Blog

Üniversite Türleri Nelerdir?

13 Kasım 2021

“Dünyada her zaman farklı üniversite türleri mevcut olmuştur. Bugün öğrenciler bu durumun farkına yeni yeni varmaya başladılar. Genellikle öğrenciler, önceki yıllarda üniversite türünü bilinçsiz bir şekilde tercih ediyorlardı. Okulların türleri […]”

Dünyada her zaman farklı üniversite türleri mevcut olmuştur. Bugün öğrenciler bu durumun farkına yeni yeni varmaya başladılar. Genellikle öğrenciler, önceki yıllarda üniversite türünü bilinçsiz bir şekilde tercih ediyorlardı. Okulların türleri de, ya mezun olduktan sonra ya da eğitim almaya başladıktan sonra anlaşılıyordu. Bir diğer yandan, bazı öğrenciler de okulların türlerini önceden araştırıyorlar ama bir türlü karar veremiyorlardı. Özellikle üniversite sınavından sonra öğrencilerin tercih dönemlerinde karar aşaması çok daha zor bir hal almaktadır.

Genel olarak öğrenciler hangi okul türünün kendisi için en iyi seçenek olacağına karar veremiyor. Öğrenciler sınavlardan sonra okulun adına göre ya da bölüme göre tercihlerini yapıyor. Bu ikilem dünyanın her yerinde geçerli. Ayrıca yurt dışında okumak isteyen öğrenciler de bu kararsızlıkla fazlası ile karşılaşıyor. Çünkü işin içerisinde dünyadaki diğer üniversiteler girince karar vermek daha da zor bir hal alıyor. Öğrencilerin kendi yetenekleri aslında bu süreçteki en büyük etkendir.

En iyi üniversiteler öğrencinin okuduğu üniversitedir. Üniversitenin nerede olduğu ya da öğrencilere ne sunduğu 2. Plandadır. İlk planda her zaman öğrencilerin kendi sahip olduğu imkanlar değerlendirilmelidir. Okuldaki tüm dezavantajları avantaja çevirmek tamamen öğrencilere bağlı bir konudur. Günümüzde profesyonel ya da kariyer olarak başarılı herkes dünyanın en iyi okullarından mezun olmamıştır. Çok küçük okullarda okuyup çok büyük yerlere gelen yüz binlerce başarılı insan vardır.

Üniversite Türleri Öğrencilere Garanti Sağlamaz!


Öğrencilerimiz genellikle başarılı bir okulu kazandıktan sonra onun arkasına saklanır. Örneğin İstanbul’daki üniversiteler genellikle öğrenciler için ayrı öneme sahip oluyor. Burada üniversite kazanan öğrenciler hayatlarının geri kalanı garantideymiş gibi hareket ediyor. Hem eğitim hem de iş konusunda dünyanın hiçbir üniversitesi garanti veremez. Bu bakış açısı öğrencilere çok kısa zamanda olumsuzluklar ile geri döner. Üniversiteler bir marka gibi değerlendirilmemelidir.

Öğrenci verilen eğitimi ne kadar çok isterse o kadar çok alır. Türkiye’deki en iyi üniversiteler için de yurt dışındaki en iyi üniversiteler için de durum aynıdır. Öğrencilerin kendi yapılarına en uygun üniversite türünü seçmelidir. Maalesef günümüzde öğrenciler okulun adına göre tercih yapıyor. Bu yüzden de okullardan mezun olan kişiler kısa sürede işsiz kalıyor. Maddi olarak zarar gören öğrenciler manevi olarak da sorun yaşıyor.

Üniversite türleri bugün 4 farklı başlık altında toplanıyor. Bu türlerin hepsi de dünya genelinde kabul görüyor. Öğrencilerin bu 4 tür arasından kendi çalışma prensibine en uygun olanını seçmesi lazım. Çünkü her türün eğitim anlayışı birbirinden farklıdır. Buna ek olarak bu türlerin hedefindeki öğrenciler de birbirinden farklı oluyor. Öğrenciler kendilerine uygun olan üniversiteyi tercih etmedikleri zaman kısa sürede bunu fark edebiliyor. Verilen eğitim karşısında iyi performans gösterememek bunun en açık örneklerinden bir tanesi.

Üniversite Türleri Arasında Büyük Üniversiteler


Çok büyük üniversite çeşitleri adını öğrenci nüfuslarından almıştır. Genellikle bu okulların öğrenci sayısı 40 binden başlar. Dünyanın bazı noktalarında bu rakam 200 bine kadar ulaşmaktadır. Bu tarz üniversitelerde sınıftaki öğrenci sayısı 2 binlere yaklaşabilir. Bu kadar kalabalık içerisinde eğitim almak da her öğrenci için uygun değildir. Çünkü okuldan kütüphaneye kadar her kalabalıktır. Kalabalıkta rahat edemeyen öğrenciler için bu okullar kesinlikle önerilmez.

Dünyadaki Araştırma Üniversiteleri

Bir diğer adı Ar – Ge üniversiteleri olan bu okulların sayısı gün geçtikçe artıyor. Türkiye’deki üniversiteler ve bölümleri genel olarak bu türe yoğunlaşmak istiyor. Bu okullarda en çok dikkat çeken nokta ise öğrenci başına düşen akademisyen sayısı. Bu oran zaman zaman 2 öğrenciye bir akademisyen olarak bile şekilleniyor. Fakat öğrenciler öğretmenleri ile ters düştükleri takdirde okullardan mezun olamıyor. Fikir çatışması bu okulların en büyük problemi. Bazı okullarda bu sorun yüzünden mezun olma oranı yüzde 10’lara kadar geriledi.

Halkla Beraber Olan Üniversite Çeşitleri

Halk ile beraber olmak aslında öğrencinin eğitimde belli bir dönem halka karışmasını ifade ediyor. Özellikle 2. Sınıftan sonra staj olarak eğitime devam eden okullar bunlara örnektir. Hemşirelik, tıp ya da diş hekimliği en çok bilinen halk üniversitesi bölümüdür. Üniversite türleri arasında bu bölümler genellikle sosyal öğrencilere hitap eder. Ayrıca eğitimi dışarda değil de okulda öğrenmek isteyen öğrenciler için bu üniversiteler tercih edilmez.

Üniversite Sanayi İş Birliği Okulları

Son zamanlarda pek çok üniversite teknopark kurdu. Teknoparka sahip üniversitelerin türü de üniversite sanayi iş birliği üniversiteleridir. Mühendislik öğrencilerine özellikle hitap eden bu üniversiteler teorik eğitimden çok uygulamalı eğitim verir. Bu yüzden de okurken tecrübe kazanmak isteyen öğrenciler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Almanya ve Amerika bu tarz üniversitelerin en çok bulunduğu ülkelerdir.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden üniversite türleri ile alakalı detaylı içerikler bulabilirsiniz. Ayrıca Aba Kariyer internet sitesini ziyaret ederek de ülkemizdeki üniversitelerin türleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün