Blog

Yurt Dışındaki Üniversiteler İçin Ülke Seçimi Nasıl Yapılmalı?

3 Haziran 2021

“Her yıl ülkemizden on binlerce öğrenci yurt dışındaki üniversiteler için başvurular yapıyor. Özellikle son 10 yılda yurt dışından kabul alan öğrenci sayısı büyük bir artış gösterdi. Ayrıca öğrenciler artık sadece […]”

Her yıl ülkemizden on binlerce öğrenci yurt dışındaki üniversiteler için başvurular yapıyor. Özellikle son 10 yılda yurt dışından kabul alan öğrenci sayısı büyük bir artış gösterdi. Ayrıca öğrenciler artık sadece Amerika ya da İngiltere’yi tercih etmiyor. Amerika ve İngiltere üniversiteleri yıllar boyunca öğrencilerin ilk tercihleriydi. Fakat zaman geçtikçe öğrenciler, yeni ülkeleri ve okulları keşfetmeye başladı. Almanya, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler zamanla öğrencilerin aklında yer edindi.

İlerleyen süreçlerde ise Polonya, Finlandiya ve Norveç gibi ülkeler de öğrenciler için tercih edilebilir bir hal aldı. Günümüzde bir öğrencinin lisans ya da lisansüstü eğitim alabileceği onlarca farklı ülke var. Ve bu ülkelerin hepsi farklı avantajlara ve dezavantajlara sahip oluyor. Bunların arasında maddi imkanlar, destekler ya da eğitim sistemi gibi önemli pek çok konu bulunuyor. Yani günümüzde öğrencilerin tek tercihi Amerika’da üniversite okumak değil.

Yurt Dışındaki Üniversiteler ve Kabulleri

Yurt dışında okumak isteyen her öğrenci aynı şartlara sahip olamıyor. Bu şartlar kimi öğrenciler için maddi kimi öğrenciler için ise eğitim temelli olabilir. Bu tarz durumlar yüzünden ilk başlarda yurt dışında okuyan öğrenci sayısı ülkemizde oldukça düşüktü. Benzer sorunlar farklı ülkelerde de mevcuttu. Bu yüzden yurt dışındaki okullar zamanla öğrenci kabullerini şekillendirdi. Yurt dışındaki üniversiteler her geçen dönem öğrencilerin daha kolay başvuru yapması için çalışmalar yapıyor.

Örneğin artık lise diploması ile yurtdışında üniversite okumak gibi bir seçenek var. Ya da öğrenciler sadece dil sınavlarına girerek yurt dışında üniversite okumaya hak kazanabiliyor. Bu durum da her okulun farklı bir kabul süreci yürütmesine neden oluyor. Öğrenciler başvuracakları okullara ve ülkelere göre farklı sistem içerisinde değerlendiriliyor. Fakat tüm okullarda zorunlu ve ortak olan nokta dil eğitimidir. Öğrencilerin uluslararası sınavlardan eğitim alacakları dilde ortalama bir puan alması gerekiyor. Ya da öğrenciler kabul aldıktan sonra 1 yıl hazırlık sürecinden geçerek okullarına başlıyor.

Yurt Dışında Üniversiteleri İçin Ülke Seçimi

Daha önce de söylediğimiz gibi yurt dışında üniversite eğitimi alınacak onlarca ülke var. Ve her ülkenin de kendi oturmuş bir sistemi var. Bir diğer yandan ülkelerdeki bazı özel durumlar kimi öğrenciler için avantaj kimi öğrenciler içim ise dezavantaj oluyor. Genel olarak ise ülke seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar ise şunlar:

  • Ülkelerdeki eğitim sistemi sürekli farklılık gösterir. Bu yüzden öğrenciler okuyacakları alan için kendilerine en uygun eğitim sistemine sahip okulları belirlemelidir. Her eğitim sistemi tüm öğrencilere hitap etmez.
  • Üniversite ücretleri de büyük farklılıklara sahiptir. Her ülkenin benimsediği üniversite fiyatı birbirinden ayrıdır. Örneğin Amerika’da 16 bin dolar olan bir üniversite fiyatı Avrupa’da 500 Euro olabiliyor. Bu yüzden de öğrenciler maddi olarak sorun yaşamayacakları ülkeleri tercih etmelidir. Yurt dışındaki üniversiteler üniversite ücretleri dikkat edilecek ilk konulardan bir tanesidir.
  • Ülkelerin öğrencilere sunduğu burs imkanları da öğrencilerin dikkat edeceği bir diğer konudur. Verilen bursların kolaylığı ya da ne kadar olduğu bilinerek öğrenciler daha rahat bir eğitim hayatı yaşayabilir.
  • Ülkelerin istediği ya da isteyeceği uluslararası sınavlar her zaman farklıdır. Yurtdışı üniversite sınavları bu yüzden dikkat edilecek noktalardandır. Kimi üniversiteler sınav istemezken kimi üniversiteler öğrencilerden AP ya da SAT gibi sınavlar ister.
  • Ülkelerde verilen eğitimin dili de son derece önemlidir. Çünkü okulların verdikleri dil eğitimi her zaman İngilizce olmaz. Ya da her zaman ülkeler kendi ana dilinde eğitim vermez. Örneğin Almanya da hem Almanca hem de İngilizce eğitim veren okullar mevcut. Aynı durum Finlandiya gibi ülkeler için de geçerli. Bu yüzden de öğrenciler ülkelerdeki eğitim sistemine göre seçimlerini yapmalıdır.

Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalından ve web sitesinden yurt dışındaki üniversiteler ile alakalı daha detaylı bilgiler alabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesinden de yurtdışında üniversite nasıl okunur gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

 

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün