Blog

Almanya’daki Üniversiteler İçin IB Programı Şart mı?

27 Şubat 2021

“‘Almanya’daki üniversiteler için IB programı önemli mi’ sorusu merak edilmektedir. Genel olarak bakıldığında IB’nin zor bir program olduğunu söyleyebiliriz. ‘IB diploma programının yurt dışında eğitim için zorunlu olup olmadığı’ sorusuna […]”

'Almanya’daki üniversiteler için IB programı önemli mi' sorusu merak edilmektedir. Genel olarak bakıldığında IB'nin zor bir program olduğunu söyleyebiliriz. 'IB diploma programının yurt dışında eğitim için zorunlu olup olmadığı' sorusuna gelecek olursak; öğrencilerimiz arasından Oxford Üniversitesi’ne AP sınavları ile girenler bulunmaktadır. Yani IB olmadan da dünyanın en prestijli okullarına girmenin mümkün olduğu görülmektedir.

Türkiye’deki sınavların dünya genelinde geçerliliğinin gittikçe azaldığını görmekteyiz. Yani Oxford Üniversitesi de dahil olmak üzere 2019 yılından sonra öğrencilerin Türkiye’de aldıkları diplomalar yeterli bulunmamaktadır. Bu durum IB ve AP gibi programların lise öğrenciler için önemini artıran bir unsurdur. Sonuç olarak; Türkiye’deki lise diplomasının kabul edildiği alanlar gittikçe daralmaktadır.

IB Programı Kabuller İçin Yeterli mi?

Dünya genelinde kaliteli eğitim veren üniversitelerin Türkiye’deki diplomaları artık yeterli görmedikleri bir gerçektir. Bunun sonucunda öğrenciler tarafından IB ve AP programlarının kabul için önemi merak edilmektedir. Ancak sonuç olarak bakıldığında IB programı da tek başına kabullerde yeterli değildir.

Günümüzde artık IB diploma programı ile birlikte AP sınavlarının da öğrenciler tarafından alınması gerekmektedir. IB süreci zor olmasına rağmen yurt dışı kabullerini garanti altına almak isteyen öğrencilerin AP sınavlarını IB ile tamamlamaları önerilebilir. Eğer bir seçim yapılacaksa IB’den ziyade AP sınavlarının alınması öğrencilere fayda sağlayacaktır.

Lise dönemindeki pek çok öğrenci, eğitim aldıkları liselerde IB ya da AP programı olmadığından bu eksikliği nasıl kapatacaklarını düşünmektedir. Bu durumdaki öğrenciler AP sınavlarını dışarıdan vererek de prestijli üniversitelerden kabul alabilirler. Bilindiği gibi AP sınavlarına girmek için eğitim alınan okulun AP programına kayıt olmamasının bir önemi bulunmamaktadır. Ancak IB için eğitim alınan okulun IB’ye kayıtlı olması gerekmektedir.

Almanya Üniversiteleri İçin Durum Nedir?

IB programı üniversite kabullerinde öğrencilere avantaj sağlamaktadır. Almanya’daki okullara bakıldığında Türkiye’deki üniversitelere yerleşme hakkı kazanan öğrencilerin Almanya’daki üniversitelere kabul alma şanslarının olduğu söylenebilir. Ancak bu durumda Türkiye’deki prestijli devlet üniversitelerinden alınan kabulün önemli olduğu görülmektedir.

Türkiye’deki; Boğaziçi Üniversitesi, ODTÜ ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi okullarda eğitim alma hakkını kazanan öğrencilerin Almanya’daki üniversitelerden kabul alma şansları daha yüksektir. Bunun  dışında; bu sene Almanya’da, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden kabulü zor da olsa aldırmayı başardık.

Almaya Hangi Türk Üniversitelerini Daha Kolay Kabul Ediyor?

Yıldız Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve tabi ki Boğaziçi Üniversitesi ve ODTÜ gibi okullar Almanya’dan kabul alabilen devlet okullarıdır. Bu şekilde bir kabul almak isteyen öğrenciler, ÖSYM kabul belgesini okula sunarak başvuru yapmaktadırlar.

IB programı ve Almanya Üniversiteleri’ne kabul hakkında soru ve görüşleriniz için Doç. Dr. Gamze Sart’a form aracılığıyla ulaşabilirsiniz. Yurt dışında eğitim almak için gerekli olan sınavlar hakkında bilgi edinmek için aba Yurt Dışı Eğitim ile görüşebilirsiniz. Ayrıca bilgilendirici videolara ulaşmak için Doç. Dr. Gamze Sart YouTube kanalına abone olabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün

Benzer Yazılar

Makine Mühendisliği ve Çalışma Alanları
Mühendislik: Fikirler ve Çözümler Evreni
Dünyanın En İyi MBA Okullarından Kabul ve Burs Almak: Hayallerinizi Gerçeğe Dönüştürün