Blog

Girişimciliğin Altın Kuralı: Değer Önerisi Nedir?

26 Kasım 2020

“Ticari oluşumlar faaliyet gösterdikleri alanda birbirleri ile rekabet içerisindedir. Zorlu rekabet ortamında sektörde farklılık yaratabilen işletmeler öne geçmektedir. Aynı tip ürün ya da hizmet sunan firmaların farklılık oluşturabilmesini sağlayan kavram […]”

Ticari oluşumlar faaliyet gösterdikleri alanda birbirleri ile rekabet içerisindedir. Zorlu rekabet ortamında sektörde farklılık yaratabilen işletmeler öne geçmektedir. Aynı tip ürün ya da hizmet sunan firmaların farklılık oluşturabilmesini sağlayan kavram ise değer önerisi kavramıdır. Bu kavram, girişimci için de altın kural niteliğine sahiptir. Değer oluşturma sürecinde yeni bir ürün ya da hizmetin mevcut olanlardan farklı olması gerekmektedir.

Yeni oluşturulan ürün ya da hizmetin kolay anlaşılabilir bir şekilde sunumu da son derece önemlidir. Yapılan araştırmalara göre bir değer sunumu sırasında verilen önerinin 5 saniyede anlaşılabilecek kadar yalın olması gerektiği tespit edilmiştir. 5 saniye gibi kısa bir sürede tüketicilere ulaşarak ürünün 'ne olduğu', 'ne gibi faydalar sağladığı' ve 'ne işe yaradığı' anlatılabilmelidir.

Değer Önerisi Ne İşe Yarar?

Değer önerisi bir müşterinin ürün ya da hizmeti neden alması gerektiğini ona kısa sürede anlatır. Bu nedenle iyi bir pazarlama kavramı olarak değerlendirilmektedir. Önerinin karşı tarafa aktarımı sırasında net olunmalıdır. Karşı tarafın kafasında soru işareti kalmayacak şekilde etkili bir öneri oluşturulmalıdır.

Herhangi bir girişimci de sermaye ihtiyacını karşılamak için doğru yatırımcıya ulaşmak istemektedir. Yatırımcı, yatırım fikrinin ne işe yarayacağı konusunda kısa sürede bilgi sahibi olmak isteyecektir. Girişimci tarafından benzersiz bir öneri oluşturulabiliyorsa bu aşamada fikrin hayata geçmesi için yatırımcıyı ikna etmek daha kolay olacaktır.

İyi Bir Öneri İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

İyi bir değer önerisi benzersiz olmalıdır. Herhangi bir sektörde bir ürün ya da hizmetin ikamesi için en az 4-5 farklı seçeneğin olduğu göz önünde bulundurulduğunda sıradan bir önerinin işlevsiz olacağı çok açıktır. Piyasada mevcut olan bir ürün ya da hizmet için de farklı bir değer oluşturmak mümkündür. Herhangi bir sektörde bir ürün için çok sayıda seçenek varsa, mevcut ürünler için firma tarafından sunulan benzersiz ek hizmetler de ürünün değer algısını farklılaştırabilir. Örneğin bir hizmet ya da ürün satın alan müşterilere iade garantisi vermek bu tarz bir ek hizmettir. Bunun dışında, herhangi bir ürün için diğer firmaların aksine ücretsiz kargo hizmeti sunmak da yeni bir değer oluşturmaya örnek olabilir.

Değer önerisi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Farklı konularda bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart’ın YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün