Blog
Yurtdışında İşletme Okumak Öğrencilere Neler Sunar?
18 Mayıs 2021
“Son dönemlerde yurtdışında işletme okumak isteyen öğrencilerin sayısı artmaya başladı. İşletme bölümüne olan bakış açısı ülkemizde çok farklı. İnsanlar genellikle işletme okuyan kişilerin ileride işsiz kalacağını söylüyor. Ve maalesef bu […]”
Son dönemlerde yurtdışında işletme okumak isteyen öğrencilerin sayısı artmaya başladı. İşletme bölümüne olan bakış açısı ülkemizde çok farklı. İnsanlar genellikle işletme okuyan kişilerin ileride işsiz kalacağını söylüyor. Ve maalesef bu durum da gerçekleşiyor. Ülkemizde binlerce işletme mezunu ya kendi alanlarında çalışmıyor ya da çok kötü şartlar altında mesleklerini yapıyor. İşletme mezunlarının sadece küçük bir kısmı, alanlarında önemli yerlerde çalışabiliyor. Bu yüzden de ülkemizde işletme bölümüne bakış açısı olumsuz olarak ilerliyor.
Fakat yurtdışı işletme üniversiteleri ve eğitimleri işletme bölümüne olan bakış açısını değiştiriyor. Kaliteli bir eğitim ve buna ek olarak yüksek standartlarda iş imkanı yurtdışı işletme okullarında öğrencileri bekliyor. Bu yüzden de öğrencilerimiz işletme bölümü ülkemizde okumayı artık istemiyor. Bunu yerine Amerika da işletme okumak için ya da başka ülkelerde işletme okumak için yoğun bir çaba sarf ediyor.
Yurtdışında İşletme Okumak İsteyen Gençlerin Bilmesi Gerekenler
Yurt dışında işletme alanında eğitim almak ülkemizdeki kadar kolay değildir. Üniversitelerin prestijine göre öğrenci kabul süreci zorlaşıyor. Fakat öğrencilerin başvuracağı okul hangisi olursa olsun başvuru süreci kesinlikle titiz ilerletilmelidir. Ayrıca tüm işletme üniversitelerinin ortak olarak dikkat ettiği iki önemli nokta vardır. Bunlardan bir tanesi öğrencilerin diploma puanıdır. Öğrencilerin diploma puanı ne kadar yüksek olursa kabul için o kadar avantaj sağlar.
Buna ek olarak öğrencileri için ayrıca yabancı dil yeterliliği de son derece önemlidir. İşletme yurtdışında en çok okunan bölümler arasında olmasa da neredeyse her ülkede eğitimi İngilizcedir. Bu yüzden de öğrencilerin TOEFL ya da IELTS sınavına girerek geçerli bir puan alması gerekir. Ayrıca Eğitim dili İngilizce olmayan üniversiteler öğrencilere eğitim alacakları dilde bir yıl hazırlık hakkı da veriyor. Niyet ve referans mektupları ise öğrencilerin tercih ettiği üniversiteye göre istenen diğer konulardır.
İşletme bölümünün eğitim süresi de ülkemizden farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde eğitim 2 yıl sürerken bazı ülkelerde ise eğitim 3 - 4 yıl arasında sürebilmektedir. Her üniversite farklı ders programı içerisinde öğrencilere eğitim vermektedir. Yurtdışındaki işletme bölümleri arasında hepsinin YÖK denkliği de bulunmuyor. Yurtdışında işletme okumak isteyen gençlerin özellikle denklik olayına fazlası ile dikkat etmesi gerekiyor. Aksi takdirde öğrencilerin diploması ülkemizde geçerli olmayacaktır.
Yurt Dışında İşletme Okumanın Avantajları
Öğrencilerin yurt dışında bir okuldan işletme kabulü alması onlara pek çok fırsatı da beraberinde getiriyor. Özellikle öğrencilerin eğitim sırasında aldıkları kaliteli eğitim büyük bir avantajdır. Çünkü öğrenciler sadece sosyal hayatta kullanacakları bir İngilizce eğitimi almıyor. Aynı zamanda mesleki olarak da ileri düzey bir İngilizce gelişimi sağlamış oluyor. Bu durum ülkemizde büyük firmaların kapısını öğrencilere açmış oluyor. Aynı şekilde dünyanın farklı noktalarında da çalışmak için bir kapı açıyor.
Ayrıca yurtdışında işletme okumak öğrencilerin mesleki vizyonunu da geliştiriyor. Öğrenciler kaliteli bir eğitim sisteminde işletme eğitimi aldığı için bölümlerinin önemini çok daha iyi öğreniyor. Bu sayede mesleki olarak çok daha iyi yerlere geliyor. Bunlara ek olarak yurt dışındaki işletme okulları büyük firmalar tarafından yakından takip edilen bölümlerdendir. Firmalar bölümlerinde dikkat çeken öğrencilere ilk önce staj imkanı tanıyor. Daha sonra ise mezuniyetten sonra iş imkanları ile değerlendiriyor.
Doç. Dr. Gamze Sart Youtube kanalını ve web sitesini ziyaret ederek yurtdışında en çok okunan bölümler hakkında bilgiler alabilirsiniz. Aba Yurt Dışı Eğitim internet sitesinden de Yurtdışında işletme okumak için gereken sınavlar hakkında bilgiler alabilirsiniz.