Blog
21. Yüzyılda Yeni Dünya Düzeni
10 Temmuz 2021
“Son zamanlarda yeni dünya düzeni kavramı fazlası ile gündeme gelmeye başladı. Bu yeni düzen ile birlikte sosyal sınıf arası geçiş olarak adlandırılan mobilite önemli bir başlık olarak dikkat çekiyor. Bu […]”
Son zamanlarda yeni dünya düzeni kavramı fazlası ile gündeme gelmeye başladı. Bu yeni düzen ile birlikte sosyal sınıf arası geçiş olarak adlandırılan mobilite önemli bir başlık olarak dikkat çekiyor. Bu konuda Amerika ve Türkiye incelendiği zaman da ortaya çok farklı bir sonuç çıkıyor. Türkiye sosyal sınıf geçişi olan en iyi ülkelerden bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Bu duruma pek çok örnek verilebilir. Örneğin Anadolu’dan gelen bir öğrencinin istediği üniversiteye geçiş yapması ülkemizde çok daha rahat.
Eğer öğrenci başarılı ise ya da belli bir zeka seviyesine sahip ise farklı bir sınıfa da geçer iyi bir üniversitede de okur. Ama Amerika’da bu durum böyle ilerlemiyor. Amerika ve Almanya gibi ülkelerde inanılmaz derecede gruplaşmalar var. O gruplar arası geçişleri sağlamak da bir o kadar zor. Eğitim bu konuda adeta bir asansör görevi görüyor. Almanya ve Amerika’ya ek olarak Kanada, İngiltere ve İtalya gibi ülkelerde de benzer bir durum söz konusu oluyor.
Ben bu durumu ilkokul, ortaokul ve lisans düzeyinde karşılaştırmalı olarak gördüm. Bu ülkeler gruplaşma yokmuş gibi göstermeye çalışıyor. Üniversite başvurularında ülkeler etnik gruplardan ne kadar kişi alacaklarını belirterek dışarıya farklı gösteriyor. Fakat bu yanlış gösterim de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Çünkü bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları artık ortaya çıkıyor ve gerçekleri herkese gösteriyor. Bu ülkelerdeki eğitim eşitsizliği artık rahatsız olunan bir konu olmaya başladı.
Yeni Dünya Düzeni ve Eğitim Eşitliği
Ülkemizin herhangi bir noktasındaki bir genç çok rahat bir şekilde ülkenin en iyi üniversitelerinde eğitim alabiliyor. Bu durum ülkemizde çok basit bir şeymiş gibi görünüyor. Fakat diğer ülkelerin durumu göz önüne alındığı zaman aslında bu eğitim eşitliği hiç de küçümsenecek bir durum değil. Yurt dışındaki üniversiteler ile yakından iletişimim olduğu için bazı durumlar orada açık açık yapılıyor. Bunlardan birisi de öğrencilerin başarılı olduğu için değil sadece etnik kökenine göre okullardan kabul alması.
Yani çok düzgün bir sistemin içerisinde yer alıyoruz. Bizdeki eğitim sistemi bize kötü gözüküyor. Kendi içerisinde eğitimimizin ulaşılabilir olması son derece önemli bir konu. Zaten ülkemizdeki eğitimin herkese nasıl ulaştığını yakından örnekler ile de görüyoruz. Köyde yaşayan ve ders çalışarak sınavda derece yapan öğrenciler de aslında bu durumu açık bir şekilde gözler önüne seriyor. Bu tarz örnekler ülkemizde her yıl binlerce kez insanların karşısına çıkıyor. Yeni dünya düzeni içerisinde bu durum ülkemiz için büyük bir avantaj.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret ederek yeni dünya düzeni hakkında daha detaylı içerikler bulabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesini ziyaret ederek de yurt dışı eğitimleri hakkında daha detaylı içerikler bulabilirsiniz.