Blog

Yurtdışında Eğitim Düşünen Öğrencilere Tavsiyeler

18 Haziran 2020

“Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. İlerleyen teknoloji ve ülkeler arası ulaşımın kolay hale gelmesi sonucunda üniversite öğrencileri için yabancı bir ülkede okumak artık imkansız değil. […]”

Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin sayısı gün geçtikçe artış göstermektedir. İlerleyen teknoloji ve ülkeler arası ulaşımın kolay hale gelmesi sonucunda üniversite öğrencileri için yabancı bir ülkede okumak artık imkansız değil. Bir üniversite öğrencisi için başka ülkede okumak ve o ülkenin kültürünü yakından tanımak kendisine ekstra bir tecrübe anlamına gelmektedir. Gittikleri ülkelerin güzelliklerinden faydalanmak, kariyer imkanlarından yararlanmak ve hepsinden önemlisi yabancı dili geliştirmek öğrenciler için belki de bir daha yaşanmayacak bir deneyim olacaktır.

Uluslararası bir eğitim kurumuna başvuru da bulunulacaksa eğer öğrencilerin hazırlanması gereken sınavlar bulunmaktadır. Bunların başında SAT ve ACT sınavları gelmektedir. Aba Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi olarak öğrencilerimize bu sınavlar süresince gereken her türlü desteği ve emeği sağlayarak sınavlara hazırlanmalarında yardımcı olmaktayız. Öğrenciler eğer ki uluslararası bir eğitim programını kendilerine hedef belirlediler ise SAT sınavlarını tercih etmelidirler. Çünkü SAT pek çok üniversite tarafından kabul edilen ve özellikle Oxford, Cambridge gibi uluslararası okullar tarafından kabul gören sınavlar arasındadır.

Yurtdışında Eğitim Süreci Boyunca Neler Önemlidir?

Yurtdışında eğitim almayı planlayan öğrenciler için gidecekleri ülkelerde dikkat etmeleri gereken belli başlı kurallar bulunmaktadır. Özellikle öğrencilerin bölüm ne olursa olsun yeter ki yurt dışında okuyayım mantığı oldukça yanlış bir durumdur. Aba Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi olarak bizler gerek yurt dışına öğrenci gönderdik gerekse yurt dışından öğrencileri kabul ettik. Bu tercihler içerisinde önem verdiğimiz nokta her zaman kaliteli bir üniversite ile beraber kaliteli bir bölümünde olması yer aldı. Dünyanın en iyi 40 üniversitesi içerisinde kaliteli bir bölüme yerleşebiliyorsa öğrenci eğitimini yurt dışında almalı, ancak bu üniversiteler arasına giremiyorsa Türkiye’de okumak o öğrenci için daha yararlı olacaktır.

Yurt dışındaki lisans eğitim programlarında özellikle 2 yıl pek bir şey öğretilmiyor. Çünkü bu süreç daha çok öğrencilerin ülkeye ve üniversiteye hatta insanlarına alışması için geçen süreleri kapsamaktadır. Eğer ki bu sayılı üniversitelerin lisans programlarına yerleşilemiyorsa yurtdışında eğitim durumunu ertelemek yerinde bir davranış olacaktır. Lisans programlarından ziyade yüksek lisans programları ya da doktora programları tercih edilmelidir. Bu aşamada yazılı olmayan bir kural vardır ki, o da; ‘hep bir adım sonrasını önce yap mantığı’ durumudur. Aba Psikoloji ve Danışmanlık Merkezi bünyesinde sınavlara hazırlanan çoğu öğrencimiz yurt dışı programlarının büyük bir kısmına tam burslu olarak yerleşmeyi başardılar.

Uluslararası eğitim programlarının önemli noktalarından biri de, öğrencilere yurt dışı görgüsünü sağlıyor olmasıdır. Çünkü yurt dışına çıkan bireyler o ülkenin kültüründen etkilenerek vizyon sahibi olmaktadırlar. Kültürel farklılıklar sayesinde bireyler kendilerinde yüksek bir bilinç ve farkındalık oluşturmuş hale geleceklerdir. Çünkü insanlar önce kendi kültürlerinde doğarlar ve sonra körleşirler. Sonra gider başka bir kültür içerisinde yeniden doğarlar ve yeni bir benlik kazanırlar. Son olarak da tekrardan kendi kültürlerine dönerler ve bir kez daha yeniden doğmuş olurlar.

