Blog

Yurtdışı Üniversite Tercihi Yapılırken Bilinmesi Gerekenler

7 Haziran 2021

“Günümüzde yurtdışı üniversite tercihi yapılırken bilinmesi gereken noktalar çok önemli bir hal aldı. Öğrenciler için artık yurt dışında bir ülkede okumak kolay bir sürece dönüştü. Eskiden öğrenciler için yurt dışı […]”

Günümüzde yurtdışı üniversite tercihi yapılırken bilinmesi gereken noktalar çok önemli bir hal aldı. Öğrenciler için artık yurt dışında bir ülkede okumak kolay bir sürece dönüştü. Eskiden öğrenciler için yurt dışı tercihleri belli ülkeler ile sınırlıydı. Amerika ve İngiltere, bu sınırlı ülkeler arasında başı çekiyordu. Bu iki ülke, yurt dışını tercih eden öğrencilerin yüzde 80’den fazlalık bir kısmını kapsıyordu. Bu yüzden de öğrenciler, genellikle bilinen bir sistemde eğitim alıyordu.

Yurtdışında üniversite okumak için hangi sınav gerekir ya da benzer konular öğrenciler için hep bilinen konulardı. Çünkü okulların genel olarak öğrenci kabulleri birbirine benzer ilerliyordu. Fakat zaman içerisinde değişmeye başladı. Özellikle Avrupa ülkelerinin devreye girmesi ile birlikte durumlar farklı bir hal aldı. Çünkü artık öğrencilerin tercih edeceği ülkelerin ve üniversitelerin bir sınırı yok. Öğrenciler rahat bir şekilde dünyanın diğer ucunda eğitim almaya hak kazanıyor.

Tabi bu hakkı elde etmek için öğrencilerin bazı kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Eski dönemlerde bu durum bile mümkün değildi. Ülkeler ve üniversiteler kendilerini çok başarılı öğrenciler dışında herkese kapatıyordu. Günümüzde ise üniversiteler tecrübeli ve okumak istediği alana yatkın olan kişileri kabul ediyor. Öğrencilerin tercih edeceği okul sayısı arttığı için de dikkat edeceği noktalar da arttı. Bu noktalara dikkat ederek öğrenciler daha kolay bir eğitim hayatı geçirir.

Yurtdışı Üniversite Tercihi Yaparken Eğitim Dili

Eğitim dili genellikle fazla dikkat edilmeyen konulardan birisidir. Amerika ve İngiltere’de üniversite tercihi yapan kişiler için zaten tek bir seçenek vardır. Fakat yurtdışı üniversite tercihleri Avrupa’ya doğru kaydıkça farklı dillerde eğitim verilir. Örneğin Almanya, Fransa, Hollanda ya da İtalya gibi ülkelerde sadece tek dilde eğitim verilmez. Öğrencilere hem İngilizce hem de ülkenin ana dilinde eğitim alma hakkı verilmektedir. Hatta aynı üniversitede aynı bölümün 2 farklı dilde eğitimi vardır. Bu yüzden de öğrenciler seçtikleri alanın eğitimlerini önceden bilmelidir.

Yurt Dışındaki Üniversitelerin Fiyatları

Üniversite fiyatı her ülkeye göre farklılık gösterir. Aynı ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da hem devlet hem de özel okullar vardır. Her iki okulun da fiyatı birbirinden ayrıdır. Avrupa’da üniversite okumak çok pahalı olmasa da bazı ülkelerde yükseklere çıkabiliyor. Aynı ülke içerisinde bulunan okulların fiyatları da zaman zaman farklılık gösteriyor. Özellikle İngiltere, Amerika ve İsviçre’de üniversite eğitimleri oldukça pahalı. Yurtdışı üniversite tercihi yaparken de okulların yıllık fiyatları gelir düzeyine göre araştırılmalıdır.

Ülkelerin Öğrencilere Sağladığı Burs İmkanları

Yurt dışında üniversiteler ve ülkeler öğrencilerin kolay bir eğitim hayatı geçirmesi için pek çok kolaylık sağlar. Burslar da bunlar arasında ilk dikkat çeken noktadır. Yurt dışına olan ilginin arması ile birlikte burs imkanları da artmaya başladı. Artık her öğrenciye ve her bütçeye göre burs imkanı bulmak mümkün. Bu burslar sayesinde öğrenciler çok daha rahat bir eğitim dönemi geçirir. Bu yüzden de yurtdışında ücretsiz üniversite nasıl okunur diye merak eden öğrenciler ilk olarak bursları araştırmalıdır.

Ülkelerin Öğrenciye Göre Pahalı - Ucuz Olması

Yurtdışı üniversite tercihi demek sadece okul okumak anlamına gelmiyor. Ya da öğrencilerin sadece üniversite harcı ödemesi anlamına da gelmiyor. Öğrenciler bu ülkelerde belli bir süre boyunca hayatlarını devam ettirecekler. Bu yüzden de ülkenin ya da şehrin öğrencinin gelir düzeyine göre uygunluğu son derece önemli. Pek çok öğrenci sadece sosyal hayatlarını devam ettiremediği için okullarını yarım bıraktı. Bu yüzden öğrenciler maddi olarak kendilerini aşmayacak ülke ya da şehirleri tercih etmelidir.

Üniversitelerin İstediği Sınavların Belirlenmesi

Yurtdışı üniversite bölümleri her zaman en iyi öğrencileri yakalamaya çalışır. Bu yüzden de her okul kendine özgü kabul sistemi geliştirir. Fakat öğrencilerin bu aşamaya gelmeden önce ön kriterleri yerine getirmelidir. Bu kriterler de genellikle uluslararası sınavlardan alınan puanlar ya da benze çalışmalardır. Bunun yanı sıra her sınav her üniversitede geçerli değildir. Örneğin kimi üniversiteler için AP kimi üniversiteler için ise IB gereklidir. Fakat her ikisine de giren kişilerin bunu CV’lerinde belirtmesi her zaman onlara artı olarak geri döner.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından yurtdışı üniversite tercihi hakkında detaylı videolara ulaşabilirsiniz. Doç. Dr. Gamze Sart web adresinden de yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı gibi sorularınız için öğretici blog yazıları bulabilirsiniz.  Aba Yurt Dışı Eğitim İnternet sitesinden de lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak için destek alabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün