Blog
Mühendislik Alanının Değişimi, Geleceğin Mühendisleri Kendilerini Nasıl Geliştirmeli?
3 Temmuz 2020
“Mühendislik alanının geleceği büyük bir değişim içerisine girmekte. Teknolojinin ilerlemesi insan gücüne ihtiyaç olmayacak mı acaba sorularını akla getirmektedir. Unutulmaması gereken durum ise teknolojiyi sağlayanların yine insanlar olduğudur. İnsan gücü […]”
Mühendislik alanının geleceği büyük bir değişim içerisine girmekte. Teknolojinin ilerlemesi insan gücüne ihtiyaç olmayacak mı acaba sorularını akla getirmektedir. Unutulmaması gereken durum ise teknolojiyi sağlayanların yine insanlar olduğudur. İnsan gücü yoluyla teknoloji ilerlemekte ve gelişmektedir. Teknolojinin ilerlemesi için doğru eğitimleri almış ve kendini doğru yönde geliştirmiş mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Teknoloji üreten, yapay zekayı uygulamalarında kullanan mühendis olmak önem kazanacak. Mühendislik eğitiminin hangi okuldan alındığı da son derece önemli olmakta. Gelecekteki mesleklerde bu alanın ağırlığı da oldukça fazla.
Mühendislik: Yapay Zeka Mühendisliği
Yapay zeka mühendisliği bölümü sıkça her üniversitede rastlanabilecek bir bölüm değildir. Fakat üniversiteler yavaş yavaş mühendislik alanlarında yapay zekayı işin içine katarak yeniden sistemleşmektedir. Makine, elektrik, kimya ve inşaat mühendisliğinde yapay zeka yan alan olarak kullanılmaktadır. Bu mühendislik alanındaki bireyler doğru değerlendirilirse yapay zeka üreticileri olurlar. Bu konudaki ilerlemeleri takip eden yenilikçi üniversitelerde okumak, kendi kendinize araştırmalar yapmak, eğitimler almak kendinizi gelecek şartlarına uygun şekilde geliştirmenizi sağlayacaktır.
Mühendislik: Biomedikal Mühendisliği
Uzun zamandır sağlık alanında teknolojinin yarattığı büyük değişiklikler söz konusu. Kalp pili gibi araçlarla başlayan sağlık teknolojisi gün geçtikçe ilerlemektedir. İnsan ömrünü uzatan birçok medikal teknoloji aracı bulunmuş ve bulunmaya devam etmektedir. Aslında sağlık alanında teknolojinin büyük gelişmeler yaratabileceği, dahası insan ömrünü uzatabileceği keşfedildiğinden beri biomedikal mühendisliği ortaya çıkmış ve önem kazanmıştır. Bu alanın da geleceği oldukça parlaktır.
Genetik Mühendisliği
Gen yapısındaki oynamalar hastaları iyileştirmekten tutun insanı daha güçlü ve dayanıklı hale getirmeye kadar uzanır. Genetik mühendislerinin işi de genlerimizi olumlu yönde değiştirmek ve genetik yoluyla oluşan insan hayatını zora sokan durumlardan arınmayı sağlamaktır. Çin gibi bazı ülkeler genetik alanında büyük gelişmelere imza atarak araştırmalar yapmaktadırlar. Genetikle oynamak eleştirilen bir durum olmasına rağmen faydaları da yadırganamaz. Teknolojiyle iç içe olan genetik mühendisliği de geleceği parlak meslekler arasındadır.