Blog
İnovasyon Nedir? Ekonomik Krizden Çıkış Yolu: İnovasyon
17 Eylül 2020
“İnovasyon nedir? Ekonomik krizden çıkış yolu inovasyon olabilir mi? Dünyanın her yerinde globalleşme ile beraber ekonomik kriz bütün şirketleri farklı yönde etkiliyor. Daha da önemlisi, dünyadaki en büyük şirketlerin ayakta […]”
İnovasyon nedir? Ekonomik krizden çıkış yolu inovasyon olabilir mi? Dünyanın her yerinde globalleşme ile beraber ekonomik kriz bütün şirketleri farklı yönde etkiliyor. Daha da önemlisi, dünyadaki en büyük şirketlerin ayakta kalma süreleri gitgide azalıyor. Değişime, farklılığa, inovasyona ayak uyduramayan pek çok şirket batıyor veya küçülüyor.
Ekonomik kriz aslında beklenilenin aksine fırsat olarak değerlendirilebiliyor. Bu dönemlerde özellikle gelirin azalması neticesinde şirketler yeni yöntemler geliştirmek zorunda kalıyorlar. Yani kriz dönemini aslında inovasyon dönemi olarak adlandırmak mümkün. Örneğin; Google’ın ya da Facebook'un ortaya çıkışı kriz dönemlerine rastlıyor. Türkiye için de benzer bir durum söz konusu… Türkiye'nin son 40 yılına baktığımızda pek çok inovasyon odaklı şirketin kriz döneminde ortaya çıktığını görüyoruz. Bu durumun önemli örneklerinden bir tanesi, Yemek Sepeti…
İnovasyon Nedir?
Peki, inovasyon nedir ve neden kriz dönemlerinde fırsat yaratıyor? İnovasyon sözcüğü, Türkçe’de “yenilik” anlamına geliyor. Oslo Kılavuzu’nda inovasyon; işletme içi uygulamalarda, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni, veya önemli derecede iyileştirilmiş bir ürün, mal veya hizmet, veya bir süreç; yani bir pazarlama yöntemi ya da yeni bir organizasyonel yöntemin gerçekleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Yenilikçilik, şirketlerin kendi bulundukları alanlarda ve uzmanlıklarında mekânsal, zamansal ya da maliyet alanlarında fark yaratması anlamına geliyor. Fakat; bu tek başına yeterli değil. Aynı zamanda firmalar kendi alanlarında ürettikleri ürünleri, hizmetleri, servisleri ya da süreçleri de daha farklı şekle getirebiliyorlar ise inovasyonu farklı bir şekilde görmek ve adlandırmak mümkün olabiliyor.
Tabii ki inovasyon sadece bireye veya şirkete bağlı değil. Aslında ülkelerin politikası da bu anlamda önem taşıyor. Gerçekten bir ülkenin inovasyon ve yenilikçilik politikası o ülkenin tüm şirketlerini ve bireylerini etkiliyor. Aslında şirketler, o ülkede bulunan politikalar ile beraber destekleniyor ve tahminimizin ötesinde, bütün haritaları değiştirecek şekilde yeniden yapılanıyor. Buna ek olarak; bireyin fark yarattığı, değer oluşturduğu, dijital dönüşümü sağladığı kurumlar da çok önemli. Bunlar üniversiteler, startuplar ya da büyük şirketler olabilir.
Pazarlama Alanında İnovasyon Önem Taşıyor
Kriz döneminde önem verilmesi gereken bir başka konu ise pazarlamadaki inovasyon… Özellikle çevresel anlamdaki duyarlılığın korunduğu pazarlama stratejileri son zamanlardaki büyük önem kazandı. Bir başka önemli inovasyon alanı ise organizasyonel anlamda yapılan yenilik. Sadece ürün, hizmet ya da pazarlama stratejileri anlamında yapılan inovasyon yeterli değil. Aynı zamanda organizasyonel anlamda da yatırım açısından inovasyonu tetiklemeniz gerekiyor. Rekabete ayak uydurabilmek için daha dinamik, daha hızlı, çabuk hareket eden kurumlara ve organizasyonlara ihtiyacımız var.
Yaratıcı Yıkım
Tüm bunlara baktığımızda aklımıza 1930’larda Joseph Schumpeter’ın bahsettiği konu geliyor. “Kapitalizmin özü, yaratıcılığın yıkımıdır”. “Creative destruction” olarak geçen bu “yaratıcı yıkım”, aslında yeni bir dönemin de başlangıcı oluyor. Böyle dönemler hem şirketlerin hem de bireylerin aslında kabuk değiştirdikleri, kendilerini yapılandırdıkları, pazarlarını değiştirip ürünlerini farklılaştırdıkları ve fark yarttıkları, değer oluşturdukları bir dönemler olarak karşımıza çıkıyor. Kriz, yenilenme ve yapılanma demek. O yüzden inovasyon için hazır olmak ve hemen işe başlamak gerekiyor.
“İnovasyon nedir?” sorusunu sizler için yanıtlamaya çalıştık. İnovasyon, ekonomi, şirketlerin ve ülkelerin politikaları, kriz dönemleri ve daha pek çok konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, YouTube kanalına abone olabilirsiniz.