda sizlere yeni eğitim sistemi, eğitimin geleceği, üniversitelerin geleceği, online eğitim ve online platformlar, pandemi süreci boyunca yaşanan gelişmeler, aşı çalışmaları, yeni dünya düzenine geçiş, ekonomideki değişimler gibi pek […]”
Bu yazımızda sizlere yeni eğitim sistemi, eğitimin geleceği, üniversitelerin geleceği, online eğitim ve online platformlar, pandemi süreci boyunca yaşanan gelişmeler, aşı çalışmaları, yeni dünya düzenine geçiş, ekonomideki değişimler gibi pek çok farklı konudan bahsedeceğiz. Bunlara ek olarak; değişime uyum konusunu ve bu süreç boyunca startup, hatta yakın zamanda daha da popüler olacak olan spinout ya da spinoff yapılarının değişimini ele alacağız.
İlk olarak son durumu daha iyi anlamamız için korkuyu anlamamız gerekiyor. Korkuyu yönetmek, öğrenme ve büyüme alanına geçebilmek için önce korkunun ne olduğunu ve insan davranışlarını nasıl şekillendirdiğini anlamamız gerekiyor. İnsanlar pandemi süreci başlarken ilk olarak gıda ve tuvalet kağıdı stokladılar. Tüm dünyada yemek ve su ihtiyacıyla birlikte en önemli konulardan biri tuvalet ihtiyacı haline geldi. İşte bu yüzden şu an içinde bulunduğumuz ve benzer kriz anlarındaki bu gibi kararları ve öncelikleri anlamlandırabilmek için korkuları ve korku karşısında geliştirilen tutumları iyi anlamak gerekiyor. İkinci olarak ise elbette pandeminin geleceğini konuşmak gerekiyor. Pandemi süreci ile beraber hepimiz hem sosyal medya, hem online platformlar hem de kitaplar aracılığıyla, online eğitim ve sertifikalar alarak farklı bir öğrenme sürecine girdik. Bu yeni eğitim sistemi için bir adım olarak da kabul edilebilir. Sıfırdan öğrenmeyi yaşıyoruz ve aynı zamanda büyüme aşamasına geldiğimizde hepimizin bir hikayesi olacak. İkinci dünya savaşında yaşananların, geçmişe ve bugüne damga vuran insan hikayelerinin günlükler sayesinde bizlere ulaştığı düşünülürse bugünün hikayelerinin kalıcı olması ve geleceğe aktarılması ve hatırlanması için günlük tutmak akılcı bir davranış olabilir.
Uzaktan Eğitim ve Uzaktan Çalışma Sistemi
Pandemi sürecinin ardından tüm dünyada geleceği beklenen büyük bir resesyon var. Ardından bir de küresel ısınma geliyor. Doğanın pandemi sürecinde bir nebze nefes alması ve tekrar canlanması mümkün olsa da bu problem aşılabilmiş değil. O yüzden her attığımız adımda farkındalığımızın artması gerekiyor. Çok daha yalın, çok daha basit “sharing economy” yani “paylaşımcı ekonomi” olarak adlandırılan bir sistemin ön plana çıkacağı, tüketim azalırken bilincimizin artacağı bir döneme doğru gidiyoruz. Bu yeni dönem ile beraber; uzaktan eğitim ve uzaktan çalışma sistemine geçiş yaşandı. Bu yeni eğitim sistemi, yeni çalışma sistemi; insanların okulları, sınıfları, alışveriş merkezlerini, sorgulamalarına sebep oldu.
Yeni Eğitim Sisteminin Ayak Sesleri
Krizin birinci aşamasında, tüm üniversiteler ve K12’ler kapatıldı. Ardından online eğitime geçildi. Kütüphaneler ve her türlü toplu aktiviteler durduruldu. Spor, sanat, müzik aktiviteleri durduruldu. Öğrenci kabulleri % 35 ötelendi. Yabancı öğrenciler ülke dışına çıkarıldı. Birçok ERASMUS öğrencisi ya da Mevlâna Projesi ile üniversitelerimize gelen; öğrenciler geri dönmek zorunda kaldılar. Ve bu süreç içinde de tabi ki; remote çalışma kararı alındı. Birçok şirket ofisleri kapatılırken ânında remote sisteme geçilerek yeni bir yapı oluşturuldu. “Zoom” uygulaması bir anda, müthiş derecede ön plana çıktı. Herkes Zoom kullandı ve tabi ki; Zoom özel eğitimleri verilmeye başlandı. Bu sırada online eğitim adaptasyonu sürecinde üniversiteler inanılmaz sıkıntı yaşadı. Bu süreç içinde çok önemli konulardan bir tanesi üniversite hastanelerinin pandemi için yapılandırılması oldu. Önemli araştırma merkezleri tekrardan şekillendirildi. Bütün araştırma projeleri, bunların dışında, yapılan tüm aşı çalışmaları, startup çalışmaları ve aynı zamanda patent çalışmaları gibi çalışmalar tamamen ortak bir havuzda toplandı. Derwent’in kullanmış olduğu, Thomson Reuters ile beraber değerlendirdiği bilim haritaları bir anda kapılarını açtı. O'Reilly, Springfield, Nature gibi şirketler kitaplarını online ortama açtılar.
Krizin ikinci aşamasında online eğitim konusunda yapılandırmaya gidildi. Zoom, Canvas, YouTube devreye girdi. IB ve SAT gibi dünya çapında uygulanan sınavlar iptal edildi. Yine dünya çapında uygulanan AP ve YKS, LGS gibi önemli sınavlar ertelendi. Çok stratejik startup yatırımlarına şahit olduk. Türkiye’de “Getir” uygulamasına Michael Morris yatırım yaptı.
Üçüncü aşamada ise; yeni eğitim sistemi ayak seslerini bir kez daha duyurdu. Üniversite sınavlarından geçişleri istenirse “geç/kal” sistemine dönüştü. Bir veya iki dönemlik izin alma hakları verildi. Yurt ve yemek ödemelerinde genelde burs oranları arttırıldı.
Aşı Çalışmaları ve Dünyadaki Diğer Gelişmeler
Bu sırada da tabii ki aşı çalışmaları yürütülmeye başlandı. 102 çeşit potansiyel aşı üretildi. İlaç geliştirme alanında özellikle İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, Prof. Dr. Ahmet Araman gibi akademisyenler var, Türkiye’de de büyük çalışmalar yapan işin erbabı insanlar. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde Prof. Dr. Nesrin Özören’in çok önemli bir aşı çalışması var.
Tüm bu önemli bilimsel girişimlerin dışında, konuşulmayan başka derin konular da var. Ev içi şiddet oranları arttı. Cinsel taciz oranları arttı. Yapılan araştırmalara göre; dünya çapında 1 ay evde kalmamız, 30 milyon insanın ev içinde şiddet ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor. Özellikle anne ve babaları ile yaşayan ergenlik dönemindeki gençlerin yaşadıkları gerilim arttı. Bu süreç içinde teknoloji bağımlılığı, motivasyonsuzluk, iş kayıpları, belirsizlik, depresyon, gelecek korkusu, anksiyete gibi problemler ortaya çıktı.
Okul Sadece Eğitim Alınan Bir Ortam Değil
Tüm bu süreç ve gelişmeler içinde değinilmesi gereken, en önemli konulardan biri de şu, okul sadece eğitim alınan bir ortam değil. Okul aslında sosyalleşmenin ve tabi ki; öz disiplinin sağlandığı bir ortam aynı zamanda… Öğrencilerin sosyal yaşamlarını yürüttükleri bir ortam… Bu yüzden eğitimde fiziksel ortamlara da ihtiyaç duyuluyor ve her zaman duyulacak. Ancak; elbette online platformlar eğitimde bambaşka bir süreci de evlerimize kadar getirdi. Online eğitimler, sertifika programları, bu süreç içinde kullanılan tüm uygulamalar eğitimin geleceği ve yeni eğitim sistemi için kapı araladı.
Yeni eğitim sistemi ve dünyanın, pandeminin ardından nasıl şekilleneceğine hep birlikte tanık olacağız. Bu konuya dair daha detaylı bilgi ve merak ettikleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, YouTube kanalına abone olabilirsiniz.