Erasmus Nedir?

Yurtdışında eğitim almak isteyen çoğu öğrencinin başvurdukları ilk yer Erasmus programları olmaktadır. Günümüzde Türkiye’de bulunan çoğu üniversitede Erasmus ve Mevlana projeleri yer almaktadır. Birçok öğrenci farklı ülkelere eğitim için gidip farklı kültürlerle kaynaşarak öz güven sahibi olmaktadırlar. Bu durum hem iş hayatlarına hem de sosyal yaşayışlarına pozitif anlamda etki etmektedir. Türkiye’den yurt dışına giden çoğu öğrencinin yanı sıra ülkemize erasmus plus ile çok sayıda öğrenci eğitim almak için gelmektedir. Erasmus nedir sorularına cevap olarak eğitim için öğrencilerin başka ülkelerde yer alması şeklinde kısa bir tanımlama yapılmaktadır. Erasmus programı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından yürütülen bir programdır.

Öğrencilerin yurt dışı programları için uçağa atlayıp gitmeleriyle başlayan bu serüven; o ülkedeki insanların yeme şekillerinden tutunda ders çalışma şekillerine kadar farklılıkların olması öğrencilere tecrübe kazandırmaktadır. Yurtdışında eğitim almak özellikle lise sonrası dönemde son derece önemlidir. Çünkü birey çok iyi bir lise eğitimi alarak Türkiye’de bir lisans programına yerleştiği zaman kendini lise 5’e gidiyormuş gibi hissedecektir. Bu aşamada işte lisans eğitimini yurt dışında almak son derece önemlidir.

Erasmus Programı ile Uluslararası Eğitim

Erasmus plus ile yurt dışına giden öğrenciler lise düzeninden çıkarak farklı tecrübelere yol almaktadırlar. Hayatlarının her döneminde faydalanacakları bu tecrübeler ile iş ilişkilerinde, arkadaş ilişkilerinde ve zorluklarla başa çıkmada deneyim kazanmaktadırlar. Ayrıca bu deneyimler içerisinde evden uzaklaşıyor olmanın vermiş olduğu bir mekan değişikliği de bulunmaktadır. Çünkü kişiler bu sayede çamaşır yıkamasını, yurt ortamında kalmayı ve yabancı biri ile aynı odayı paylaşmayı tecrübe ederek eğitimini gerçekleştirmektedir.

Günümüzde hemen hemen tüm okulların Erasmus programları bulunmaktadır. bu eğitim sistemi ile yurt dışına çıkan kişiler farklı kültürlerle beraber o ülkenin iklimini, yaşamını ve ortamını da özümseyerek büyümeyi ve gelişmeyi sağlamaktadır. Erasmus plus ile özellikle Türkiye’nin 2 konusu uluslararası bir hal almış durumdadır. Bunlardan ilki; Bankacılık ve Finans, ikincisi ise; eğitim sistemidir. Çünkü özellikle yüksek lisans eğitim programları içerisinde büyük imzalar atmış öncü bir ülke konumundayız.

Yurtdışında eğitim programlarında bugün Avrupa’daki pek çok ülkeden daha iyi bir pozisyonda yer almaktayız. Özellikle kadın akademisyen sayısının en yüksek olduğu ülkelerden biriyiz. Hatta kız öğrenciler tarafından belli bölümlerin tercih edilmesi konusunda da OECD ülkelerinin çoğundan üstün konumdayız. Bunların dışında akademik anlamda çok iyi olduğumuz bölümlerde bulunmaktadır. Bunların başında; tıp, mühendislik ve öğretmenlik branşları gelmektedir.

Bu durumların en büyük ispatı da Covid-19 pandemi sürecinde sağlık çalışanlarımızın göstermiş oldukları üstün başarılardır. Özellikle üniversite hastanelerinde gösterilen üstün başarılar mesleki anlamda ne kadar donanımlı olduğumuzu göstermektedir. Ayrıca eğitim sistemindeki aksaklıklar ilk başlarda şaşkınlıkla karşılansa da eğitimcilerimiz bu süreci yine çoğu Avrupa ülkelerden daha sağlıklı bir şekilde atlattı diyebiliriz. Tüm bunlar ışığında yurtdışında eğitim almak konusunda kendimizin güçlü ve başarılı olduğumuzu bilerek ve yoksunluk hissetmeyerek hareket ediyor olmamız çok önemli bir husustur.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün