Blog

Endüstri 4.0 Nedir ve Hangi Teknolojileri Barındırır?

24 Temmuz 2020

“Buhar gücünün kullanılmasına başladığı dönemde yaşanan değişim ne kadar farklı ise bugün Endüstri 4.0 ya da değişim için dijitalleşme de aynı şekilde gündem konusu olmuştur. Henry Ford’un ilk otomobil fabrikasında […]”

Buhar gücünün kullanılmasına başladığı dönemde yaşanan değişim ne kadar farklı ise bugün Endüstri 4.0 ya da değişim için dijitalleşme de aynı şekilde gündem konusu olmuştur. Henry Ford’un ilk otomobil fabrikasında üretim bandını kullanması oldukça büyük bir farklılıktı.

Ford otomobil fabrikasının getirdiği bant sistemi ve Japon arabalarının devreye girmesi ve üretimdeki değişimi ile bu farklılık başka bir hale gelmiş oldu. Bunun tanı sıra Toyota firmasının inovasyon mantığı bugün üretimimizi tamamen değiştirdi.

Böylelikle üretim her koşul ve her ortamda her yerden takip edilmesi için bizlere imkan doğmuş oldu. Daha verimli daha üretken ve daha farklı şekilde artık üretim sağlanabilmekteydi. Aynı zamanda da müşteri ihtiyacına göre de yeni modellerin ve yeni tasarımların oluşturulması da sağlanmış oldu.

Endüstri 4.0: Küresel Üretim Rekabet Gücü

Deloitte 2013 yılında Küresel Üretim Rekabet Gücü raporuna göre geçtiğimiz 60 yılın endüstriyel güçleri üretim güç ve yetkilerini Çin, Hindistan ve Brezilyanın öncülük yaptığı yükselen ekonomilere kaptırmış durumda.

Yani batı devletleri yüzyıllardır elinde bulundurduğu ya da tuttuğu artık neredeyse kaybetme noktasında. Bununla mücadele etmek için 3 ana unsurda kendilerini geliştirmeye ihtiyaç duymaktalar. Bunlar ise şöyle

  1. Hız: Avrupa Devletleri ürünlerin artık pazara giriş sürelerini azaltmak istiyor.
  2. Esneklik: Aynı üretim hatlarının esnek, farklı ve kişiselleştirilmiş ürünlerin kullanımını kolaylaştırmak istiyor.
  3. Verimlilik: Daha az kas gücü ve girdiği ile yüksek kar elde etmek istiyor.

2011 yılında Hannover fuarında özellikle Almanya Devleti Endüstri 4.0 adında bir kavramı dile getirdi. Bu dile getirmenin en büyük sebeplerinden bir tanesi Almanya’nın otomotiv sektöründeki liderliğini korumak istemesi.

Japonya ise bu değişimi toplum olarak Endüstri 5.0 olarak isimlendiriyor. İngiltere 1. Sanayi Devrimini gerçekleştiren bir merkez olarak da 3. Değişim ya da 4. Endüstri Devrimi ismini kullanıyor.

Amerika Birleşik Devletleri Almanlara karşı pek bir dostane bakmıyor. Bu yüzden Endüstri 4.0 kelimesini kullanmaktan çekiniyorlar ve bu değişimi Dijital Değişim olarak tanımlıyorlar. İsmi ne olursa olsun bu teknoloji her türlü hayatımızın bir parçası olacak.

Endüstri 4.0 İçinde Hangi Teknolojiler Var?

Yani endüstri değişimlerinin içerdiği teknolojiler oldukça fazla. Fakat bunların arasında bazı noktalar ve ana başlıklar oldukça ilgi çekici ve birçoğunu kapsayacak şekilde. Bu teknolojilerin bir kısmı artık dünyada oldukça yaygınlaşmaya başlarken bazıları için ise henüz büyük adımlar atılmadı.

1 – Endüstri 4.0 ve  Siber Fiziksel Sistemlerin Gelişimi

Siber Fiziksel Sistem siber dünyanın içerisinde bilgi alışverişini yöneten ve buradaki verilerin takip işlerini gerçekleştirmeye yarayan sensorlar kullanılarak yapılan işlere verilen genel bir isimdir.

2 – Dikey ve Yatay Entegrasyon

Yani gerçek zamanlı bilginin tüm sistemlerden alınması ve yorumlanmasına verilen isimdir. Üretim süresinde ve aynı zamanda normalde parça olarak bulunan çözüm yollarının birbiri ile konuşabilmesi aynı zamanda da takip edilebilmesine yarayan teknolojidir.

