Blog
Mindfulness Nedir? Değişimin Kendisi Olabilmek
10 Ağustos 2020
“Son zamanlarda mindfulness nedir sorusu sıklıkla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Sonuç olarak bizler de değişimin kendisi olarak ona ayak uydurmamız gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz bu dönem tam olarak bu durumu […]”
Son zamanlarda mindfulness nedir sorusu sıklıkla karşılaşılan konular arasında yer almaktadır. Sonuç olarak bizler de değişimin kendisi olarak ona ayak uydurmamız gerekmektedir. İçerisinde bulunduğumuz bu dönem tam olarak bu durumu gerekli kılmaktadır. Bu nedenlerden ötürü değişimin kendisi olabilmemiz için bu süreç içerisinde aktif rol almamız gerekli görülmektedir. Bu değişimin kendisi olabilmemiz için kendi yaşamımıza da bütünsel olarak bakmamız lazım gelmektedir. Yaşamımıza bütünsel olarak bakmamız bu değişim sürecinin bir parçası olarak önemli rol oynamaktadır.
Mindfulness nedir sorusunun açılımında esasen değişim yönetimi kavramı yer almaktadır. Burada sadece olanı anlamak yani var olan durumda bilincin bütünsel olarak işlevini anlamak değildir. Aynı zamanda öncelikli olarak kendi yaşamımızda kendi sonsuzluğumuzun içinde gerçekten yaşamımızı tekrardan oturup düşünmeye ve tasarlamaya ihtiyacımız olmaktadır. Yaşamımızın bu değişim süresinde zihin temelleri çalışmalarında en çok üzerinde durulması gereken konular bulunmaktadır. Bu konuların ilki; ‘Ben’ duruşunu sergileyerek empatimizi ve kendimizi öncelik haline getirmemiz yer almaktadır.
Kendimizi merkez haline getirerek öncelikle ne istediğimizi, ne şekilde bir yaşam istediğimizi görüp değerlendirmemiz ve bunun içinde kendimizi küçük testlere tabi tutarak ilerlememiz gerekmektedir. Yapılacak olan bu testlerden kasıt süregelen bir düzen ile ilerlemektense ters mühendislik yaparak geriden ileriye gelme şeklinde yapılması daha mantıklı olmaktadır. Önce anlamak sonra büyütmek ve en son olarak da pratik yapmak yerine işe pratik ile başlamak daha sağlıklı sonuçlar vermektedir. Değişimin bir parçası olan mindfulness nedir sorusu da tam olarak bu durumlara açıklık getirmektedir.
Mindfulness Nedir? Değişim Yönetimi Nasıl İşlemektedir?
Değişim yönetimi içerisinde yer alan 1: understand, 2: explore, 3: deliver kavramları yer almaktadır. Ters mühendislik mantığı ile bu sistem içerisinde 1, 2, 3 sırası ile gitmektense; 3, 2, 1 mantığı ile sonuca ulaşmak daha yerinde olacaktır. Yani yaşamımızı sıralandırılmış olan bu sistemle değil de, kendi yaşamımızla ilgili olarak alınan mikro ve makro kararlarla ilerlenmektedir. Makro seviyeye geldiğimizde neyi vereceğimizi yani vericiliğimizi tekrardan iyi düşünerek yapılandırıyor olmamız gerekmektedir.
Bugün gelinen süreçte mindfulness nedir sorusu çok komplike bir kavram olduğundan sadece üstünkörü üzerinden geçmek oldukça faydasız bir durum olacaktır. Özellikle 2020 yılında sağlık çalışanlarının beyin çalışmalarını yapan bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar önemli noktalara gelmiştir. Bu süreç şunu gösteriyor ki; bireyin vicdanında ötesinde şefkatle olan vericiliği ile süreç içerisinde yaşamın tekrardan yapılandırılmasında oldukça etkili olmaktadır.
Değişimin Birey Üzerindeki Etkileri
Birey ne zaman ki kendi için var olursa ve aynı zamanda kendine ne kadar şefkat gösterirse hem kendine hem de başkasına vericilikte bulunmaktadır. Birey hem kendisi için hem de başkaları için vericilikte cesaret gösterdiğinde ve bu şekilde hareket ettiğinde insan beyninde de müthiş bir değişim meydana gelmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak birey iletişime geçerek farklılığın bir parçası olma durumuna gelmektedir. Mindfulness nedir sorusu ile bireyler farkındalığı kendilerinde başlatarak diğer bireylere de aktarma başarısını gösterebilmektedirler. Bu nedenle kendinizi değiştirmeye başlamama noktanız evinizde değil, bilakis başkalarına şefkatle destek olurken ortaya çıkmaktadır.
Şefkatle verilen destekler sayesinde mindfulness: değişim çok hızlı bir şekilde yayılmakta ve ölçülmektedir. Özellikle İstanbul Üniversitesi’nde sağlık çalışanları ile ilgili yapılan çalışmalar gerçekten orada bulunan vericiliğin bireylerdeki farklılaşmayı gözler önüne sermektedir. Bunun sonucu olarak da farklılaşmanın farkında olan sağlık çalışanlarının farkında olmayanlara nazaran yeniliklere sebebiyet verdiği gözlenmektedir. Son olarak mindfulness nedir sorusu bu dönemin en önemli sınırlarının 1: understand, 2: explore, 3: deliver şeklinde değil de; 3: deliver, 2: explore, 1: understand olarak bütünselliği koruyarak değiştirilmesi şeklinde yapılanmaktadır. Bu kavram farklı kavramları beraberinde getirmektedir.