Blog
21. Yüzyılda Hangi Alanlar Ön Plana Çıkacak? Yapay Zeka Girişimleri
10 Temmuz 2020
“21.Yüzyıl, dijital çağ olarak anılıyor ve uzay araştırmaları, yapay zeka girişimleri, biyoteknoloji çalışmaları hız kazanırken, pek çok yeni alan ve meslek ön plana çıkıyor. Yaşadığımız yeni dünyaya uyum sağlamak ve […]”
21.Yüzyıl, dijital çağ olarak anılıyor ve uzay araştırmaları, yapay zeka girişimleri, biyoteknoloji çalışmaları hız kazanırken, pek çok yeni alan ve meslek ön plana çıkıyor. Yaşadığımız yeni dünyaya uyum sağlamak ve gelecekte insanlığa yararlı ve fark yaratan çalışmalarda yer almak isteyen gençler yeni alanlara yönelmeye başladı bile. Peki; 21. Yüzyılda hangi alanlar ön plana çıkacak? Birlikte göz atalım.
Pusulanın Tam Ortasında Yapay Zeka Yer Alıyor
Türkiye’de ve dünyada, 2000’li yılların başından beri yani milenyum çağı başladığından bu yana; akademi, 8 önemli alanı ön plana çıkardı. Bunlar; Tıp, Mühendislik, Sosyal Bilimler, Sanat, Psikoloji, Eğitim, Biyoteknoloji, Mimarlık ve Görsel Sanatlar alanları… Tüm bu alanları bir pusulanın ana ve ara yönleri gibi düşündüğümüzde; yakın geçmişte bu pusulanın tam ortasında İşletme alanını görüyorduk. Bugün, işletme alanının önemini yitirdiğini söylemek mümkün. Günümüzde; pusulanın tam ortasında “yapay zeka” yerini aldı. Yapay Zeka ile birlikte, Makine Öğrenmesi, Büyük Veri ve Hukuk alanları da pusulanın ortasında kendilerine yer buluyor. Bahsettiğimiz bu alanların tamamı 21. yüzyıl boyunca, iş gücünün %95’ini kapsıyor olacak.
Dijital Çağ
Dijital Çağ kavramı, bilgisayar teknolojileri sayesinde bilginin yayılım hızının arttığı ve dünyanın bir ucundaki bilginin eş zamanlı olarak diğer ucunda yaşayan biri tarafından ulaşılabilir olduğu, kısacası; dünyanın “global bir köy” haline geldiği yeni çağı anlatmak için kullanılıyor. Dijital çağ ve değişen dünya öğrenme ve yaşam biçimlerimizi de etkiliyor. Adapte olabilmemiz için birtakım beceriler geliştirmemiz gerekiyor. İletişim ve düşünme becerilerimizi geliştirmek, medyayı iyi okuyabilmek ve etkili kullanabilmek, bilgisayar teknolojilerine, programlama dillerine ve yazılıma hakim olmak kısacası teknolojinin beraberinde getirdiği yeniliklerden haberdar olmak ve bu konuda bilgi hazinemizi olabildiğince genişletmek bu çağın gereklilikleri arasında…
Avatar 2045 Projesi
2045 Initiative, insan yaşamını uzatmak ile ilgili çalışmalar yürüten bir organizasyon. Rus girişimci, Dmitry Itskov ve Rus bilim insanları tarafından 2011 yılında kuruldu. Organizasyon başlangıçta, sinir ara yüzleri, robotlar ve yapay organları araştırmayı amaçlıyordu. Web sitelerinde yer alan ifadede amaçlarını, "İnsan kişiliğini biyolojik olmayan taşıyıcılara aktarmak, ömrü uzatmak ve ölümsüzlüğü bulmak. Özellikle Dünya'nın büyük bilim adamlarıyla sürekli temas halinde olmaya çalışıyoruz." şeklinde açıklıyorlar.
Avatar 2045 Projesi ile çizdikleri yol haritasında; 2015-2020 yılları arasında beyin kontrollü bilgisayar ile kontrol edilebilen avatar üretmek, 2020-2025 yılları arasında otonom yaşam destekli bir robota beyin nakletmek, 2030-2035 yılları arasında insan bilincini yapay taşıyıcılara aktarmak ve 2045 yılında sıradan organlara sahip insanlar için yeni bir çağ başlatmak gibi hedefler yer alıyor. Avatar 2045 Projesi başarıya ulaşırsa, insanlık bambaşka bir noktaya evrilecek gibi gözüküyor.
Yapay Zeka: Alan Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
Yapay zeka, robotlar, uzay teknolojileri ve bilişim teknolojileri hayatımızın merkezindeki yerlerini çoktan aldılar. Gençlerin ise geleceklerini kurgularken bundan 50-100 yıl sonrasını hesaplayarak ve tüm bu gelişmeleri göz önünde bulundurarak bölüm üniversite alanları seçimlerini yapmaları gerekiyor. Bilgisayar mühendisliği, tıp ve biyoteknoloji alanları geleceğin meslekleri arasında yer alıyor. Hukuk okumak isteyen bir öğrenci ise geleceği yakalamak için bilişim hukuku gibi alanlara yönelebilir. Yapay zeka, robotik gibi alanlara dair çalışmaların her geçen gün hız kazandığı ve kazanacağı görülüyor.
Yapay Zeka, Biyoteknoloji, Tıp, Hukuk, Mühendislik gibi ön plana çıkan alanlar, üniversite tercihi, bölüm ve alan seçimleri gibi konularda detaylı bilgi almak, sorularınızı yöneltmek ve destek için Doç. Dr. Gamze Sart ile iletişime geçebilir, web sitesini ziyaret edebilirsiniz.