3 – Endüstri 4.0 ve Otonom Robotlar

Çok sayıda robotların imalat sistemlerinde Endüstri 3.0’dan farklı olarak statik olarak değil dinamik bir şekilde, sürekli, her an ve iş yapan robotlar haline gelmesidir. Özellikle otonom robotların gelişmesi üretim ve imalat konusunda oldukça farklı bir nokta ortaya çıkaracak.

4 – Arttırılmış Gerçeklik

Sanal gerçeklik ve gerçeklik dünya tamamen iç içe giriyor ve özel gözlükler sayesinde sanal ortamda geliştirilen her sistem sayesinde gerçekteki sistemleri etkileyecek işlemleri yapabilme seçeneği sunuyor. Özellikle günümüzde oyunlarda arttırılmış gerçeklik son dönemlerin yükselen bir değeri olmakta.

5 – Nesnelerin İnterneti

Bu sistem adından da anlaşılacağı üzere her nesnenin internete bağlanabilmesi ile birbiri ile iletişim halinde olması demek. Bu sayede dünya üzerindeki tüm nesnelerin kontrolü ve fonksiyonel çalışması sağlanmış oluyor.

6 – Büyük Veri ve Analizi

Bu teknoloji oldukça karışık gibi görünen ama çok önemli bir teknoloji olarak dikkat çekmekte. Bu teknolojide toplanan bilgi kümeleniyor ve daha anlamlı bir şekle getirilerek aralarındaki ilişkiler tanımlanıyor ve daha derin bilgilere bu sayede ulaşılıyor.

7 – Bulut Teknolojisi

Veri depolama ve işleme başta olmak üzere her türlü aklınıza gelebilecek bilginin anında belirli bir şekilde korunması ve ulaşılmasına olanak sağlıyor. Telefon ve bilgisayarlarda 2015 sonrası için oldukça yaygın kullanılan bir teknolojidir.

8 – Eklemeli Üretim

Yani üretimde 3 boyutlu yazıcıların yaygın olarak kullanılması. Bugün özellikle yedek parçanın alındığı ya da yedeklenebilecek ürünlerin artık sıfır stok ile takip edilebilmesi mümkün. 3 boyutlu yazıcı teknoloji Çin başta olmak üzere artık dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılan bir teknoloji.

Zaten yaygın olan 3 boyutlu yazıcı teknoloji Endüstri 4.0 ile artık hem daha önemli hem de daha gelişmiş olarak karşımıza çıkmakta. Ülkemizde de bu konuda son 4 yılda büyük bir yönelme bulunmakta.

9 – Şebeke Güvenliği

Çok fazla verinin bulunduğu ve yine bir o kadar sensörün iletişim kurduğu sistemde sorunsuz işlemler yapabilmek neredeyse imkansız. Bu da daha zeki ve daha güvenli bir şebeke sistemi ihtiyacını bizlere sunmakta.

10 – Önleyici Bakım Uygulamaları ve Kalite

Makinelerin birbiri ile iletişim halinde ve insan kas gücünden uzak çalışmalarından dolayı doğabilecek olası sorunları önceden tespit edebilmek için ön görülen, tedbir alınması gerekilen ve endüstri yaşamının daha iyi hale getirilebilmesini sağlamak için var olmayı sağlayan bir sistem olarak dikkat çekiyor.

Yapay Zekânın Önemi

4. Sanayi Devrimi olarak tanımlanan 2008 sonrasındaki gelişim yapay zekâ ile farklı bir boyut kazanmış oldu. Yapay zekâdaki yetkinlik önümüzdeki yıllarda ülkelerin zenginliklerini ve hatta pozisyonlarını bile etkileyici bir rol alacak.

Endüstri 4.0 ya da istediğiniz şekilde bu sanayi devrimini adlandırın. Büyük bir değişim artık bizlere çok yakın. Bu devrimi yakalayamamanın maliyeti çok yüksek olacağını bilerek bu konuda adımlar atmamız gerektiğini unutmamalıyız.

Hem bireysel anlamda hem ülke olarak bu sanayileşmeyi yakalamak için çalışmalar yapmamız oldukça önemli. Bu konuda yapılacak araştırma ve çalışmalara birçok ülke çoktan başlamış durumda.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün